Kesän riemut ja täyttymättömät toiveet

Tämä viikonloppu on ollut monelle hieno, joskin myös vähän haikea. Lapsilla päättyy koulu, nuoret ja jotkut vanhemmatkin ovat valmistuneet ylioppilaiksi ja ammatteihin. Iso urakka on takana. Onnea! Liian monen vastavalmistuneen iloa voi varjostaa huoli tulevasta, epävarmuus siitä, saako työtä tai jatko-opiskelupaikan.

Nuorisotakuu täytyy ottaa tosissaan paikallisesti. Olen tyytyväinen, että Vaasassa Monitorilla järjestämässämme aihetta koskevassa seminaarissa oli tekemisen meininki päällä eri tahoilla, mutta kokonaisuus antoi vielä hieman sekavan kuvan. Oli kamala uutinen, kun uusimmat nuorisotyöttömyysluvut näyttivät 24,4 %! Nuorisotakuuseen on satsattava, onneksi valtio niin tekee.

Kynnystä nuorten ja työelämän välillä on madallettava. Sanssi-kortti ja oppisopimuskoulutus tarjoavat tähän mahdollisuuksia. Toisaalta on pidettävä huolta siitä, että työehdot ovat kohdallaan myös nuorten kohdalla. Monet ensimmäistä työpaikkaansa hakevat eivät ole tietoisia oikeuksistaan ja yhteisesti sovituista työelämän pelisäännöistä. Kesätöissäkin työehtojen on oltava kohdillaan.

Yksi epämiellyttävä ja vakava ongelma nuorten työelämässä on nollasopimusten yleisyys. Nollasopimuksessa työntekijä ei tiedä juurikaan etukäteen, kuinka monta työvuoroa tai tuntia hän saa seuraavaan työvuorolistaan. Nämä varsin epävarmat sopimukset tekevät henkilökohtaisen talouden pitkäjänteisestä suunnittelusta mahdotonta. Jos seuraavan kuun työvuoroista ja palkasta ei ole mitään tietoa, kuinka kukaan voi rauhallisin mielin suunnitella maksujaan? Nollasopimuksilla yrittäjäriski ulkoistetaan työntekijöille. Niiden avulla irtisanomissuojaa pystytään venyttämään. Nollasopimusten luulisi olevan epäkiitollisia myös työnantajille. Ne tuskin lisäävät työntekijän motivaatiota, sitoutumista ja panosta työn hyvin hoitamiseen.

Nuoretkin ansaitsevat reilun työelämän. On erittäin haitallista, jos heti työuran alussa viedään luottamus oikeudenmukaiseen työelämään. Kansanedustajakollegani Jukka Kärnä (sd) teki vastikään toimenpidealoitteen, jossa kehotetaan hallitusta ryhtymään toimenpiteisiin nollasopimusten kieltämiseksi. Asian ongelmallisuudesta on puhuttu pitkään, nyt on syytä ryhtyä toimiin.

Innostuminen ja yritteliäisyys palkitaan, jos ei heti niin myöhemmin. Haluan kannustaa niin valmistuneita kuin myös vielä koulu-uralla olevia nauttimaan kesästä! Opetushallituksen tutkimuksessa on selvitetty, että oppimista tukee myös lomakausi. Koulun ulkopuolisen maailman tutkiminen konkretisoi jo opittua ja toisaalta luo kimmoketta uusille kysymyksille sekä opettaa arjen osaamista.

Viimeistä kouluviikkoa järkytti kuva koululaisen eristysseinistä. Toivon etten saa Pohjanmaalta koskaan tietoa vastaavasta. Jos tällaista tapahtuu, haluan siihen puuttua, enkä vähiten tulevan ekaluokkalaisen äitinä. Kuulikohan kukaan lapsen mielipidettä asiassa?

Hyvää kesää kaikille koululaisille!

Julkaistu Pohjalaisessa 2.6.2013.

Lisää blogista

EU otti rohkean askeleen ilmaston puolesta - yli kolmanneksen energiasta pitää olla uusiutuvaa 2030 mennessä

2018-01-17 18:59:08
  Euroopan parlamentti otti tänään keskiviikkona merkittäviä edistysaskelia ilmastonmuutoksen torjunnassa. Parlamentti äänesti kolmesta tärkeästä [...]

Energianörtit huomio, katse näihin asioihin Euroopan parlamentin äänestyksissä!

2018-01-16 20:37:19
Euroopan parlamentti käsittelee tällä viikolla kolmea ns. puhtaan energian pakettiin kuuluvaa lainsäädäntöesitystä. Niillä on väliä Suomen ja Euroopan [...]

Marjukka Mattila mukaan tiimiimme kevään 2018 harjoittelijaksi

2017-12-22 09:39:18
Keväällä tiimimme kasvaa kun nykyinen Opiskelijoiden Liikuntaliiton puheenjohtaja Marjukka Mattila aloittaa Brysselin toimistomme [...]

Direktiivistä sopu: Odotettavissa sähköautojen latauspisteitä ja energiatehokkaita rakennuksia

2017-12-19 22:04:16
Tiedote 19.12.2017 Direktiivistä sopu: Odotettavissa sähköautojen latauspisteitä ja energiatehokkaita rakennuksia Parlamentti ja jäsenmaat pääsivät [...]