Strasbourgin-istuntojen lopettaminen ei ole Euroopan parlamentin käsissä

Anne Linnonmaa kysyi (HS Mielipide 11.10.), onko kukaan uskaltanut laskea, kuinka suuri hiilijalanjälki syntyy, kun Euroopan parlamentti siirtyy kuukausittain kokoustamaan Brysselistä Strasbourgiin. Kyllä on: arvioiden mukaan siirtyminen tuottaa noin 19 000 tonnia hiilidioksidipäästöjä vuodessa. Sama lukema saadaan esimerkiksi, jos Berliinistä New Yorkiin lennetään edestakaisin 4 900 kertaa.

Kolme neljäsosaa Euroopan parlamentin jäsenistä on äänestänyt sen puolesta, että istunnot Strasbourgissa lakkautettaisiin. Parlamentti on ottanut ­asiaan kantaa useita kertoja myös erilaisten lausumien yhteydessä.

Itse olen koko poliittisen urani ajan kannattanut käytännön lopettamista. Myös Suomen eduskunta on puolustanut parlamentin oikeutta päättää omista kokouspaikoistaan.

Valitettavasti muutos ei ole parlamentin käsissä. Käytännön lopettaminen vaatisi EU:n perussopimuksen uudistamista, joka puolestaan edellyttää jäsenmaiden yksimielisyyttä. Mikään jäsenmaa ei kuitenkaan ole halunnut asiaa esittää – ei, vaikka ilmastorealiteetit on ymmärretty Euroopassa muuten jatkuvasti paremmin. Nyt vaikuttaa siltä, että Strasbourg-matkustamista ei saada lopetettua lähitulevaisuudessakaan.

Tämä ei kuitenkaan tarkoita, etteikö matkustamisesta syntyviä päästöjä voida muuten hillitä tai kompensoida. Parlamentti on ottanut asiassa ohjat omiin käsiinsä. Vuodesta 2016 parlamentti on kompensoinut sata­prosenttisesti kaikki toiminnastaan syntyvät päästöt, myös meppien lentomatkat kotimaistaan Brysseliin ja Strasbourgiin.

Toivottavasti myös Euroopan unionin muut elimet yltäisivät pian vastaavaan. Miksei käytäntöä voitaisi toteuttaa myös Suomessa julkisella sektorilla.

Miapetra Kumpula-Natri, europarlamentaarikko (sd)
Mielipidekirjoitus on julkaistu Helsingin Sanomissa 16.10.2018

Kuvankaappaus Helsingin Sanomista 16.10.2018

Lisää blogista

Europarlamentaarikko Miapetra Kumpula-Natrin puhe SDP:n puoluevaltuuston kokouksessa Hämeenlinnassa 17.11.2018

2018-11-17 15:13:07
  Hyvä ystävät, toverit, tuon teille Euroopan parlamentin meppivaltuuskunnan terveiset Brysselistä! Sosialidemokratia voi Suomessa [...]

Europarlamentaarikko Kumpula-Natri riemuitsee: Kotoa toiseen EU-maahan soitetut puhelut ja tekstarit halpenevat!

2018-11-14 16:54:01
Euroopan unioni asettaa hintakatot kotimaasta toiseen EU-maahan soitettaville puheluille ja tekstiviesteille. Euroopan parlamentissa juuri hyväksytyn [...]

Kumpula-Natri johtaa europarlamentin valtuuskuntaa Pariisiin – tapetilla internetin pelisäännöt

2018-11-12 10:58:37
Europarlamentaarikko Miapetra Kumpula-Natri johtaa Euroopan parlamentin valtuuskuntaa YK:n koolle kutsumassa Internet Governance Forumissa Pariisissa. [...]

Nyt tulee hyvinvointitalous! Niin että mikä?

2018-11-08 14:23:13
Kirjoitin Demokraatin 8.11. ilmestyneeseen numeroon hyvinvointitaloudesta. Kummastuttaako termi? Perehdy tarkemmin [...]