Pikkuparlamentissa pohdittiin toimia veroparatiisien hävittämiseksi

Helsingissä Pikkuparlamentissa järjestettiin tänään valtiovarainministeri Jutta Urpilaisen (sd) toimesta veroparatiiseja ja veronkiertoa käsittelevä seminaari. Seminaariin osallistuivat mm. EU:n veroasioista vastaava komissaari Algirdas Semeta ja Kreikan, Slovakian ja Liettuan valtiovarainministerit.

Urpilainen peräänkuulutti eettistä markkinataloutta, jossa ei ole sijaa veroparatiiseille. ”Veronkierron ja veropaon taustalla on kolme salaisuusverhoa, jotka ovat pankkien salailu, yhtiöiden salailu sekä valtioiden salailu”, hän totesi.

Tilaisuuden eduskunnan puolelta avannut suuren valiokunnan puheenjohtaja Miapetra Kumpula-Natri (sd) totesi puheessaan että veronkierron vuoksi EU:ssa menetetään 1000 miljardia euroa menetettyinä verovaroina vuosittain eli noin 2000 euroa jokaista eurooppalaista kohden. ”Tämä on enemmän kuin mitä EU:ssa käytetään terveydenhuoltoon”, vaasalainen Kumpula-Natri kritisoi.

”Meillä ei ole varaa tällaiseen verotuspohjan murenemiseen hyvinä aikoina, eikä varsinkaan nyt kun budjetit ovat leikkausuhkien alaisena”, Kumpula-Natri totesi.

Valtiovarainministeri Urpilainen totesi että myös Suomessa pankeille tulee säätää velvollisuus ilmoittaa isoista tilisiirroista ulkomaille. Urpilainen vaati tiedonsaannin turvaamista myös ulkomaisilta pankeilta kansainvälisten sopimusten kautta.

”Valtioiden salailun lopettamiseksi on edistettävä automaattista verotietojen vaihtoa mm. OECD:ssä. Kannatan sitä, että EU:ssa sovitaan yhteiset minimikriteerit, jotka täyttäessään pääsee pois veroparatiisilistalta”, Urpilainen sanoi.

Veroparatiisien vastainen työ etenee nyt usealla eri rintamalla. Veroparatiisit ovat seuraavan, toukokuussa pidettävän huippukokouksen agendalla. Myös Euroopan parlamentin talous- ja raha-asianvaliokunta hyväksyi perjantaina veronpetosten vastaisen toimintasuunnitelman. Veronkierron vastainen työ on prioriteettina myös G8 –kokouksessa kesäkuussa.

Lisää blogista

Palkkojen dumppaus loppuu - parlamentin päätös lähetettyjen työntekijöiden direktiivissä on hyvä

2017-10-17 14:48:44
Olen tyytyväinen Euroopan eiliseen parlamentin työllisyysvaliokunnan päätökseen suojella samapalkkaisuutta eurooppalaisilla työmarkkinoilla. Valiokunta [...]

Mepit vaativat suomalaistoimittajan tuomion kumoamista

2017-10-13 16:33:29
Lähetin tänään Turkin oikeusministerille ja EU-ministerille sekä Turkin EU-suurlähettiläälle kirjeen, jossa vaaditaan Turkkia kumoamaan [...]

SÄHKÖAUTOJEN LATAAMISTA HELPOTETAAN, RAKENNUSTEN ENERGIATEHOKKUUUS PARANEE

2017-10-11 12:32:10
Euroopan parlamentin energiavaliokunta hyväksyi juuri rakennusten energiatehokkuusdirektiivin. Se tarkoittaa lisää sähköautojen lataustolppia, runsaasti [...]

Lämpimästi tervetuloa vuosiseminaareihin!

2017-08-22 16:56:13
Mikä on unionin tila? Millainen on EU:n tulevaisuus, millä tasolla sen turvallisuus, kuka luotsaa EU:ta ja millä lihaksilla? Näitä ja monia muita [...]