Kun Trump leikkaa naisilta, EU:n on taisteltava entistä kovemmin naisten puolesta

shedecides1

Naisilla kaikkialla maailmassa täytyy olla oikeus päättää omasta kehostaan sekä mahdollisuus huolehtia seksuaali- ja lisääntymisterveydestään. Yhdysvaltain presidentti Donad Trump on poistanut tuet kansalaisjärjestöiltä, jotka tukevat naisia perhesuunnittelussa, seksuaaliterveydessä ja aborteissa. Tasa-arvoa ja naisten oikeuksia kannattavat EU-maat eivät voi hyväksyä tätä.

Euroopan parlamentin S&D-ryhmän jäsenet varmistivat tällä viikolla enemmistön päätöslauselmalle, jossa velvoitetaan neuvostoa ottamaan selväsanainen kanta seksuaali- ja lisääntymisterveyden ja -oikeuksien turvaamiseksi kaikkialla maailmassa. Euroopan parlamentti vaatii neuvostoa täyttämään roolinsa kansainvälisessä yhteisössä ja puolustamaan naisten oikeuksia. Me SDP:n parlamentaarikot olemme mukana tukemassa maailmanlaajuista #SheDecides–varainkeruualoitetta.

Päätöslauselma kehottaa Euroopan hallituksia kantamaan vastuunsa kansainvälisellä tasolla ja osoittamaan johtajuutta olosuhteissa, joissa Trump evää tuen kansalaisjärjestöiltä ja eritoten näiden auttamilta naisilta. Päätöslauselma on osoitettu YK:n 61. Commission on the Status of Women -istuntoon, joka järjestetään YK:n päämajassa New Yorkissa 13.-24. maaliskuuta 2017.

Käytämme tilaisuuden pyytääksemme Euroopan unionia ja sen jäsenvaltioita tuomitsemaan selkeästi Trumpin “Global gag” -säännön. Trump hyökkää suoraan EU:n ja YK:n tärkeimpiä periaatteita vastaan. Suomen ja koko Euroopan on vastustettava ja toimittava nyt.

Meidän on suojeltava perusoikeuksia. Ihmisoikeudet kuuluvat myös naisille. Trumpin päätöksillä on tuhoisia vaikutuksia paitsi naisiin ympäri maailmaa myös lukuisiin maailmanlaajuisiin kehityshankkeisiin. Seksuaali- ja lisääntymisoikeudet ovat välttämättömiä, jotta naiset pysyvät hengissä, jotta heidän ja koko maan taloudellinen asema paranee. Me eurooppalaiset emme voi hyväksyä Trumpin taloudellista protektionismia tai olla hiljaa, kun se vaikuttaa suoraan naisten oikeuksiin.

Korostamme maailmanlaajuista tarvetta yhtäläisille mahdollisuuksille koulutukseen, terveydenhuoltoon, ihmisarvoiseen työhön ja päätöksentekoon, samapalkkaisuutta ja sukupuoleen perustuvan väkivallan kitkemistä. Puheiden lisäksi vaadimme konkreettista rahoitusta naisten taloudellisen aseman parantamiseksi ja tasa-arvotyöhön.

Taustatietoa #SheDecides-aloitteesta
– #SheDecides On maailmanlaajuinen varainkeruualoite, joka käynnistettiin Alankomaiden ulkoministeri Lilianne Ploumenen toimesta.
– Presidentti Trumpin äskettäin allekirjoittama asetus tarkoittaa, että järjestöt, jotka tekevät lisääntymisterveyttä ja turvallisia abortteja edistävää työtä ja jakavat tietoa ehkäisystä, saavat vuosittain noin 600 miljoonaa dollaria vähemmän rahaa. Tämän seurauksena köyhien naisten ja tyttöjen mahdollisuudet saada tarvitsemiaan palveluja heikkenevät. Naisten ja tyttöjen henki on vaarassa, kun epätoivotut raskaudet, vaaralliset abortit ja äitiyskuolleisuus lisääntyvät, erityisesti köyhissä maissa.
– Kampanjalla pyritään varmistamaan, että miljoonat naiset ja tytöt ympäri maailmaa saavat päättää itse omasta kehostaan ja saavat tarvittavaa tietoa seksuaali- ja lisääntymisterveydestä.

Lisää blogista

Hyviä uutisia EU:sta! Euroopan parlamentti äänesti tänään jäsenmaasta toiseen lähetettyjen työntekijöiden parempien oikeuksien puolesta

2018-05-29 18:08:54
Tänään tiistaina 29.5. parlamentti uudisti lähetettyjä työntekijöitä koskevan direktiivin. Uudistuksessa vahvistetaan jäsenmaasta toiseen lähetettyjen [...]

Puhe Valtakunnallisten museopäivien avajaisissa 24.5.2018 (muutosvarauksin)

2018-05-24 11:47:05
Suomalaisissa museoissa kuratointi on yleensä erittäin korkeatasoista, interaktiivisuuteen kiinnitetään huomiota ja tekstit ovat luettavissa useilla [...]

Vappupuheeni 2018

2018-05-02 13:47:43
https://youtu.be/NxLXkKBJIUM Toverit, ystävät, hyvää vappua Euroopan parlamentista Vapunpäivästä tuli työläisten päivä, koska vuonna 1886 työläiset [...]

Pieniä kieliä turvaamassa

2018-04-24 20:02:44
Saako saameksi asioida netissä? Miten pärjää viittomakielellä verkossa? Onko tutkimusta tarjolla suomeksi vai ainoastaan englanniksi? Tällaisia [...]