Hallituksen esittämä kolmen kuukauden sääntö ulkomaalaislakiin eli nk. maastapotkulaki heikentää Suomen kansallista etua ja kasvua. Katastrofaalinen taloustilanne ei tälläisiä esityksiä enää kestä, korostaa kansanedustaja Miapetra Kumpula-Natri.
Hallituksen esitys on, että työperusteisella oleskeluluvalla Suomessa työskentelevän työsuhteen päättyessä ennenaikaisesti, työntekijällä olisi jatkossa vain kolme kuukautta aikaa löytää uusi työ. Poikkeustapauksiin hallitus suostui erittäin kovan julkisen kritiikin myötä lieventämään maasta poistumiseksi kuusi kuukautta, esim erityisasiantuntijoille ja yli kaksi vuotta Suomessa työperusteisella oleskeluluvalla olleille työntekijöille.
– Hallituksen ulkopuolelta ei ole löytynyt sellaista tahoa, joka tätä hyvänä pitäisi, toteaa kansanedustaja Miapetra Kumpula-Natri.
– Lohdullista suomalaisessa yhteiskunnassa sentään on se, että on sekä työntekijän että työnantajan näkökulmasta on yhteisymmärrys: maastapoistolaki on kohtuuton.
– Esitys sivuuttaa täysin kaikki inhimillisen elämän rakenteet ja pyrkii pelkistämään ihmisen tuotantovälineeksi. Inhimillisen elämän pysyvyys, ihmissuhteet, asuminen, lasten koulu, puolison työ, ne ovat elämän elementtejä työntekijöille kaikista taustoista, Kumpula-Natri jatkaa.
Maastapotkulaki heikentää Suomen kilpailukykyä ja pahentaa osaajapulaa. Suomi kuitenkin tarvitsee työperäistä maahanmuuttoa. Kansainvälisistä osaajista käydään kovaa kilpailua ja Suomen on pystyttävä olemaan mukana tässä kilpailussa uskottavasti, ei Suomessa jo työn makuun päässeiden poistamiseen keskittyen.
– Näen tämän kiusana. Kuinka moni suomalainenkaan työllistyy kolmen kuukauden sisällä? Kumpula-Natri kysyy.
– Tämä vertautuu siihen, että kolmen kuukauden työttömyyden jälkeen kaikki tuet poistuisivat ja olisi vain ne kolme kuukautta aikaa löytää itselleen uusi elämä. Voiko muutamassa kuukaudessa keskittyä hakemaan uutta työtä, vai valmistautua koko perheen muuttoon uuteen maahan? Lomamatkaakin suunnitellaan pidempään kuin muuttoa toiseen maahan, kuvaa Kumpula-Natri.
– Tälläistä politiikan tahtotilaa Suomessa häpeän.