fbpx

Miapetra Kumpula-Natri: EU:n tulevaisuutta suunniteltava avoimin ovin, ei suljettujen ovien takana – kansalaiset mukaan!

– Eurooppalaiset osoittivat viime keväänä kasvavaa mielenkiintoa EU-asioihin eurovaaleissa. Yli 200 miljoonaa kansalaista äänesti maailman suurimmissa demokraattisissa vaaleissa. Äänestysprosentti nousi vaaleissa etenkin nuorten roimasti kasvaneen äänestysinnon myötä.

– On tärkeää, ettei Euroopan tulevaisuutta suunnitella suljettujen ovien takana, vaan yhteisistä päämääristä keskustellaan ja sovitaan avoimin ovin ja virallisen kaavan mukaan, Kumpula-Natri sanoi parlamentin täysistunnossa Strasbourgissa tänään.

Kumpula-Natri totesi uskovansa, että moni haluaisi Euroopan olevan vahvempi toimija turvallisuuden ja ulkopolitiikan saralla.

– Monia kiinnostaa vahva sitoutuminen ilmastonmuutokseen ja moni rakastaa sosiaalista oikeudenmukaisuutta ja inhoaa veronkiertoa. Aiheita ei rajoiteta etukäteen, mutta eurovaalien yhteydessä käyty kärkiehdokasmenettely tulee selkiyttää hyvissä ajoin ennen seuraavia vaaleja, linjasi hän edelleen.

– Ihmisiä on hyvä kuulla eri tavoin vaalien välilläkin. Kansalaiset voisivat nostaa myös käytännöllisiä asioita esiin, jotka helpottaisivat heidän arkeaan. Nykyisin liian usein esim yhteisen eurooppalaisen lainsäädännön puuttuminen estää sen. 

Europarlamentti äänesti tänään kannastaan esitykseen Euroopan tulevaisuuskonferenssin toteuttamisesta parlamentin perussopimus- ja tulevaisuusvaliokunnan esityksen pohjalta. Parlamentti esittää, että eri puolilla EU:ta järjestettäisiin aihekohtaisia kansalaisfoorumeita. Kussakin keskustelufoorumissa olisi 200-300 eri ikäisiä ja eri taustaisia osallistujaa, ja vähintään kolme kansalaista jokaisesta jäsenmaasta. Lisäksi nuorille järjestetään erikseen omat fooruminsa.

– Ensin kuullaan kansalaisia. Kansalaisten foorumissa tekemiä esityksiä ja ajatuksia otetaan konferenssin täysistuntoon. Täysistuntoon nimetään meppejä, kansanedustajia JA ministereitä jäsenmaista, vastaavat komissaarit sekä alueidenkomitean ja talous- ja sosiaalikomitean edustajat, Kumpula-Natri kertaa.

Seuraavaksi parlamentti neuvottelee kannastaan Euroopan komission ja jäsenmaiden hallitusten kanssa. Konferenssin on tarkoitus käynnistyä Eurooppa-päivänä 9.5.2020 ja sen on tarkoitus kaksi vuotta.

Puhe täysistunnossa 15012020 Euroopan tulevaisuuskonferenssi

On tärkeää, ettei Euroopan tulevaisuutta suunnitella suljettujen ovien takana, vaan yhteisistä päämääristä keskustellaan ja sovitaan avoimin ovin. Siksi on ollut ilo olla mukana europarlamentin perussopimus- ja tulevaisuusvalkiokunnassa (AFCO) vaikuttamassa Euroopan tulevaisuuskonferenssiin.

Julkaissut Miapetra Kumpula-Natri Keskiviikkona 15. tammikuuta 2020

Tiedoite on julkaistu 15.0.2020