Ruotsin kielen osaaminen tärkeää tulevinakin vuosikymmeninä

Kansanedustaja Miapetra Kumpula-Natri (sd) puhui Vaasassa lauantaina kansalaisaloitteesta, joka pyrkii muuttamaan ruotsin kielen opiskelun vapaaehtoiseksi.

“Ennen kaikkea toivon asiallista keskustelua, koska viitteitä on myös vähemmistöön kohdistuvasta suvaitsemattomuudesta. Siltä osin kun on intoa lisätä kielten oppimista, ajatus on kiinnostava”, Kumpula-Natri toteaa.

“Ruotsin kielen tunteminen antaa hyvän pohjan muiden kielien opiskelulle. Kun kaikille opetetaan ruotsia edes auttavaan kielitaitoon, on myöhemmin mahdollisuus hakeutua virkamiesuralle tai muihin ruotsin kieltä vaativiin tehtäviin. Tämä on myös tasa-arvokysymys, Kumpula-Natri totesi puhuessaan FSD:n kesäjuhlassa Vaasassa lauantaina.

”Kielten osaaminen on nykyään jo työelämässä todella tärkeä etu, tulevaisuudessa yhä tärkeämpi yhä useammassa ammatissa. Jo peruskoululaisten eriarvoistuminen tulevissa valinnoissa tulee helposti eteen, jos kielitaitoeroja kasvatetaan”, toteaa Kumpula-Natri.

”Minun on vaikeaa ymmärtää, että heikentäisimme kielten opetusta. Koulujemme tulisi antaa koululaisille ja opiskelijoille valmiuksia kansainvälisyyteen. Maailmalla ei pärjää suomen kielellä”, Kumpula-Natri painotti.

”Vuonna 2016 voimaan astuvassa tuntijaossa kieliohjelmia monipuolistetaan tarjoamalla opetuksen järjestäjille mahdollisuus järjestää valinnaisten kielten ylimääräistä opetusta A2-kielessä ja B2-kielessä. B1-kielen opetusta varhennetaan alkamaan kuudennella vuosiluokalla. Näistä päätöksistä olen iloinen”, Kumpula-Natri sanoi.

”Perinteisesti Suomessa on kunnioitettu vähemmistökieltä puhuvien oikeuksia, mutta viime vuosina kansalaisten ruotsin kielen taito on heikentynyt. Euroopan neuvosto onkin huomauttanut, että suomalaisten tuomioistuinten ja viranomaisten kyky palvella ruotsin kielellä on rapautunut. Onko tämä tosiaan se suunta, mihin haluamme edetä? Olen tyytyväinen, että nykyinen hallitus ei ole lähtenyt tälle tielle”, Kumpula-Natri korosti.

Kansalaisaloite ruotsin kielen vapaaehtoisesta opiskelusta ylitti viime viikolla 50 000 allekirjoituksen rajan ja tulee eduskunnan käsittelyyn.

 

Lisää blogista

EU otti rohkean askeleen ilmaston puolesta - yli kolmanneksen energiasta pitää olla uusiutuvaa 2030 mennessä

2018-01-17 18:59:08
  Euroopan parlamentti otti tänään keskiviikkona merkittäviä edistysaskelia ilmastonmuutoksen torjunnassa. Parlamentti äänesti kolmesta tärkeästä [...]

Energianörtit huomio, katse näihin asioihin Euroopan parlamentin äänestyksissä!

2018-01-16 20:37:19
Euroopan parlamentti käsittelee tällä viikolla kolmea ns. puhtaan energian pakettiin kuuluvaa lainsäädäntöesitystä. Niillä on väliä Suomen ja Euroopan [...]

Marjukka Mattila mukaan tiimiimme kevään 2018 harjoittelijaksi

2017-12-22 09:39:18
Keväällä tiimimme kasvaa kun nykyinen Opiskelijoiden Liikuntaliiton puheenjohtaja Marjukka Mattila aloittaa Brysselin toimistomme [...]

Direktiivistä sopu: Odotettavissa sähköautojen latauspisteitä ja energiatehokkaita rakennuksia

2017-12-19 22:04:16
Tiedote 19.12.2017 Direktiivistä sopu: Odotettavissa sähköautojen latauspisteitä ja energiatehokkaita rakennuksia Parlamentti ja jäsenmaat pääsivät [...]