EU ei ole mustavalkoinen

Yllätyin lukiessani Helsingin Sanomien pääkirjoitussivulta Petri Sajarin kolumnin ”Suomettumisesta tuli eurottumista” 15.4.

Odotan lehdistön tarjoavan yhteiskunnallisiin asioihin päivänpolitiikkaa laajempaa tilannekartoitusta. Sajarin kolumnin asetelma sen sijaan heijasteli mennyttä maailmaa, jossa kaikki Suomeen vaikuttava nähdään yhä mustavalkoisessa, kylmän sodan aikaisessa valossa. Tätä kaksinapaista maailmaa ei enää ole – talouden globalisaatio on tehnyt siitä selvän. Jos jotain vastakkainasettelua haluaa hakea, se olisi suuret rahoituslaitokset vastaan kansallisvaltiot.

Suomalaisessa eurokeskustelussakaan ei ole ollut kyse kaksinapaisesta asetelmasta – toisin kuin Sajari kirjoitti. Keskustelu on kriisin oloissakin ollut erittäin vilkasta niin eduskunnan suuressa valiokunnassa, yleisesti Suomessa kuin muualla Euroopassa. Puolueiden kesken on eroja. Onneksi ratkaisu- ja neuvotteluhalukkuutta on kuitenkin ollut. Hallitus on suuren valiokunnan tuella hakenut muuta ratkaisua kuin huonoja lainoja antaneiden pankkien loputonta tukemista. Sijoittajavastuu on nyt saatu pankkiunioniin ja Kyproksen kriisin ratkaisussa käyttöön. Samalla koitetaan ottaa askelia veroparatiisien laittamiseksi kuriin ja verotietojen automaattista vaihtamista viranomaisten välillä.

Median ja poliitikkojen kritiikki ei lie koskaan ole aiheetonta. Lähdekritiikki Sajarin ehdotuksen mukaisesti antaisi paremman ymmärryksen lukijalle, kenen mielipidettä uutisoidaan. Lähes naurettavuuteen asti kriisin ytimen kiehuessa asiantuntijoiksi marssitettiin pankkien ekonomisteja. Pankit olivat kuitenkin sopan myös keittäneet! Mitä mielenkiintoista asianosaiset pystyisivät edes työnantajiensa nimissä puhuessaan sanomaan?

Suurin ero kylmän sodan tilanteen ja eurokeskustelun välillä on se, että kylmän sodan aikana Suomeen kohdistui ulkopuolista painostusta vailla Suomen omaa valintaa. Sen sijaan EU- ja eurojäsenyydessä on ollut kyse Suomen valinnoista asemansa ja päätösvaltansa takaamiseksi Euroopassa ja maailmassa. Nämä valinnat on tehty pitkän historiallisen ketjun tuloksena – Suomi on ollut osa Eurooppaa kulttuurisesti vähintäänkin 1200-luvulta lähtien. Olemme mukana EU:ssa kaikissa päätöksiä tekevissä pöydissä.

Taloudesta poiketen turvallisuuskysymyksissä ollaan otettu viime kuukausina takapakkia. Krimin tapahtumat ovat osoittaneet, että valtioiden perinteinen voimapolitiikka ei ole kadonnut mihinkään, mikä Suomen ja Euroopan täytyy ottaa jatkossa paremmin huomioon.

Mielipidekirjoitus Helsingin Sanomiin 16.4.2014.

 

Lisää blogista

EU otti rohkean askeleen ilmaston puolesta - yli kolmanneksen energiasta pitää olla uusiutuvaa 2030 mennessä

2018-01-17 18:59:08
  Euroopan parlamentti otti tänään keskiviikkona merkittäviä edistysaskelia ilmastonmuutoksen torjunnassa. Parlamentti äänesti kolmesta tärkeästä [...]

Energianörtit huomio, katse näihin asioihin Euroopan parlamentin äänestyksissä!

2018-01-16 20:37:19
Euroopan parlamentti käsittelee tällä viikolla kolmea ns. puhtaan energian pakettiin kuuluvaa lainsäädäntöesitystä. Niillä on väliä Suomen ja Euroopan [...]

Marjukka Mattila mukaan tiimiimme kevään 2018 harjoittelijaksi

2017-12-22 09:39:18
Keväällä tiimimme kasvaa kun nykyinen Opiskelijoiden Liikuntaliiton puheenjohtaja Marjukka Mattila aloittaa Brysselin toimistomme [...]

Direktiivistä sopu: Odotettavissa sähköautojen latauspisteitä ja energiatehokkaita rakennuksia

2017-12-19 22:04:16
Tiedote 19.12.2017 Direktiivistä sopu: Odotettavissa sähköautojen latauspisteitä ja energiatehokkaita rakennuksia Parlamentti ja jäsenmaat pääsivät [...]