Kehysriihen kohun varjosta

Kaksi viikkoa sitten julkistetut kehysriihilinjaukset olivat varsin laaja paketti. Viime viikkojen aikana olemme kuitenkin keskustelleet vain yhdestä päätöksestä, osinkoverotuksesta. Jopa mittavasti laskenut yhteisövero ja kohdennukset kasvurahastojen avulla kasvu- ja siemenvaiheen yrityksiin jäivät osinkoverokuohunnan jalkoihin. Kuohunta on toki ollut paikallaan. Linjauksia päätettiin tämän viikon torstaina korjata niin, että alkuperäisiin suunnitelmiin jääneet virheet poistetaan. Verotuksen on oltava oikeudenmukaista ja reilua. SDP ei missään vaiheessa hyväksynyt rikkaimman kansanosan vapauttamista yhteisvastuusta, eli verotuksesta. Päinvastoin, verolinjaukset kaventavat VM:n virkamieslaskelmien mukaan tuloeroja!

Olemme kiperässä tilanteessa. Maailmantalous yskii, jolloin viennin vähentyessä työpaikat ovat kiven takana. Ongelmat havaitaan ja niiden mukaan toimitaan. Rakenteelliset muutokset, kuten kunta- ja sote-uudistus ovat välttämättömiä. Suomalaisilta ei kuitenkaan puutu kriisitietoisuutta. Vaikeisiin ratkaisuihin ollaan valmiita. Tässä tilanteessa valtion on toimittava viisaasti luoden edellytyksiä työlle ja kasvulle.

Ammatillisen koulutuksen määrärahaa lisätään yhteensä 48 miljoonaa euroa vuosina 2014-2017. Määräraha kaventaa aloituspaikkojen vähennyspainetta. Ikäryhmien pienentyessä ammatillisen koulutuksen saavutettavuus paranee valtakunnallisesti. Aloituspaikka on vuonna 2016 tarjolla 84 prosentille nuorista, kun vuonna 2009 paikka oli 75 prosentille nuorista. Tämä tukee nuorisotakuun toteutumista, kuten myös se, että nuorten oppisopimuskoulutusta vahvistetaan. Oppisopimuskoulutukseen ja työssä oppimisen kehittämiseen osoitetaan lisärahoitusta kehyskaudella yhteensä 81 miljoonaa euroa. Nämä ovat hyviä askelia sen varmistamiseksi, että nuori ei jää ajelehtimaan vailla suuntaa.

Opiskelijat iloitsevat siitä, että opintotuki sidotaan indeksiin ensi vuonna. Tämä on ollut opiskelijajärjestöjen pitkäaikainen toive. Indeksiin sitominen mahdollistaa taloudellisen turvan niin, että opiskelija voi keskittyä täysipäiväisesti opintoihinsa ja valmistua näin nopeammin ja aloittaa kokopäiväisen työuran aikaisemmin.

Kehysriihessä päätettiin myös osatyökykyisten työllistymisen tukemisesta mm. pidentämällä osasairauspäivärahan kestoa. Lisäksi päätettiin vahvistaa osatyökykyisten työllistymistä. Työmarkkinatuella mahdollistetaan yli 300 päivää työmarkkinatuella olleiden pääsy aktiivitoimenpiteisiin. Maahanmuuttajien korkeaa työttömyyttä pyritään vähentämään panostamalla pitkäjänteiseen kotouttamiseen. Työnteon taloudellista kannattavuutta parannetaan kasvattamalla ansiotuloverotuksen työtulovähennystä. Työn ja perhe-elämän yhteensovitusta edistetään käyttöönotettavalla uudella joustavalla hoitorahalla.

Sokerina pohjalla, mittavista sopeutuksista huolimatta, tämä lienee ainoa Euroopan hallitus, joka ei taantuman iskettyä mantereellemme ole leikannut pienituloisimpien turvaa, vaan kyennyt jopa kasvattamaan esimerkiksi yksinhuoltajien toimeentuloturvaa ja työttömän perusturvaa (+100 €/ kk).

Julkaistu Pohjalaisessa 7.4.2013.

Lisää blogista

Kirjoitukseni Pohjalaisessa 10.7.2018 Muovimeret, EU ja me

2018-07-13 11:52:41
Muovijäte merissä puhuttaa maailmaa. Mutta koskeeko asia vain valtameripyörteitä, Aasian tai Etelä-Amerikan rantoja? Tai Välimerta, jossa monet [...]

Terveisiä helteisestä Strasbourgista, jossa tekijänoikeusdirektiivi puhuttaa Euroopan parlamentissa

2018-07-03 14:51:40
Tekijänoikeusdirektiivistä heinäkuussa 2018

EU:n sisäiset puhelut halpenevat - EU sopuun telemarkkinoiden pelisäännöistä

2018-06-06 12:09:05
EU-instituutiot pääsivät myöhään keskiviikon vastaisena yönä sopimukseen Euroopan telemarkkinoita koskevasta sääntelypaketista. Osana pakettia päätettiin [...]

Hyviä uutisia EU:sta! Euroopan parlamentti äänesti tänään jäsenmaasta toiseen lähetettyjen työntekijöiden parempien oikeuksien puolesta

2018-05-29 18:08:54
Tänään tiistaina 29.5. parlamentti uudisti lähetettyjä työntekijöitä koskevan direktiivin. Uudistuksessa vahvistetaan jäsenmaasta toiseen lähetettyjen [...]