Ruotsin kielen osaaminen tärkeää tulevinakin vuosikymmeninä

Kansanedustaja Miapetra Kumpula-Natri (sd) puhui Vaasassa lauantaina kansalaisaloitteesta, joka pyrkii muuttamaan ruotsin kielen opiskelun vapaaehtoiseksi.

”Ennen kaikkea toivon asiallista keskustelua, koska viitteitä on myös vähemmistöön kohdistuvasta suvaitsemattomuudesta. Siltä osin kun on intoa lisätä kielten oppimista, ajatus on kiinnostava”, Kumpula-Natri toteaa.

”Ruotsin kielen tunteminen antaa hyvän pohjan muiden kielien opiskelulle. Kun kaikille opetetaan ruotsia edes auttavaan kielitaitoon, on myöhemmin mahdollisuus hakeutua virkamiesuralle tai muihin ruotsin kieltä vaativiin tehtäviin. Tämä on myös tasa-arvokysymys, Kumpula-Natri totesi puhuessaan FSD:n kesäjuhlassa Vaasassa lauantaina.

”Kielten osaaminen on nykyään jo työelämässä todella tärkeä etu, tulevaisuudessa yhä tärkeämpi yhä useammassa ammatissa. Jo peruskoululaisten eriarvoistuminen tulevissa valinnoissa tulee helposti eteen, jos kielitaitoeroja kasvatetaan”, toteaa Kumpula-Natri.

”Minun on vaikeaa ymmärtää, että heikentäisimme kielten opetusta. Koulujemme tulisi antaa koululaisille ja opiskelijoille valmiuksia kansainvälisyyteen. Maailmalla ei pärjää suomen kielellä”, Kumpula-Natri painotti.

”Vuonna 2016 voimaan astuvassa tuntijaossa kieliohjelmia monipuolistetaan tarjoamalla opetuksen järjestäjille mahdollisuus järjestää valinnaisten kielten ylimääräistä opetusta A2-kielessä ja B2-kielessä. B1-kielen opetusta varhennetaan alkamaan kuudennella vuosiluokalla. Näistä päätöksistä olen iloinen”, Kumpula-Natri sanoi.

”Perinteisesti Suomessa on kunnioitettu vähemmistökieltä puhuvien oikeuksia, mutta viime vuosina kansalaisten ruotsin kielen taito on heikentynyt. Euroopan neuvosto onkin huomauttanut, että suomalaisten tuomioistuinten ja viranomaisten kyky palvella ruotsin kielellä on rapautunut. Onko tämä tosiaan se suunta, mihin haluamme edetä? Olen tyytyväinen, että nykyinen hallitus ei ole lähtenyt tälle tielle”, Kumpula-Natri korosti.

Kansalaisaloite ruotsin kielen vapaaehtoisesta opiskelusta ylitti viime viikolla 50 000 allekirjoituksen rajan ja tulee eduskunnan käsittelyyn.

 

Lisää blogista

Blogi: Elämänmakuisia kohtaamisia Brysselissä – ja ihanimmat koskaan saamani kannustusaplodit

2018-10-17 15:00:42
Viikonloppuna Belgiassa näkyi tuttuja. Suomessa vietetään syyslomaviikkoa, joten ensinnäkin sain perheeni vanhaan kotikaupunkiin Brysseliin mukaan. Tuntuu [...]

Strasbourgin-istuntojen lopettaminen ei ole Euroopan parlamentin käsissä

2018-10-16 10:50:55
Anne Linnonmaa kysyi (HS Mielipide 11.10.), onko kukaan uskaltanut laskea, kuinka suuri hiilijalanjälki syntyy, kun Euroopan parlamentti siirtyy [...]

Blogi: Euroopan tehosunnuntai – Angela Merkel entistä ahtaammalla, Italia aiheuttaa harmaita hiuksia

2018-10-15 18:08:15
Osana Euroopan politiikan tehopäivää Saksan Baijerissa järjestettiin sunnuntaina osavaltiovaalit. Paikallisille demareille vaalit olivat myrkkyä, kun [...]

Oikeistopopulistit ovat uhka naisten ja tyttöjen oikeuksille

2018-10-10 19:08:28
Viime vuosisataa voisi kutsua maailman historian ensimmäiseksi sukupuolten tasa-arvon vuosisadaksi. Naisen oikeudet tehdä työtä, liikkua vapaasti, [...]