Löytyykö luovasta alasta toinen kasvuklusteri Vaasaan?

Vaasalle on tärkeää saada hyvin kasvavan energiaklusterin rinnalle muitakin uusia työpaikkoja. Naisinsinöörinä voin sanoa, että useimmat energia-alan työpaikat ovat miesvaltaisia. Vastaavasti useimmiten hoiva-alalla on naispaikkoja. Näiden oheen Vaasaan sopisi hyvin luovien talouksien kasvualusta, sillä se kumpuaa suvaitsevaisuudesta ja rohkeasta kokeilusta – ja vastaavasti se tuottaa innovaatioita ja uutta, todellista kasvua.

Luova talous on luovaan osaamiseen tai tekijänoikeuksiin liittyvän osaamisen tarjoamista. Luova alan tarkoittaa paljon muutakin kuin taidetta: pelejä, käsityötä, arkkitehtuuria, muotoilua.. Taiteessa Art City on jo koonnut poikkeuksellisen laajaa ja kirjavaa kulttuurielämäämme. Meillä elävät monenkieliset teatterit, lukuisten kulttuurilaitostemme lisäksi yksittäisammattilaiset ja harrastajat.

Luovien alojen kasvuun vaikuttaa useita ajankohtaisia kehityskulkuja. Kuluttajat etsivät yhä yksilöllisempää palvelua ja kuluttaminen katsoo yhä vähemmän rajoja. Toisaalta kuluttamisen tavat ovat myös muutoksessa langattoman yhteiskunnan tarjoamien mahdollisuuksien vuoksi. Myös ympäristötietoisuuden kasvaminen auttaa luovien alojen nousua: aineettomat hyödykkeet ovat entistä suositumpia ja nyt myös helposti toimitettavissa esimerkiksi langattomien yhteyksien kautta.

Muotoilun ja suunnittelun on nykyään pystyttävä toteuttamaan paitsi käyttömukavuutta ja käytännöllisyyttä, myös aikaisempaa enemmän vastuullisuutta niin ympäristön kuin yhteiskunnankin näkökulmasta. Ja muotoilua ja suunnittelua on kaikkialla, niin liikenteen suunnittelussa kuin myös kahvikuppien muotoilussa. Sille on tilausta, ja Vaasan seudun tulisi vastata tähän haasteeseen.

Me teimme tietoisen päätöksen brändätä energiaosaamisemme. Energiaklusterin 9 000 työpaikkaa oli olemassa jo ennen sitä, mutta kokonaiskuvan ja strategian luomisen jälkeen löytyi synergiaa, saimme vaasalaisista 60 000 energialähettilästä ja ala kasvaa. Nyt tarvitsemme tietoa alueemme luovien alojen nykyisestä tilanteesta ja tulevaisuuden mahdollisuuksista. Uskon että luovissa aloissa on kasvun siemen. Energiaklusterilla menee hyvin, ja nyt on mahdollisuus pohtia myös muita aloja rinnalle.

Hallitusohjelmassa luovien alojen tukemiseksi on useita hankkeita. Kansallinen muotoiluohjelma uudistetaan, kulttuuriyrittäjyyttä ja luovien alojen työpaikkojen syntymistä tuetaan, luovien alojen elinkeinotoiminnan mahdollisuuksia vahvistetaan mm. tuote- ja palvelukehityksen avulla, kulttuurivientiä ja luovien alojen markkinointiosaamista edistetään, muutamia mainitakseni. Nyt on käynnistetty myös julkisten rahoitusinstrumenttien tarkastelu luovien alojen näkökulmasta. Kuten ministeri Urpilainen (sd) viime viikolla totesi, valtio on valmis esittämään kohdennetumpaa tukea luoville aloille uuden kasvun hakemiseksi.

Eurooppalaisesta vertailusta käy ilmi että suomalaiset ovat innokkaita kulttuurin kuluttajia. Kattavan julkisen tarjonnan lisäksi suomalaiset satsaavat itse lisää kulttuuriin. Vain tanskalaiset kuluttavat kulttuuriin enemmän. Suomalaiset ovat kärkipäässä myös kun vertaillaan kulttuurityöntekijöiden osuutta kokonaisväestöstä ja harrastuneisuutta lukemisessa. Suomessa on siis kasvualustaa luovien alojen entistä rohkeammalle esiinmarssille. Kasvua haettaessa kannattaa muistaa, että kotimainen kulttuuri työllistää!

Julkaistu Pohjalaisessa 10.2.2013.

Lisää blogista

Blogi: Juhlistamassa vahvoja naisia Vaasan Suomalaisen Naisklubin 100-vuotisjuhlassa

2018-10-20 21:18:19
      Minulla oli tänään lauantaina 20.10.2018 kunnia toimia juhlapuhujana Vaasan Suomalaisen Naisklubin 100-vuotisjuhlissa [...]

Blogi: Elämänmakuisia kohtaamisia Brysselissä – ja ihanimmat koskaan saamani kannustusaplodit

2018-10-17 15:00:42
Viikonloppuna Belgiassa näkyi tuttuja. Suomessa vietetään syyslomaviikkoa, joten ensinnäkin sain perheeni vanhaan kotikaupunkiin Brysseliin mukaan. Tuntuu [...]

Strasbourgin-istuntojen lopettaminen ei ole Euroopan parlamentin käsissä

2018-10-16 10:50:55
Anne Linnonmaa kysyi (HS Mielipide 11.10.), onko kukaan uskaltanut laskea, kuinka suuri hiilijalanjälki syntyy, kun Euroopan parlamentti siirtyy [...]

Blogi: Euroopan tehosunnuntai – Angela Merkel entistä ahtaammalla, Italia aiheuttaa harmaita hiuksia

2018-10-15 18:08:15
Osana Euroopan politiikan tehopäivää Saksan Baijerissa järjestettiin sunnuntaina osavaltiovaalit. Paikallisille demareille vaalit olivat myrkkyä, kun [...]