Tuhannen taalan paikka

Viime viikolla linjattiin ensi vuoden budjettia ja rakenneuudistuskokonaisuutta. Ensimmäinen reaktio oli: nyt tehtiin päätöksiä Suomen talouden hallitsemattoman velkaantumisen estämiseksi. Tunne oli lopulta melko positiivinen. Toiseksi lähdettiin analysoimaan, mitä hallitus päätti. Selvää on, että päätöksiä tarkennetaan yksityiskohtien osalta talven tullen.

SDP sai läpi monta puolueelle tärkeää asiaa viime viikolla: oppivelvollisuutta nostetaan vuodella, esiopetus tulee velvoittavaksi, oppilaitosten hakijasumaa puretaan, työttömyysturvan ja asumistuen kannustinloukkuja puretaan. Lisäksi päätettiin tehdä selvitys nollatyösopimuksista, alipalkkauksen epäkohdista, osa-aikaisten mahdollisuuksista lisätöihin ja terveydenhuollon monikanavaisesta rahoituksesta. Päivähoito-oikeus jää subjektiivisena jokaiselle lapselle, vaikka kotona toista lastaan hoitava ei voi koko päiväksi enää viedäkään vanhempaa lastansa hoitoon. Kotihoidon tuen jakaminen molemmille vanhemmille on lapselle ihana asia, vaikka tiedän, että todella monessa perheessä ei vielä asenteiden tai miehen paremman palkkatason vuoksi tähän olla valmiita.

Eniten palautetta olen saanut kuntauudistuksesta. Viime viikolla sovittiin valtioneuvoston roolin vahvistamisesta, mikäli kuntarakennelain mukaiset neuvottelut eivät etene. Hallitus – kuten edellinenkin – on tavoitellut kuntien määrän vähentämistä ja rakenteiden uudistamista. Osa kunnista on suhtautunut hankkeeseen nuivasti. Oman kunnan näkökulmasta ymmärrän varauksellisuuden ja halun hoitaa vain oman kunnan ja kuntalaisten asioita, mutta koko seudun kannalta en oikeastaan vastustusta ymmärrä.

Kun tiedämme, että kilpailukykyisillä, alhaisimman työttömyyden ja kasvavienkin seutujen kunnilla on taloudellisesti tiukkaa, kuinka ajattelemme tilanteen ratkeavan? On selvää, että kaikkialla maamme kunnissa palvelutarjonta ja rahoitus kohtaavat uusia haasteita. Tähän ongelmaan on tartuttava. Ei ratkaisu tule silmiä ummistamalla. On kaksi vaihtoehtoa: joko säästää joka vuosi nykyrakenteista ja velkaantua tai miettiä rakenteet uudelleen. On löydettävä tapoja tarjota julkiset palvelut tehokkaammin. Kuntauudistus on tässä avainasemassa. Kiperistä tilanteista syntyy usein paljon hyvääkin. Nyt demareilla on tuhannen taalan paikka rakentaa tulevaisuuden hyvinvointimallia. Perusperiaatteena pitää olla, että palveluja tarjotaan niitä tarvitseville.

Kunnat keskustelevat keskenään tulevaisuudestaan parhaillaan eri puolilla maata. Parhaat kuntaliitokset saadaan aikaan, kun kuntien päättäjät ja kuntalaiset ovat niitä yhdessä miettimässä. Valtioneuvosto voi jo nyt puuttua kriisikuntien päätöksentekoon, mutta viime viikolla tehty päätös voi tarvittaessa tuoda lisäpontta valtioneuvoston toimivaltaan. Valtio puuttuu peliin vain, jos kunnat eivät itse löydä ratkaisuja. Alueen asukkaat lopulta päättävät asiasta kansanäänestyksellä. Alueen asukkaiden mielipiteen vastaisia liitoksia ei voida tehdä.

Kunnilla on nykyisellään yli 500 lakisääteistä tehtävää. Nyt hallitus lupasi käydä näitä läpi, ja karsia lähivuosien aikana kuntien velvoitteita. Tämä ei tule olemaan helppoa! Selvitysmies Miettiseltä odotetaan esitystä kuntien valtionosuuksien uudistuksesta loppuvuonna ja ensi vuonna annetaan siitä esityksiä.

SDP on vastuunkantajapuolue. Tässä vaikeassa tilanteessa pitää kääriä hihat ja aloittaa tulevaisuuden Suomen rakennus.

Julkaistu Pohjanmaan sosialidemokraattien nettisivuilla 6.9.2013.

Lisää blogista

Onnea 18-vuotias, saat junalipun Eurooppaan!

2018-03-12 19:39:52
EU komissio maksaa kymmenilletuhansille Interrail-passin. Rajojen ylittäminen, tutustuminen omaan maanosaan, uusien kulttuurien ja ihmisten [...]

Suomeen tarvitaan yksinäisyysministeri

2018-02-14 11:12:29
Tiedote keskiviikkona 14.2.2018 MEP KUMPULA-NATRI YSTÄVÄNPÄIVÄNÄ: SUOMEEN TARVITAAN YKSINÄISYYSMINISTERI Yksinäisyys heikentää suomalaisten [...]

EU otti rohkean askeleen ilmaston puolesta - yli kolmanneksen energiasta pitää olla uusiutuvaa 2030 mennessä

2018-01-17 18:59:08
  Euroopan parlamentti otti tänään keskiviikkona merkittäviä edistysaskelia ilmastonmuutoksen torjunnassa. Parlamentti äänesti kolmesta tärkeästä [...]

Energianörtit huomio, katse näihin asioihin Euroopan parlamentin äänestyksissä!

2018-01-16 20:37:19
Euroopan parlamentti käsittelee tällä viikolla kolmea ns. puhtaan energian pakettiin kuuluvaa lainsäädäntöesitystä. Niillä on väliä Suomen ja Euroopan [...]