Suvaitse ja luo: lisää hyvinvointia ja työtä!

Olen alkanut haaveilla Vaasan seudulle luovan talouden mahdollisuuksista. Energiaklusterin oheen tulisi saada luova klusteri. Luovan talouden, eli esimerkiksi taiteen, pelien, käsityön, arkkitehtuurin ja muotoilun kasvu- ja työllistämismahdollisuuksia tulisi tutkia ja lähteä edistämään Vaasassa. Uskon että design, muotoilu ja suunnittelu ovat tulevaisuudessa entistä tärkeämpiä. En tarkoita kapeasti “vain” taidetta ja “design-tuotteita” vaan uutta luovaa toimintaa, innovointia ja kokeilua!

Tutkija Richard Florida on perehtynyt luovaan talouteen ja luonut luovan luokan käsitteen. Floridan mukaan luova luokka on avainasemassa talouskasvua haettaessa, ja siksi kaupunkien ja alueiden tulisi houkutella luovaa luokkaa. Jotta kaupunki vetoaisi luovaan luokkaan asuinpaikkana, kaupungista täytyy Floridan mukaan löytyä ainakin nämä kolme ominaisuutta: kaupungissa tulee olla taitoa eli taitavia ja koulutettuja asukkaita, sen teknologinen infrastruktuuri tulee olla kunnossa ja kaupungin tulee olla suvaitsevainen eli ”elä ja anna elää”. Florida on kehittänyt myös ns. gay-indeksin. Hän on osoittanut, että luova talous voi hyvin alueilla, joilla myös seksuaalivähemmistöillä on hyvä elää eli suvaitsevainen ilmapiiri.

Suvaitsevaisuuden tärkeys tuli mieleeni taas tällä viikolla kun keskustelu avioliittolaista heräsi talviuniltaan. Viime vuonna jätetty lakialoite samaa sukupuolta olevien parien avioliiton mahdollistamiseksi on jäänyt lakivaliokuntaan. Aloitteen allekirjoitti 76 kansanedustajaa, vaikka hallitusneuvotteluissa ajateltiin vain kristillisdemokraattien sitä vastustavan. Laki voidaan viedä saliin ja lakia muuttaa, kunhan ensin lakivaliokunnan enemmistö näin toivoo.  Lakimuutos ei puuttuisi uskonnollisten yhdyskuntien vihkimisoikeuteen eli kirkot voisivat jatkossakin päättää siitä ketä he haluaisivat vihkiä.

EU-maissa kahden miehen tai kahden naisen on mahdollista avioitua Ruotsissa, Hollannissa, Belgiassa, Portugalissa ja Espanjassa. Viime viikolla asia eteni kahdessa muussakin maassa: Ranskassa hallitus jätti lakiesityksen eduskunnan hyväksyttäväksi ja Iso-Britanniassa kansanedustajat äänestivät lakialoitteen puolesta. Siis, Suomi on jäämässä vanhoilliseksi!

Nykyisellään rekisteröity parisuhde tarjoaa Suomessa samat velvollisuudet kuin avioliitto, mutta ei samoja oikeuksia. Perheen sisäinen adoptio on jo mahdollinen, se laajenisi kuin myös oikeus yhteiseen sukunimeen. Nimilainsäädäntö on jo melko vapaata muuallakin. Suomen perustuslaki edellyttää kansalaisten yhdenvertaista kohtelua. Sukupuoleen perustuva syrjintä on kiellettyä, ja tasa-arvon tulisi toteutua myös avioliittolaissa.

Tasa-arvo on minulle tärkeä työtäni ohjaava teema. Avioliiton mahdollistaminen samaa sukupuolta oleville pareille on kyseessä oleville ihmisille ja perheille iso asia. Miksi heitä kiusaamaan. Näiden perheiden tulisi olla yhdenvertaisia muiden perheiden kanssa. Tämä tulisi tunnustaa myös lainsäädännössä. Ja jatkaa suvaitsevaa ilmapiiriä Vaasassa!!!

Julkaistu Megassa 27.2.2013.

Lisää blogista

Palkkojen dumppaus loppuu - parlamentin päätös lähetettyjen työntekijöiden direktiivissä on hyvä

2017-10-17 14:48:44
Olen tyytyväinen Euroopan eiliseen parlamentin työllisyysvaliokunnan päätökseen suojella samapalkkaisuutta eurooppalaisilla työmarkkinoilla. Valiokunta [...]

Mepit vaativat suomalaistoimittajan tuomion kumoamista

2017-10-13 16:33:29
Lähetin tänään Turkin oikeusministerille ja EU-ministerille sekä Turkin EU-suurlähettiläälle kirjeen, jossa vaaditaan Turkkia kumoamaan [...]

SÄHKÖAUTOJEN LATAAMISTA HELPOTETAAN, RAKENNUSTEN ENERGIATEHOKKUUUS PARANEE

2017-10-11 12:32:10
Euroopan parlamentin energiavaliokunta hyväksyi juuri rakennusten energiatehokkuusdirektiivin. Se tarkoittaa lisää sähköautojen lataustolppia, runsaasti [...]

Lämpimästi tervetuloa vuosiseminaareihin!

2017-08-22 16:56:13
Mikä on unionin tila? Millainen on EU:n tulevaisuus, millä tasolla sen turvallisuus, kuka luotsaa EU:ta ja millä lihaksilla? Näitä ja monia muita [...]