Europarlamentti päätti taistella halvan roamingin puolesta

Tiedote 30.11.2016

 

Europarlamentti päätti taistella halvan roamingin puolesta
Miapetra Kumpula-Natrin esitykselle tukivyöry parlamentissa

Euroopan parlamentin teollisuus- ja tutkimusvaliokunta äänesti tiistaina suurella enemmistöllä Miapetra Kumpula-Natrin esittämien halpojen verkkovierailumaksujen tukkuhintojen puolesta. Euroopan parlamentti on luvannut poistaa verkkovierailumaksut EU-maissa kesäkuussa 2017, ja valiokunnan äänestystulos oli suuri harppaus tähän suuntaan.

Valiokunta äänesti Kumpula-Natrin esityksen puolesta luvuin 53-5. Se antaa Kumpula-Natrille erittäin vahvan mandaatin lähteä neuvotteluihin neuvoston ja komission kanssa.
”Olen erittäin tyytyväinen valiokunnan äänestystulokseen. Tämä on voitto kuluttajille ja askel kohti Eurooppaa, jossa operaattorien välinen kilpailu on tervettä, data on halpaa ja sitä käytetään paljon.”

Jotta ”roam like home” -lupaus voisi toteutua, täytyy tukkuhinnoista päästä sopimukseen.
”Kun suomalainen surffailee netissä Euroopassa tai soittaa kotiin, hän käyttää vierasta verkkoa. Verkon rakentaminen ja ylläpito maksavat”, Kumpula-Natri selittää.
Lex Kumpula-Natri määrittelee, kuinka paljon eurooppalaiset operaattorit saavat korkeintaan veloittaa toiselta operaattorilta siitä hyvästä, että sen verkkoa käytetään.

Kahden viikon kuluttua alkavat trilogit eli neuvottelut jäsenmaiden neuvoston, parlamentin ja komission kesken.
Kumpula-Natri ja parlamentti esittävät, että datan tukkuhinta olisi ensi vuonna 4 e/GB ja vuonna 2020 1 e/GB. Neuvosto haluaisi datan maksavan ensi vuonna noin 10 e/GB ja vuonna 2020 6 e/GB. Komissio puolestaan haluaisi lukita hinnan ainakin vuoteen 2020 asti tasolle 8,50 e/GB.
”Neuvoston ja komission esittämillä summilla ei rakenneta reilua kilpailua tai kuluttajaystävällisiä hintoja. Kansalaiset ja kuluttajajärjestöt ovat jo alkaneet painostaa komissiota ja neuvostoa alentamaan keinotekoisen korkeita hintoja ja myös me aiomme asettaa niille painetta.”

Neuvottelut alkavat 14. joulukuuta ja parlamentti äänestää lopullisesta päätöksestä todennäköisesti helmi-maaliskuun vaihteessa. Kuluttajajärjestöt ympäri Eurooppaa ovat yksimielisesti kiitelleet verkkovierailumaksujen poistumista.

Lisätietoja
Miapetra Kumpula-Natri
+32 22 845 294
miapetra.kumpula-natri@europarl.europa.eu

Lisää blogista

Palkkojen dumppaus loppuu - parlamentin päätös lähetettyjen työntekijöiden direktiivissä on hyvä

2017-10-17 14:48:44
Olen tyytyväinen Euroopan eiliseen parlamentin työllisyysvaliokunnan päätökseen suojella samapalkkaisuutta eurooppalaisilla työmarkkinoilla. Valiokunta [...]

Mepit vaativat suomalaistoimittajan tuomion kumoamista

2017-10-13 16:33:29
Lähetin tänään Turkin oikeusministerille ja EU-ministerille sekä Turkin EU-suurlähettiläälle kirjeen, jossa vaaditaan Turkkia kumoamaan [...]

SÄHKÖAUTOJEN LATAAMISTA HELPOTETAAN, RAKENNUSTEN ENERGIATEHOKKUUUS PARANEE

2017-10-11 12:32:10
Euroopan parlamentin energiavaliokunta hyväksyi juuri rakennusten energiatehokkuusdirektiivin. Se tarkoittaa lisää sähköautojen lataustolppia, runsaasti [...]

Lämpimästi tervetuloa vuosiseminaareihin!

2017-08-22 16:56:13
Mikä on unionin tila? Millainen on EU:n tulevaisuus, millä tasolla sen turvallisuus, kuka luotsaa EU:ta ja millä lihaksilla? Näitä ja monia muita [...]