Diabeetikon työ sujuu, jos esimies osaa hommansa

Myös meidän toimistossamme vietetään tänään maailman diabetespäivää. Harjoittelijamme Meiju Haapoja, diabeetikko, juhlistaa päivää ostamalla makeimman leivoksen, jonka brysseliläisen leipurin hyllystä löytää. Se on mahdollista kiitos suomalaisen terveydenhuoltojärjestelmän ja teknologian edistysaskeleiden.

Maailman diabetespäivänä nostetaan esiin diabetestietoutta. Suomen 50 000 tyypin 1 diabeetikkoa ja 300 000 tyypin 2 diabeetikkoa ovat tämän päivän asiantuntijoita. Euroopassa asiantuntijoita on moninkertaisesti enemmän, 59,8 miljoonaa. Diabetes on nopeassa tahdissa yleistynyt ja arvellaan, että vuonna 2040 diabeetikoiden määrä on Euroopassa kasvanut jo 71,1 miljoonaan.

Diabetes vaikuttaa ammatinvalintaan, sillä kaikki ammatit eivät sovellu diabeetikoille. He eivät voi toimia esimerkiksi kuljettajina, poliiseina tai lentäjinä. Melkein aina diabeteksen ja työn yhdistäminen kuitenkin onnistuu ongelmitta, mikäli diabeteksen ominaispiirteet huomioidaan. Verensokeri voi laskea liikaa tai nousta liikaa. Diabeteslääkärillä on käytävä säännöllisesti, ruokaa on saatava ja insuliini annosteltava. Ja työ on tehtävä.
Yksi isoimmista työn tekemiseen vaikuttavista tekijöistä on esimies. Mikäli esimies on ymmärtävä ja joustava, kokevat diabeetikkotyöntekijät tutkimuksen mukaan voivansa tehdä oman työnsä kunnolla ja turvallisesti.

Toinen merkittävä seikka on työn rytmitys. Säännöllinen työaika taukoineen mahdollistaa diabeetikoille verensokerin seurannan, insuliinin annostelemisen sekä säännöllisen syömisen. Näin saadaan pidettyä diabetes hallinnassa. Tasapainon ylläpitäminen vaikuttaa paitsi diabeetikkoon itseensä, myös työhön ja työn laatuun, organisaation toimintaan sekä laajemmin koko yhteiskuntaan.
Diabetes aiheuttaa kuluja, mutta huolehtimalla mahdollisimman hyvästä hoitotasapainosta voidaan ennaltaehkäistä lisäsairauksia, joiden hoitaminen nostaa diabeteksen kustannukset moninkertaisiksi. Lisäksi tiedon lisääminen tuo turvaa ja varmuutta diabeetikoiden elämään. Maailman diabetespäivänä nämä asiat halutaan nostaa esiin.

Kysyin Meijulta, mitä muuta hän aikoo tänään tehdä. Hän kertoi pitävänsä silmät auki leipomossa.
”Katson ihmisiä ja etsin vihjeitä, jos löytyisi muita diabeetikoita”, hän kertoi.
Ja mistä sen huomaisi? Pienestä insuliinikynästä, joka odottaa pullan vieressä.  ”Ja säihkyvistä silmistä, kun herkutteluun on erityinen syy”, hän naurahti.
”Diabeetikkona ja erityisesti maailman diabetespäivänä monet meistä kertovat mielellään tarinansa. Kysykää”, hän kehottaa.

Iloista maailman diabetespäivää!

Lisää blogista

Hyviä uutisia EU:sta! Euroopan parlamentti äänesti tänään jäsenmaasta toiseen lähetettyjen työntekijöiden parempien oikeuksien puolesta

2018-05-29 18:08:54
Tänään tiistaina 29.5. parlamentti uudisti lähetettyjä työntekijöitä koskevan direktiivin. Uudistuksessa vahvistetaan jäsenmaasta toiseen lähetettyjen [...]

Puhe Valtakunnallisten museopäivien avajaisissa 24.5.2018 (muutosvarauksin)

2018-05-24 11:47:05
Suomalaisissa museoissa kuratointi on yleensä erittäin korkeatasoista, interaktiivisuuteen kiinnitetään huomiota ja tekstit ovat luettavissa useilla [...]

Vappupuheeni 2018

2018-05-02 13:47:43
https://youtu.be/NxLXkKBJIUM Toverit, ystävät, hyvää vappua Euroopan parlamentista Vapunpäivästä tuli työläisten päivä, koska vuonna 1886 työläiset [...]

Pieniä kieliä turvaamassa

2018-04-24 20:02:44
Saako saameksi asioida netissä? Miten pärjää viittomakielellä verkossa? Onko tutkimusta tarjolla suomeksi vai ainoastaan englanniksi? Tällaisia [...]