Vessa on tasa-arvoasia

Nepalilaisia tyttöjä pyydettiin piirtämään unelmien koulu.
Piirroksissa on puita, kukkasia, leikkiviä lapsia, kirkkaita värejä ja aurinkoa – samoja asioita, jotka suomalainen tyttö voisi piirtää omaan unelmakouluunsa. Yksi asia kuitenkin pistää silmään: nepalilaistytöt piirtävät koulun viereen kauniin, siistin vessan. Siihen on hyvä syy.

Puhtaasta vedestä, hygieniasta ja koulutuksen tärkeydestä on helppo puhua. Paljon vaikeampi on sanoa ääneen kolme asiaa, jotka estävät edelleen miljoonia tyttöjä käymästä koulua: pissa, kakka ja kuukautiset. Ympäri maailmaa tytöt joutuvat jäämään pois koulusta, koska niissä ei ole vessoja.

11-vuotias bangladeshilainen Khadija piti koulusta, mutta erittäin köyhille lapsille tarkoitetussa koulussa ei ollut vessaa. Aluksi Khadija ja hänen ystävättärensä yrittivät käydä tarpeillaan läheisellä pellolla, mutta se onnistui vain oppituntien aikana, kun pojat eivät olleet kiusaamassa ja töllistelemässä. Poissaolot alkoivat kuitenkin kertyä, eikä oppituntien aikana pissaaminen enää onnistunut.
Seuraavaksi luokan työt alkoivat pyydellä koulun lähellä asuvilta ihmisiltä lupaa käyttää näiden vessoja välitunneilla. Sekään ei toiminut: naapuruston pojat kiusasivat köyhiä, vessaa etsiviä tyttöjä ja heittelivät heitä kivillä, ja lopulta naapurit halusivat maksun vessan käyttämisestä. Lopulta Khadijan oli aina vessahädän tultua pakko kävellä kotiin. Matka oli pitkä, eikä koulunkäynnistä lopulta tullut mitään.

Tarina on tyypillinen – liian tyypillinen.
Monessa maassa tytöt eivät voi turvallisesti käydä pusikossa altistumatta väkivallalle. Vessan jakaminen poikien kanssa on kiusallista ja vaarallista, sillä seksuaalinen ahdistelu yhteisvessoissa on yleistä. Kun kuukautiset alkavat, moni tyttö jää pois koulusta, koska kuukautiset aiheuttavat nöyryytystä ja häpeää. Toisissa paikoissa ajatellaan, että tytöt ovat kuukautisten aikana niin likaisia, ettei heitä voi päästää kouluun – tai edes kotiin, kuten joissain osassa Nepalia, jossa tytöt joutuvat asumaan kuukautistensa ajan karjasuojissa.

Nykyään 2,1 miljardia ihmistä pääsee kunnolla vessaan. WHO:n mukaan 2,4 miljardia ihmistä elää oloissa, joissa heillä ei ole minkäänlaista pääsyä asiallisiin vessoihin tai käsihygieniaan.  Onneksi tilanne paranee. Vuodesta 1990 sellaisten ihmisten määrä, joilla ei ole pääsyä vessoihin, on puolittunut.
EU on yksi suurimmista vessa-avunantajista maailmassa. Vessa-, vesi- ja hygienia-asioihin annettiin viime vuonna apua yli sadalla miljoonalla eurolla. Esimerkkejä vessa-avusta löytyy vaikkapa Lesothosta ja Djiboutista. Kehitysasiain komissaari Neven Mimica otti vessa-asioihin kantaa heti aloitettuaan virassa.
Tyttöjen lisäksi vessat auttavat tietysti kaikkia muitakin ihmisiä, sillä kunnolliset vessat estävät tautien leviämistä ja ympäristön saastumista sekä tekevät elämästä noin ylipäätään mukavampaa.

Khadijalle kävi hyvin. Kouluun rakennettiin kunnollinen vessa, jota 300 oppilasta voivat käyttää. Koulussa myös alettiin opettaa asioita kuukautisista, käsienpesusta ja muista hygienia-asioista. Toivottavasti myös poikia opetetaan olemaan asiallisesti.

Hyvää kansainvälistä tyttöjen päivää kaikille teille, jotka käytte tänään vessassa!

Päivitys tyttöjen päivänä 11.10.2017.
Vuodessa on tapahtunut edistystä! Nepal kielsi epäinhimilliset, ihmisoikeuksia loukkaavat kuukautismajat. Valitettavasti se tapahtui vasta, kun kaksi teinityttöä oli menehtynyt majoissa. Joka tapauksessa käytäntö on nyt laiton, mikä on täysin oikein.

Lisää blogista

Palkkojen dumppaus loppuu - parlamentin päätös lähetettyjen työntekijöiden direktiivissä on hyvä

2017-10-17 14:48:44
Olen tyytyväinen Euroopan eiliseen parlamentin työllisyysvaliokunnan päätökseen suojella samapalkkaisuutta eurooppalaisilla työmarkkinoilla. Valiokunta [...]

Mepit vaativat suomalaistoimittajan tuomion kumoamista

2017-10-13 16:33:29
Lähetin tänään Turkin oikeusministerille ja EU-ministerille sekä Turkin EU-suurlähettiläälle kirjeen, jossa vaaditaan Turkkia kumoamaan [...]

SÄHKÖAUTOJEN LATAAMISTA HELPOTETAAN, RAKENNUSTEN ENERGIATEHOKKUUUS PARANEE

2017-10-11 12:32:10
Euroopan parlamentin energiavaliokunta hyväksyi juuri rakennusten energiatehokkuusdirektiivin. Se tarkoittaa lisää sähköautojen lataustolppia, runsaasti [...]

Lämpimästi tervetuloa vuosiseminaareihin!

2017-08-22 16:56:13
Mikä on unionin tila? Millainen on EU:n tulevaisuus, millä tasolla sen turvallisuus, kuka luotsaa EU:ta ja millä lihaksilla? Näitä ja monia muita [...]