Hyvästi isot roaming-maksut – kova vääntö tuotti tulosta!

Tiedote 15.6.2017

Kovan väännön jälkeen EU heittää tänään hyvästit valtaville roaming-maksuille

Roaming-maksut poistuvat useimmilta kokonaan ja lopuiltakin halpenevat vähintään 85 prosenttia.

Verkkovierailu- eli roaming-maksut poistuvat EU-alueelta tänään 15.6.
Suurin osa eurooppalaisista voi jatkossa soittaa ja tekstata muista EU-maista kotiin sekä käyttää EU-maissa matkaillessaan runsaasti mobiilidataa ilman lisämaksua.

Vuosikausia suunnitellun uudistuksen vei lopulta maaliin europarlamentaarikko Miapetra Kumpula-Natri (sd). Hän toimi parlamentin pääneuvottelijana operaattorien tukkuhinta-asiassa, joka oli ratkaiseva viimeinen palanen roaming-vapauden toteutumiseen.
”Vääntö neuvotteluissa oli todella tiukka. Operaattorit ympäri Eurooppaa lobbasivat neuvottelijoita kovempaa kuin olen koskaan nähnyt, osa korkeamman ja osa matalamman hinnan puolesta. Piti pitää pää kylmänä ja painaa eteenpäin”, hän toteaa.

Nyt Kumpula-Natri on erittäin tyytyväinen.
”Saimme hinnat puskettua alemmas kuin kukaan osasi odottaa. Joku on kuittaillut, että tässä suosittiin pohjoisen pieniä operaattoreita. Heille vastaan, että halvat hinnat hyödyttävät kuluttajia ja kilpailua kaikkialla Euroopassa, ja jos ette usko niin kysykää kuluttajajärjestöiltä. Kuluttajien asialla tässä ollaan, ei jättiläisoperaattorien”, toteaa Kumpula-Natri.

Verkkovierailumaksujen poistuminen näkyy matkailijoiden lompakossa heti.
”Olipa kyseessä sitten työmatka Tukholmaan, Tallinnan-risteily tai kesälomareissu Espanjaan, voivat suomalaiset rauhallisin mielin olla yhteydessä kotimaahan sekä esimerkiksi lukea sähköposteja ja nettiuutisia, käyttää sosiaalista mediaa ja karttoja, etsiä tietoa kaupungin tapahtumista tai vaikkapa ravintoloista ja käyttää puhelinta muutenkin samalla tavalla kuin kotimaassa ilman pelkoa kotona odottavasta jättiläislaskusta. Roaming on joko ilmaista tai erittäin paljon halvempaa kuin ennen”, Kumpula-Natri sanoo.

Mistä on kyse?
– Verkkovierailu- eli roaming-maksut poistuvat EU-alueelta 15. kesäkuuta alkaen.
– Jotkut eurooppalaiset ja suomalaiset operaattorit ovat hakeneet poikkeuslupia. Poikkeuslupa oikeuttaa olemaan myöntämättä täysin ilmaista roamingia, mutta pakottaa silti laskemaan roaming-hintoja vähintään 85 prosenttia.
– Suomen hallituksen ajamat poikkeusluvat neuvoteltiin mukaan siksi, ettei operaattorien tarvitse nostaa kotimaan hintoja.
– Operaattorit päättävät itse, ottavatko ne nämä lisämaksut käyttöön täysimääräisinä, osittain tai lainkaan. Osa operaattoreista hakee lupaa varmuuden vuoksi. Esimerkiksi suomalaisoperaattoreista osa sai poikkeusluvan, mutta ryhtyi silti tarjoamaan parempia roaming-sopimuksia kuin EU edellyttäisi.
– Poikkeusluvat ovat todennäköisesti välivaihe, joka poistuu melko nopeasti sekä datan halpenemisen että terveen operaattorien välisen kilpailun ansiosta.

Lisää blogista

EU otti rohkean askeleen ilmaston puolesta - yli kolmanneksen energiasta pitää olla uusiutuvaa 2030 mennessä

2018-01-17 18:59:08
  Euroopan parlamentti otti tänään keskiviikkona merkittäviä edistysaskelia ilmastonmuutoksen torjunnassa. Parlamentti äänesti kolmesta tärkeästä [...]

Energianörtit huomio, katse näihin asioihin Euroopan parlamentin äänestyksissä!

2018-01-16 20:37:19
Euroopan parlamentti käsittelee tällä viikolla kolmea ns. puhtaan energian pakettiin kuuluvaa lainsäädäntöesitystä. Niillä on väliä Suomen ja Euroopan [...]

Marjukka Mattila mukaan tiimiimme kevään 2018 harjoittelijaksi

2017-12-22 09:39:18
Keväällä tiimimme kasvaa kun nykyinen Opiskelijoiden Liikuntaliiton puheenjohtaja Marjukka Mattila aloittaa Brysselin toimistomme [...]

Direktiivistä sopu: Odotettavissa sähköautojen latauspisteitä ja energiatehokkaita rakennuksia

2017-12-19 22:04:16
Tiedote 19.12.2017 Direktiivistä sopu: Odotettavissa sähköautojen latauspisteitä ja energiatehokkaita rakennuksia Parlamentti ja jäsenmaat pääsivät [...]