Suomeen tarvitaan yksinäisyysministeri

Tiedote keskiviikkona 14.2.2018

MEP KUMPULA-NATRI YSTÄVÄNPÄIVÄNÄ: SUOMEEN TARVITAAN YKSINÄISYYSMINISTERI

Yksinäisyys heikentää suomalaisten hyvinvointia ja terveyttä voimakkaammin kuin mikään muu yksittäinen tekijä. Tähän lopputulokseen on tullut tunnettu yksinäisyyden tutkija, professori Juho Saari.
Yksinäisyyden haitat tunnetaan hyvin koko maailmassa. Joka viides suomalainen kokee olevansa yksinäinen. Yksinäisyydestä kärsivät eniten nuoret ja vanhukset. Raha-automaattiyhdistyksen teettämässä tutkimuksessa kävi yllättäen ilmi, että kaikkein yksinäisimpiä ovat 18–24-vuotiaat suomalaiset.

”Yksinäisyys aiheuttaa ja pahentaa sairauksia. Se liittyy voimakkaasti syrjäytymiseen. Tutkimusten mukaan yksinäisyys nostaa ennenaikaisen kuoleman riskiä jopa 45 prosentilla – vertailun vuoksi huomattava ylipaino nostaa riskiä 20 prosentilla ja alkoholin liikakäyttö 30 prosentilla. Yksinäisyys lyhentää elämää enemmän kuin 15 tupakan polttaminen päivässä”, listaa europarlamentaarikko Miapetra Kumpula-Natri (sd).

Kumpula-Natrin mukaan valtion tulisi tunnistaa yksinäisyys merkittäväksi yhteiskunnalliseksi ongelmaksi ja ryhtyä tutkimaan sitä sekä etsimään keinoja sen ehkäisyyn. Mallia voisi hakea Britanniasta, jossa nimitettiin viime kuussa vastuuministeri ratkomaan yksinäisyydestä johtuvia ongelmia.
”Tehtävän sai urheilusta ja kansalaisyhteiskunnasta vastaava ministeri, mutta Suomessa yksinäisyys voisi kuulua luontevasti myös sosiaali- ja terveysministeriön hallinnonalaan. Uutta ministeriä ei siis tätä varten tarvitse nimittää”, Kumpula-Natri sanoo.

Miksi yksinäisyys on saatava ministeriön ohjelmaan?
”Yksinäisyys on erittäin laaja ja vakava yhteiskunnallinen ongelma. Tällaisiin ongelmiin on puututtava paitsi yksityisellä myös yhteiskunnallisella tasolla. Yksinäisyys aiheuttaa kärsimystä ja tulee kalliiksi. Sen ratkominen on monimutkainen ja hankala prosessi, jota ei voi jättää yksin vapaaehtoisten harteille.”

Mitä yksinäisyysministeri tekisi?
”Asettaisi nykytilaa paremman tavoitteen ja käynnistäisi toimenpiteet sen tavoittamiseksi. Hallintohimmeleiden sijaan puhuttaisiin suomalaisten elämän konkreettisesta sisällöstä. Vastaava ministeri osoittaisi johtajuutta, kanavoisi varoja yksinäisyyden ja sen seurausten tutkimiseen sekä käynnistäisi hankkeita, jotka tähtäävät yksinäisyyden ja sen haittojen vähentämiseen.”

Onko tarkoitus, että valtio alkaa määrätä yksinäisille jonkinlaisia valtionystäviä?
”Heh heh. Ei. Hyvää ystävänpäivää kaikille ja lähivuosina toivottavasti yhä useampi saisi viettää ystävän päiviä läpi vuoden.

Lisää blogista

Hyviä uutisia EU:sta! Euroopan parlamentti äänesti tänään jäsenmaasta toiseen lähetettyjen työntekijöiden parempien oikeuksien puolesta

2018-05-29 18:08:54
Tänään tiistaina 29.5. parlamentti uudisti lähetettyjä työntekijöitä koskevan direktiivin. Uudistuksessa vahvistetaan jäsenmaasta toiseen lähetettyjen [...]

Puhe Valtakunnallisten museopäivien avajaisissa 24.5.2018 (muutosvarauksin)

2018-05-24 11:47:05
Suomalaisissa museoissa kuratointi on yleensä erittäin korkeatasoista, interaktiivisuuteen kiinnitetään huomiota ja tekstit ovat luettavissa useilla [...]

Vappupuheeni 2018

2018-05-02 13:47:43
https://youtu.be/NxLXkKBJIUM Toverit, ystävät, hyvää vappua Euroopan parlamentista Vapunpäivästä tuli työläisten päivä, koska vuonna 1886 työläiset [...]

Pieniä kieliä turvaamassa

2018-04-24 20:02:44
Saako saameksi asioida netissä? Miten pärjää viittomakielellä verkossa? Onko tutkimusta tarjolla suomeksi vai ainoastaan englanniksi? Tällaisia [...]