Kesään iloksi ja hyödyksi

Julkaistu Pohjalaisessa 3.6.2012.

Jo joutui armas aika.. Tänä viikonloppuna koululaiset pääsivät ansaitsemalleen kesälomalle. Toukokuun loppu on hieno hetki joka vuosi: pitkä koulu- ja opiskelurupeama päättyy ja katseet voi taas suunnata uusiin haasteisiin, ainakin kesän ajaksi. Monilla kesäloma kuluu töiden merkeissä. Joillekin nuorille kesän alkaminen voi olla pettymyskin, jos ahkerasti haettu kesätyöpaikka ei auennutkaan. Vaasan kaupungin kesätyöpaikkojakin haki yli 1800 henkilöä ja avoimia paikkoja oli huimasti vähemmän.

Kesätyöt ovat hieno mahdollisuus oppia uutta ja saada elämänkokemusta, puhumattakaan tienesteistä. Nuorella oma raha tuntuu aivan yhtä hienolta ja merkitykselliseltä kuin aikuisellakin. Moni kunta antaa nuorille lyhyitä työllistymismahdollisuuksia tai setelin, jolla kesätyönantajat saavat palkanmaksuun tukea. Tänä vuonna Vaasan kaupungilla oli jaossa 50 kesäduuniseteliä nuorten palkkaamisen tueksi. Muutama viikko voi tuntua lyhyeltä ajalta, mutta senkin merkitys on monelle nuorelle suuri. Kesätyöt ovat näytön paikka nuorille, mutta myös yrityksille. Vastuulliseen yrittäjyyteen kuuluu lakisääteisten velvollisuuksien huolellinen hoitaminen. […]

Kesästä on iloa ja hyötyä ilman kesätyötäkin. Ja niiden joilla on kesätyö, tulisi ehkä malttaa pitää pikkuisen lomaakin. Aika moni tekee kovan opiskelutalven ja vielä kesän töitä, eikä nuorikaan äärettömästi selviä ilman lomahuilia.

Kun suomalaisen peruskoulun oppimistuloksia alettiin pohtia kansainvälisen vertailun  myötä, paljastui ehkä itsellemmekin yllätyksellisiä asioita. Tunnetuksi tulleet PISA-vertailut nostivat suomalaiskoululaisten osaamisen maailman parhaimmistoon ja eri maista tullaan Suomen koulujärjestelmään perehtymään. Esimerkiksi Uumajassa kuulin keskiviikkona Pohjanmaan liiton tapaamisessa Region Vesterbottenin kanssa, että sieltä kymmenen kunnan koulutoimenjohtajat tulevat syksyllä meidän kuntiin perehtymään suomalaiseen kouluun.

Se yllätys: pitkästä kesälomasta on lapselle iloa, myös oppimisen suhteen. Kesällä lapsi oppii elämänhallintataitoja, kun koulupäivä ei tarjoa pitkää turvaa ja toimintaa. On hyväksi saada ikään nähden sopivasti vastuuta, käydä kaupassa, huolehtia arjen pikkuasioista. Toinen hyöty tulee tauon jälkeen kouluun palaamisesta, kun syyslukukausi alkaa vanhan kertaamisella. Vanha totuushan on: kertaus on opintojen äiti.

Nuorisotakuu tulee saattaa kuntiinkin niin, että jokaisessa kunnassa eri tahot yhdessä hakevat jokaiselle nuorelle opiskelu-, harjoittelu- tai työpaikan. Vaasassakin on yli 300 alle 25-vuotiasta työtöntä. Yhteistyötä tarvitaan, ettei seula vuoda ja jo Vaasan kokoisessa kaupungissa kymmeniä nuoria vuosittain ”katoa”. Nimenomaan katoa niin, ettei heitä löydy mistään koulusta eikä työstä. Etelämpänä Euroopassa nuorten levottomuus on nuorisotyöttömyyden myötä kasvanut, ja puheenjohtaja Urpilainen muistuttikin nuorten yhteiskuntaan sitouttamisesta myös turvallisuuskysymyksenä. Senkin takia on hienoa, että nuorten työllistyminen on monien toimijoiden agendalla, eikä pelkästään odotetun yhteiskuntatakuun kautta esillä.

Onnittelut valmistuneille ja kokemusrikasta kesää myös opiskeluja vielä jatkaville!

Tagit

Tutustu lisää

Uutiskirje

Pysy ajantasalla viimeisimmistä kuulumisista suoraan EU- kentältä!

"*" näyttää pakolliset kentät

Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.