SDP:n europarlamentaarikot iloitsevat Kanadan ja EU:n välisen kauppasopimuksen syntymisestä

Euroopan parlamentti äänesti tänään keskiviikkona 15.2. Kanadan ja EU:n välisestä CETA-kauppasopimuksesta. Molemmat SDP:n europarlamentaarikot Liisa Jaakonsaari ja Miapetra Kumpula-Natri äänestivät vapaakauppasopimuksen hyväksymisen puolesta. Juuri hyväksytty CETA-sopimus tuo mukanaan monia hyviä asioita: Kanada ratifioi ILO:n perussopimuksia, lopullinen kuolinisku ISDS-mekanismille ja vahvat, yksiselitteiset takeet standardeihin ja oikeus säännellä parempia työntekijöiden oikeuksia sekä vahvempaa ympäristön ja ilmastonsuojelua. Suomessa sekä työntekijä- että työnantajapuoli kannattivat CETAa yksimielisesti.

Vapaakauppasopimuksien tarkoituksena on luoda kasvua ja työpaikkoja vähentämällä kaupan esteitä, byrokratiaa ja tulleja. Kauppasopimus poistaa eurooppalaisilta yrityksiltä 400 miljoonan euron edestä tullimaksuja. Tullit tulevat poistumaan joko saman tien, tai vaihtoehtoisesti kolmen, viiden tai seitsemän vuoden kuluessa sopimuksen voimaanastumisesta. Sopimuksen arvioidaan lisäävän EU:n ja Kanadan kahdenvälistä tavara- ja palvelukauppaa 23 prosentilla eli 26 miljardilla eurolla sekä kasvattavan EU:n bruttokansantuotetta noin 12 miljardilla eurolla vuodessa. Suomen elinkeinoelämä ja ammattiyhdistysliike kannattaa vapaakauppasopimuksen syntymistä.

– Kansainvälisen työjärjestön ILO:n vaatimukset työntekijöiden oikeuksista ovat mukana, mutta vielä pitää toimia niin, että rikkomuksista tulee sanktioita. EU on rohkeasti asettunut tukemaan avointa ja vapaata eurooppalaista kauppapolitiikkaa. Suomelle tästä on hyötyä, koska yhdessä saamme parempia sopimuksia, sanoo Liisa Jaakonsaari.

CETA-sopimus avaa julkisten hankintojen markkinoita eurooppalaisille yrityksille myös Kanadan alue- ja paikallistasolla. Laajemmasta markkina-alueesta on hyötyä eritoten suomalaisille pienille ja keskisuurille yrityksille. EU:lla on samanaikaisesti sopimusneuvotteluita monista kauppasopimuksista muun muassa EU–Vietnam, EU–Japani, EU–Meksiko, EU–Mercosur, EU–Filippiinit, EU–Indonesia, EU–Australia ja Uusi-Seelanti, EU–Intia -sopimukset.

– Sopimuksen hyväksyminen on suuri askel eurooppalaiselle kauppapolitiikalle. Unionin täytyy olla avoin ja puolustaa monenkeskisyyttä sekä yhteiseen etuun pyrkivää kansainvälistä yhteistyötä ja sopimuksien syntymistä. Kauppasopimukset ovat EU:n tärkeimpiä vaikutustapoja hallitun globalisaation sekä kasvun ja työpaikkojen luomiseksi. Yhdessä olemme vahvempia ja saamme parempia sopimuksia aikaan kuin yksin. Käpertyminen ja protektionismi eivät ole vaihtoehto, sanoo Miapetra Kumpula-Natri.

Parlamentin S&D-ryhmä on tehnyt paljon työtä CETA-sopimuksen ehtojen parantamiseksi. S&D-ryhmän tavoitteiden mukaisesti CETA-sopimuksen riitojenratkaisu toteutetaan ICS-riitojenratkaisumenetelmällä. ICS tarkoittaa Investment Court System. ICS:ssä toimivat tuomarit ovat riippumattomia ja molemmat sopimusosapuolet saavat valita mukana olevat tuomarit. Istunnot ovat julkisia ja läpinäkyviä. Uusi malli on parannus aiemmin keskusteluissa olleeseen ISDS-riitojenratkaisumenetelmään, jota myös monet kansalaisjärjestöt vastustivat.

Jokaisen EU-jäsenmaan on vielä hyväksyttävä sopimus kansallisessa parlamentissa. Suomeen sopimus tulee käsittelyyn todennäköisesti ensi talvena.

Lisää blogista

Palkkojen dumppaus loppuu - parlamentin päätös lähetettyjen työntekijöiden direktiivissä on hyvä

2017-10-17 14:48:44
Olen tyytyväinen Euroopan eiliseen parlamentin työllisyysvaliokunnan päätökseen suojella samapalkkaisuutta eurooppalaisilla työmarkkinoilla. Valiokunta [...]

Mepit vaativat suomalaistoimittajan tuomion kumoamista

2017-10-13 16:33:29
Lähetin tänään Turkin oikeusministerille ja EU-ministerille sekä Turkin EU-suurlähettiläälle kirjeen, jossa vaaditaan Turkkia kumoamaan [...]

SÄHKÖAUTOJEN LATAAMISTA HELPOTETAAN, RAKENNUSTEN ENERGIATEHOKKUUUS PARANEE

2017-10-11 12:32:10
Euroopan parlamentin energiavaliokunta hyväksyi juuri rakennusten energiatehokkuusdirektiivin. Se tarkoittaa lisää sähköautojen lataustolppia, runsaasti [...]

Lämpimästi tervetuloa vuosiseminaareihin!

2017-08-22 16:56:13
Mikä on unionin tila? Millainen on EU:n tulevaisuus, millä tasolla sen turvallisuus, kuka luotsaa EU:ta ja millä lihaksilla? Näitä ja monia muita [...]