Pakkausjäteasetus vähentää muovijätettä ja vahvistaa biotaloutta

Euroopan parlamentti äänesti 23.4. pakkaus- ja pakkausjäteasetuksen (niin sanottu PPWR-asetus) neuvottelusovusta. Europarlamentaarikko Miapetra Kumpula-Natri (SDP) teki kovasti töitä sen eteen, että asetusehdotuksessa esitetyt kertakäyttöpakkauksissa kielletyt uusiutuvat materiaalit, kartonki-, kuitu- ja komposiittituotteet sallitaan jatkossakin sekä mahdollistetaan niiden kierrättäminen materiaaliksi ja keskitytään kertäkäyttömuovin kieltämiseen.

“Nyt hyväksytyllä asetuksella oli parlamentin laaja tuki. Sen sisällössä on edelleen paljon yksityiskohtaista sääntelyä. Olen kuitenkin tyytyväinen, että lopullisessa kannassa mukana on syksyllä parlamentin kantaan saliin tekemäni esitys siitä, että komposiittimateriaaliksi lasketaan tuotteet, joissa on yli kymmenen prosenttia muovia. Lopullisessa asetuksessa raja tuli viiteen prosenttiin. Enää ei siis korkeintaan viisi prosenttia muovia sisältävää kuppia rinnasteta muovikuppiin!

Odotin, että esitys olisi jatkoa muovituotteiden kieltämiseksi, mutta se oli kieltämässä myös kestävämmät uusiutuvien pakkausten materiaalit. Nyt ravintoloissa syödessä tullaan 2030 alkaen kieltämään vain kertakäyttöiset muoviastiat. Take away -puolen sääntely pudotettiin asetuksesta kokonaan pois,” Kumpula-Natri kommentoi.

Uusiutuvat kuitupohjaiset materiaalit, kuten pahvituotteet ovat ympäristön kannalta kestävämpi vaihtoehto kuin alkuperäisessä esityksessä ollut painotus uudelleenkäytettäviin tuotteisiin. Ne olisivat lisänneet öljypohjaisen kierrättämättömän muovin käyttöä. Nyt äänestyksessä olleessa sovussa on otettu laajemmin huomioon myös muut tuotteet ja kielletty nimenomaisesti vain muovi.

PPWR-asetus on saanut Suomesta kritiikkiä liittyen pantti- ja pullonpalautusjärjestelmiin vaadittaviin muutoksiin, jonka mukaan osa palautettavista tuotteista on oltava uudelleenkierrätettäviä.

“Ymmärrän hyvin huolen tällä hetkellä hyvin toimivan pullonpalautusjärjestelmämme kannalta. Nyt hyväksytyn asetuksen jälkeen alkaa joka tapauksessa täytäntöönpanoprosessi ja velvoite kymmenen prosentin uudelleen käytettävistä pulloista (mehu, olut, vesi) alkaa vasta 2030. Suomella on aikaa hakea ratkaisu, joka ei heikennä jo hyvin toimivaa järjestelmää. Kukaan ei voi velvoittaa huonontavaan ratkaisuun. Harmittelen, ettei pullonpalautusjärjestelmä noussut yleiseen tietoisuuten silloin, kun säädöstä vielä neuvoteltiin,” Kumpula-Natri jatkaa. 

EU on tehnyt tällä kaudella hyvin kunnianhimoista luonto- ja ilmastopolitiikkaa. Euroopassa tuotetaan tällä hetkellä aivan liikaa jätettä.Tämä on ollut täysin kestämätöntä jo pitkään. Olen samaa mieltä asetuksen tavoitteen kanssa siitä, että jätemäärää on vähennettävä ja keskityttävä vahvistamaan kierrätystä, ja lisäämään uudelleenkäyttöä. Asetus vie tätä tavoitetta eteenpäin koko EU:n tasolla. Eri aineille on asteittain kiristyvät kierrätysvelvoitteet. Materiaalien kierrätys on paitsi ympäristö- niin myös omavaraisuusteko.

Tiedote on julkaistu 23.4.24

Tagit

Tutustu lisää

Uutiskirje

Pysy ajantasalla viimeisimmistä kuulumisista suoraan EU- kentältä!

"*" näyttää pakolliset kentät

Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.