Eräänlainen loppu, uuden alku

Tällä viikolla koitti kohdallani haikea hetki. Jätin eduskunnan taakseni ja suuntasin kohti Brysselin lentoa. Haikeudesta huolimatta tuntuu vahvasti, että tuli tehtyä oikea ratkaisu. Olen innoissani uudesta työstä. Vaikutusmahdollisuudet vaikuttavat lupaavilta. Verkostoituminenkin on jo alkanut, paitsi uusien meppikollegoiden kanssa, myös monien muiden. Olen jutellut lentokentillä ja mm. pubissa jalkapallomatsia seuratessa useiden Vaasan energiaklusterin yritysten edustajien kanssa sekä liikenteestä vastuussa olevan komission pääosaston yhden päällikön kanssa. On ollut hienoa tutustua heihin ja verkostoitua lisää heti näin alkumetreillä. Meille tärkeää Vaasa-Umeå –liikennettä edesauttanut Jose Anselmo on jäämässä eläkkeelle, ja Motorway of the Seas –ohjelman päälliköksi tulee hänen tilalleen entinen brittimeppi S&D –ryhmästäni. Pidän tarkalla silmällä tätäkin sektoria!

S&D –ryhmässä on 191 jäsentä, melkein yhtä paljon kuin eduskunnassa kansanedustajia! Ryhmäkokouksessa on siis aika paljon porukkaa ja puheenvuoroja. Olen jo ensimmäisen puheenvuoroni pitänyt. 191 jäsenestä yli puolet on uusia europarlamentaarikkoja. Tuttuja entuudestaan oli minulle vajaa parikymmentä. Tuntuu mukavalta, että homma on nyt pyörähtämässä kunnolla käyntiin.

Ensi tiistaista lähtien Strasbourgin ensimmäisellä istuntoviikolla päätetään valiokuntapaikoista. Pyrin ITRE-valiokuntaan, eli teollisuus-, tutkimus- ja energia-asioihin. Varajäseneksi yritän työllisyys- ja sosiaaliasioihin (EMPL). Ensimmäinen on osaamisaluettani talousvaliokunnasta 11 vuotta, energiayhtiöistä ja olenhan seurannut Vaasan energiaklusteria täällä insinöörikoulutuksestani alkaen sisältä ja läheltä. Työllisyys- ja sosiaaliasioissa taas toivon voivani tuoda esiin pohjoismaista hyvinvointimallia, jota kohtaan kiinnostus on Euroopassa suurta. Onhan se merkittävää, että pystymme olemaan kärkijoukoissa kilpailukykyvertailuissa ja pitämään samanaikaisesti yllä hyvän arjen mahdollistavaa mallia ja työmarkkinaosapuolet toimivat.

Rakennemuutoksia kuitenkin tarvitaan, jotta hyvinvointi jatkuu myös tulevaisuudessa ja nykyisiä epäkohtia saadaan korjattua. Sote-uudistuksen keskeisistä lakipykälistä saatiin sopu kuluneella viikolla. Vuonna 2017 sosiaali- ja terveyshuollon palveluiden järjestämisestä vastaavat viisi sote-aluetta. Luonnos lähtee elokuussa lausunnoille, ja eduskuntaan lakiesitys tulee syksyllä. Uudistus on välttämätön tasa-arvoisten palvelujen lähtökohdasta. Terveyseroja on saatava kavennettua, koska ne kertovat huonosta palvelujen tasosta liian monen kohdalla.

Rakenneuudistusten toimeenpano on uudenkin hallituksen työlistan kärjessä. Hyvä näin. Hallitusohjelma on paljolti vanhan mukainen. Taloutta elvytetään kestävällä tavalla. Kasvupaketilla parannetaan kotitalouksien ostovoimaa ja yritysten toimintaedellytyksiä. Tuloverojen inflaatiotarkistus tehdään kolmeen alimpaan tuloluokkaan. Lapsiperheille suunnataan 70 miljoonan verohuojennus. Työllisyyspaketit ovat olleet erityisen tärkeitä SDP:lle. Vastikään hyväksyttiin Jutta Urpilaisen työllisyyslisäbudjetti, ja nyt jatketaan Antti Rinteen aloitteesta syntyneellä työllisyyspaketilla.

Tämä kolumni edustaa kohdallani yhden aikakauden loppua: viimeinen kirjoitus kansanedustajana – ainakin toistaiseksi. Olen kyllä mukana uusia kansanedustajaehdokkaita tuuppaamassa. On ollut ilo kirjoittaa kuulumisia Arkadianmäeltä. Syksyllä kirjoitukset jatkuvat muissa merkeissä: mepin kuulumisina Brysselistä ja Strasbourgista. Toivotan mukavaa ja toivon vielä lämpenevää kesää kaikille teille!

Julkaistu Pohjalaisessa 29.6.2014.

Lisää blogista

EU otti rohkean askeleen ilmaston puolesta - yli kolmanneksen energiasta pitää olla uusiutuvaa 2030 mennessä

2018-01-17 18:59:08
  Euroopan parlamentti otti tänään keskiviikkona merkittäviä edistysaskelia ilmastonmuutoksen torjunnassa. Parlamentti äänesti kolmesta tärkeästä [...]

Energianörtit huomio, katse näihin asioihin Euroopan parlamentin äänestyksissä!

2018-01-16 20:37:19
Euroopan parlamentti käsittelee tällä viikolla kolmea ns. puhtaan energian pakettiin kuuluvaa lainsäädäntöesitystä. Niillä on väliä Suomen ja Euroopan [...]

Marjukka Mattila mukaan tiimiimme kevään 2018 harjoittelijaksi

2017-12-22 09:39:18
Keväällä tiimimme kasvaa kun nykyinen Opiskelijoiden Liikuntaliiton puheenjohtaja Marjukka Mattila aloittaa Brysselin toimistomme [...]

Direktiivistä sopu: Odotettavissa sähköautojen latauspisteitä ja energiatehokkaita rakennuksia

2017-12-19 22:04:16
Tiedote 19.12.2017 Direktiivistä sopu: Odotettavissa sähköautojen latauspisteitä ja energiatehokkaita rakennuksia Parlamentti ja jäsenmaat pääsivät [...]