Kumpula-Natri: Työehdot Suomessa kaikille samat

EU:n tuomioistuin linjasi eilen, että toisesta EU-maasta tulevan yrityksen on noudatettava yleissitovien työehtosopimusten palkkamääräyksiä.

”Tämä ratkaisu on selkeä ja helpotus. Euroopan unionin sisäinen liikkuvuus ei tarkoita työehtojen polkemisen helpottamista! ” parlamentin työllisyys- ja sosiaaliasioiden valiokunnassa istuva Kumpula-Natri toteaa.

Lähetettyjen työntekijöiden asema on hiertänyt EU:n sisäisiä työmarkkinoita jo pitkään, koska työntekijöille maksettavan palkan ja oikeuksien valvonta on ollut erittäin vaikeaa. Palkansaajajärjestöt ovat peräänkuuluttaneet tiedon tarjoamista lähetetyille työntekijöille, sekä oikeutta alkaa toimiin työntekijän puolesta.

Työsuojelun asema on ajankohtainen EU:ssa muutenkin nyt, kun EU käy vapaakauppaneuvotteluita ja on samaan aikaan ottanut vahvasti agendalleen paremman säätelyn tavoitteen, niin kutsutun REFIT:n.

”Vapaakauppaneuvotteluissa komissio on luvannut, ettei työlainsäädännön turvaamista tai edelleen kehittämistä voida sopimuksella estää. Paremman säätelyn tavoitteissa on paljon hyvää. Päällekkäisen säätelyn ja epäselvien tai turhien nippeleiden purku on kaikkien kannalta hyvä asia. Aiheellista huolta on kuitenkin herättänyt se, että turha säätely on oikeiston mielestä ollut nimenomaan työntekijöiden asemaan puuttumista. Tämä tuomioistuimen päätös muistuttaa siitä, ettei työehtojen polkeminen sovi Eurooppaan” Kumpula-Natri iloitsee. 

Kuluneella viikolla Kumpula-Natri ja S&D-ryhmän mepit sitoutuivat myös puolustamaan lakko-oikeutta, joka on parhaillaan uhan alla niin maailmalla kuin Euroopassakin. Parlamentissa nostatti huolta lakkoilijoiden kohtelu Espanjassa, jopa satojen vangitseminen. Demarimepit tuomitsivat myös työnantajien yritykset rajoittaa lakko-oikeutta Kansainvälisessä työjärjestö ILO:ssa parhaillaan käytävissä keskusteluissa.

”Oikeus lakkoon on oikeus, jota ilman työntekijä on kerjääjän asemassa. Toivon Suomen rakentavan myös jatkossa yhteiselle sopimiselle perustuvaa toimintamallia ja yhteiskuntaa.”Kumpula-Natri päättää.

Ensi viikon keskiviikkona, 18. helmikuuta, vietetään kansainvälistä lakko-oikeuden puolustamisen päivää.

 

Lisää blogista

Blogi: Elämänmakuisia kohtaamisia Brysselissä – ja ihanimmat koskaan saamani kannustusaplodit

2018-10-17 15:00:42
Viikonloppuna Belgiassa näkyi tuttuja. Suomessa vietetään syyslomaviikkoa, joten ensinnäkin sain perheeni vanhaan kotikaupunkiin Brysseliin mukaan. Tuntuu [...]

Strasbourgin-istuntojen lopettaminen ei ole Euroopan parlamentin käsissä

2018-10-16 10:50:55
Anne Linnonmaa kysyi (HS Mielipide 11.10.), onko kukaan uskaltanut laskea, kuinka suuri hiilijalanjälki syntyy, kun Euroopan parlamentti siirtyy [...]

Blogi: Euroopan tehosunnuntai – Angela Merkel entistä ahtaammalla, Italia aiheuttaa harmaita hiuksia

2018-10-15 18:08:15
Osana Euroopan politiikan tehopäivää Saksan Baijerissa järjestettiin sunnuntaina osavaltiovaalit. Paikallisille demareille vaalit olivat myrkkyä, kun [...]

Oikeistopopulistit ovat uhka naisten ja tyttöjen oikeuksille

2018-10-10 19:08:28
Viime vuosisataa voisi kutsua maailman historian ensimmäiseksi sukupuolten tasa-arvon vuosisadaksi. Naisen oikeudet tehdä työtä, liikkua vapaasti, [...]