Kumpula-Natri: EU-USA-neuvottelut poikki

Kansanedustaja, eurovaaliehdokas Miapetra Kumpula-Natri (sd) vaatii, että EU:n ja USA:n välisissä vapaakauppa- ja investointisopimuksissa on löydettävä kiisteltyä välimiesmenettelyä parempi riidanratkaisutapa. Sama koskee EU-Kanada-neuvotteluja. Muutoin neuvottelut on keskeytettävä.

 Kumpula-Natri piti vappuna puolustuspuheen paremman tulevaisuuden puolesta.

– Puolustan kansainvälistä yhteistyötä vastakkainolon ja kylmän sodan sijaan. Toiseksi puolustan eurooppalaista oikeusvaltiota ja demokratiaa. Ja kolmanneksi puolustan suomalaista ja eurooppalaista työtä. Kriisin ohittamisesta ei voi puhua, ennenkuin työllisyys kasvaa, työttömyys ja köyhyys vähenevät. Työllisyyden parantaminen on oltava kaikkein tärkeimmällä sijalla niin kansallisesti kuin EU:ssa. 

– Oikeusvaltioperiaatetta ja demokratiaa koetellaan EU:n vapaakauppasopimusneuvotteluissa USA:n kanssa. Toivon vapaakauppa-alueen syntymistä ilman tulleja ja turhaa byrokratiaa, koska uskon sen tuovan lisää työtä Suomeenkin. Tämä valtava mahdollisuus tulee toteuttaa oikeusvaltion toimintaa uhkaamatta. En edes usko, että huono vapaakauppasopimus menisi Euroopan parlamentissa läpi, sanoi Kumpula-Natri.

– Ei kelpaa, että vasta lopputulos tuotaisiin ”ota tai jätä”-tarjouksena jäsenmaille ja Euroopan parlamentille hyväksyttäväksi. Neuvotteluja on avattava ja käytävä julkista keskustelua välimiesmenettelyn tarkoituksesta. Esimerkiksi EU-Korea-sopimuksessa välimiesmenettelyä ei ole.

Investointisuojalla tarkoitetaan sijoituksia tehneille yrityksille kaavailtua mahdollisuutta haastaa valtioita välimiesmenettelyyn, mikäli sijoituksen arvo maassa laskee. Näin voisi käydä esimerkiksi uuden ympäristö- tai työlainsäädännön takia. Vahingonkorvausuhka voi nousta miljardeihin euroihin. Yksi riita maksaa veronmaksajille yksistään kolmen välimiehen paneelin palkkioina noin 3 miljoonaa euroa.

– Suuri valiokunta suhtautuu neuvotteluihin myönteisesti, mutta reunaehtoja on Suomenkin eduskunnassa annettu. Sopimus ei saa vaarantaa demokratiaa eli tasapuolisen ja syrjimättömän lainsäädännön kehittämistä Suomessa ja EU:ssa tai vaarantaa korkeatasoisen terveyden-, kuluttajien-, työ- ja ympäristönsuojelun toteuttamista. Reunaehtojen eteenpäin vieminen on vielä varmistettava. Avointa valtakirjaa ei komissiolle pidä antaa.

Kumpula-Natri puhui aiheesta vappupäivänä Porissa klo 11:30, Uudessakaupungissa 13:30 ja Kaskisissa klo 17.

 Tiedote julkaistu 1.5.

Lisää blogista

EU otti rohkean askeleen ilmaston puolesta - yli kolmanneksen energiasta pitää olla uusiutuvaa 2030 mennessä

2018-01-17 18:59:08
  Euroopan parlamentti otti tänään keskiviikkona merkittäviä edistysaskelia ilmastonmuutoksen torjunnassa. Parlamentti äänesti kolmesta tärkeästä [...]

Energianörtit huomio, katse näihin asioihin Euroopan parlamentin äänestyksissä!

2018-01-16 20:37:19
Euroopan parlamentti käsittelee tällä viikolla kolmea ns. puhtaan energian pakettiin kuuluvaa lainsäädäntöesitystä. Niillä on väliä Suomen ja Euroopan [...]

Marjukka Mattila mukaan tiimiimme kevään 2018 harjoittelijaksi

2017-12-22 09:39:18
Keväällä tiimimme kasvaa kun nykyinen Opiskelijoiden Liikuntaliiton puheenjohtaja Marjukka Mattila aloittaa Brysselin toimistomme [...]

Direktiivistä sopu: Odotettavissa sähköautojen latauspisteitä ja energiatehokkaita rakennuksia

2017-12-19 22:04:16
Tiedote 19.12.2017 Direktiivistä sopu: Odotettavissa sähköautojen latauspisteitä ja energiatehokkaita rakennuksia Parlamentti ja jäsenmaat pääsivät [...]