Pikkuparlamentissa pohdittiin toimia veroparatiisien hävittämiseksi

Helsingissä Pikkuparlamentissa järjestettiin tänään valtiovarainministeri Jutta Urpilaisen (sd) toimesta veroparatiiseja ja veronkiertoa käsittelevä seminaari. Seminaariin osallistuivat mm. EU:n veroasioista vastaava komissaari Algirdas Semeta ja Kreikan, Slovakian ja Liettuan valtiovarainministerit.

Urpilainen peräänkuulutti eettistä markkinataloutta, jossa ei ole sijaa veroparatiiseille. ”Veronkierron ja veropaon taustalla on kolme salaisuusverhoa, jotka ovat pankkien salailu, yhtiöiden salailu sekä valtioiden salailu”, hän totesi.

Tilaisuuden eduskunnan puolelta avannut suuren valiokunnan puheenjohtaja Miapetra Kumpula-Natri (sd) totesi puheessaan että veronkierron vuoksi EU:ssa menetetään 1000 miljardia euroa menetettyinä verovaroina vuosittain eli noin 2000 euroa jokaista eurooppalaista kohden. ”Tämä on enemmän kuin mitä EU:ssa käytetään terveydenhuoltoon”, vaasalainen Kumpula-Natri kritisoi.

”Meillä ei ole varaa tällaiseen verotuspohjan murenemiseen hyvinä aikoina, eikä varsinkaan nyt kun budjetit ovat leikkausuhkien alaisena”, Kumpula-Natri totesi.

Valtiovarainministeri Urpilainen totesi että myös Suomessa pankeille tulee säätää velvollisuus ilmoittaa isoista tilisiirroista ulkomaille. Urpilainen vaati tiedonsaannin turvaamista myös ulkomaisilta pankeilta kansainvälisten sopimusten kautta.

”Valtioiden salailun lopettamiseksi on edistettävä automaattista verotietojen vaihtoa mm. OECD:ssä. Kannatan sitä, että EU:ssa sovitaan yhteiset minimikriteerit, jotka täyttäessään pääsee pois veroparatiisilistalta”, Urpilainen sanoi.

Veroparatiisien vastainen työ etenee nyt usealla eri rintamalla. Veroparatiisit ovat seuraavan, toukokuussa pidettävän huippukokouksen agendalla. Myös Euroopan parlamentin talous- ja raha-asianvaliokunta hyväksyi perjantaina veronpetosten vastaisen toimintasuunnitelman. Veronkierron vastainen työ on prioriteettina myös G8 –kokouksessa kesäkuussa.

Lisää blogista

Blogi: Juhlistamassa vahvoja naisia Vaasan Suomalaisen Naisklubin 100-vuotisjuhlassa

2018-10-20 21:18:19
      Minulla oli tänään lauantaina 20.10.2018 kunnia toimia juhlapuhujana Vaasan Suomalaisen Naisklubin 100-vuotisjuhlissa [...]

Blogi: Elämänmakuisia kohtaamisia Brysselissä – ja ihanimmat koskaan saamani kannustusaplodit

2018-10-17 15:00:42
Viikonloppuna Belgiassa näkyi tuttuja. Suomessa vietetään syyslomaviikkoa, joten ensinnäkin sain perheeni vanhaan kotikaupunkiin Brysseliin mukaan. Tuntuu [...]

Strasbourgin-istuntojen lopettaminen ei ole Euroopan parlamentin käsissä

2018-10-16 10:50:55
Anne Linnonmaa kysyi (HS Mielipide 11.10.), onko kukaan uskaltanut laskea, kuinka suuri hiilijalanjälki syntyy, kun Euroopan parlamentti siirtyy [...]

Blogi: Euroopan tehosunnuntai – Angela Merkel entistä ahtaammalla, Italia aiheuttaa harmaita hiuksia

2018-10-15 18:08:15
Osana Euroopan politiikan tehopäivää Saksan Baijerissa järjestettiin sunnuntaina osavaltiovaalit. Paikallisille demareille vaalit olivat myrkkyä, kun [...]