Europarlamentti päätti taistella halvan roamingin puolesta

Tiedote 30.11.2016

 

Europarlamentti päätti taistella halvan roamingin puolesta
Miapetra Kumpula-Natrin esitykselle tukivyöry parlamentissa

Euroopan parlamentin teollisuus- ja tutkimusvaliokunta äänesti tiistaina suurella enemmistöllä Miapetra Kumpula-Natrin esittämien halpojen verkkovierailumaksujen tukkuhintojen puolesta. Euroopan parlamentti on luvannut poistaa verkkovierailumaksut EU-maissa kesäkuussa 2017, ja valiokunnan äänestystulos oli suuri harppaus tähän suuntaan.

Valiokunta äänesti Kumpula-Natrin esityksen puolesta luvuin 53-5. Se antaa Kumpula-Natrille erittäin vahvan mandaatin lähteä neuvotteluihin neuvoston ja komission kanssa.
”Olen erittäin tyytyväinen valiokunnan äänestystulokseen. Tämä on voitto kuluttajille ja askel kohti Eurooppaa, jossa operaattorien välinen kilpailu on tervettä, data on halpaa ja sitä käytetään paljon.”

Jotta ”roam like home” -lupaus voisi toteutua, täytyy tukkuhinnoista päästä sopimukseen.
”Kun suomalainen surffailee netissä Euroopassa tai soittaa kotiin, hän käyttää vierasta verkkoa. Verkon rakentaminen ja ylläpito maksavat”, Kumpula-Natri selittää.
Lex Kumpula-Natri määrittelee, kuinka paljon eurooppalaiset operaattorit saavat korkeintaan veloittaa toiselta operaattorilta siitä hyvästä, että sen verkkoa käytetään.

Kahden viikon kuluttua alkavat trilogit eli neuvottelut jäsenmaiden neuvoston, parlamentin ja komission kesken.
Kumpula-Natri ja parlamentti esittävät, että datan tukkuhinta olisi ensi vuonna 4 e/GB ja vuonna 2020 1 e/GB. Neuvosto haluaisi datan maksavan ensi vuonna noin 10 e/GB ja vuonna 2020 6 e/GB. Komissio puolestaan haluaisi lukita hinnan ainakin vuoteen 2020 asti tasolle 8,50 e/GB.
”Neuvoston ja komission esittämillä summilla ei rakenneta reilua kilpailua tai kuluttajaystävällisiä hintoja. Kansalaiset ja kuluttajajärjestöt ovat jo alkaneet painostaa komissiota ja neuvostoa alentamaan keinotekoisen korkeita hintoja ja myös me aiomme asettaa niille painetta.”

Neuvottelut alkavat 14. joulukuuta ja parlamentti äänestää lopullisesta päätöksestä todennäköisesti helmi-maaliskuun vaihteessa. Kuluttajajärjestöt ympäri Eurooppaa ovat yksimielisesti kiitelleet verkkovierailumaksujen poistumista.

Lisätietoja
Miapetra Kumpula-Natri
+32 22 845 294
miapetra.kumpula-natri@europarl.europa.eu

Lisää blogista

Hyviä uutisia EU:sta! Euroopan parlamentti äänesti tänään jäsenmaasta toiseen lähetettyjen työntekijöiden parempien oikeuksien puolesta

2018-05-29 18:08:54
Tänään tiistaina 29.5. parlamentti uudisti lähetettyjä työntekijöitä koskevan direktiivin. Uudistuksessa vahvistetaan jäsenmaasta toiseen lähetettyjen [...]

Puhe Valtakunnallisten museopäivien avajaisissa 24.5.2018 (muutosvarauksin)

2018-05-24 11:47:05
Suomalaisissa museoissa kuratointi on yleensä erittäin korkeatasoista, interaktiivisuuteen kiinnitetään huomiota ja tekstit ovat luettavissa useilla [...]

Vappupuheeni 2018

2018-05-02 13:47:43
https://youtu.be/NxLXkKBJIUM Toverit, ystävät, hyvää vappua Euroopan parlamentista Vapunpäivästä tuli työläisten päivä, koska vuonna 1886 työläiset [...]

Pieniä kieliä turvaamassa

2018-04-24 20:02:44
Saako saameksi asioida netissä? Miten pärjää viittomakielellä verkossa? Onko tutkimusta tarjolla suomeksi vai ainoastaan englanniksi? Tällaisia [...]