Rannikon kesää

Julkaistu Pohjalaisessa 1.7.2012

Kesäaika on minulle juhlaa, sillä saan olla talvikautta tiiviimmin Pohjanmaalla, kotona, viettää aikaa lasten kanssa luonnosta nauttien, herätä ja nukahtaa mökkiluonnon aurinkoon.

Euroalueen kriisin akuutit tilanteet hoituvat etäyhteyksin. Tiedonkulku on nykyään niin vaivatonta, ettei asioiden seuraaminen ole juurikaan sen vaivalloisempaa oli sitten Mustasaaren mökkiolosuhteissa, Vaasan keskustassa tai Helsingin ytimessä työhuoneessa, jonka ikkunasta näen Kiasman, Musiikkitalon ja Mannerheimin ratsastajapatsaan.

Luonnon läheisyys on monelle olennainen hyvän elämän aines. Täällä Vaasan rannikkoseudulla on luonnossa liikkumiseen erinomaiset mahdollisuudet. Vaikka yksin samoilu tai aaltojen kuuntelu tai auringosta silmät kiinni nauttiminenkin on välillä tarpeen, porukalla tekemisestä saa monesti enemmän irti. Yhteisöllinen toiminta on alueemme elinvoimaisuuden ydin. Tästä todistavat muun muassa kymmenet jollei sadat markkinat, teatteri- ja musiikkiesitykset sekä muut tapahtumat, joita taas tänäkin kesänä on Pohjanmaa ilahduttavasti pullollaan. Tämä on osoitus tekemisen meiningistä. […]

Kulttuuritapahtumat ovat henkireikiä arkisesta aherruksesta. Paitsi hengähdyksen mahdollisuuksia, tapahtumat tarjoavat myös aihetta pohdiskeluun tai elämyksiin, kuten taiteen tarkoitus on. Ja jo ihmisten kohtaaminen vapaalla pois työkuvioista on tärkeä isa yhteisöllisyyttä, sitä yhteiskuntaa koossa pitävää liimaa. Tähän osuvat myös lukuisat lapsia ja aikuisia liikuttavat liikuntatempaukset, turnaukset ja leirit.

Kesällä tehdään paljon arvokasta vapaaehtoistyötä. Monet alueemme tapahtumat eivät olisi olemassa ilman vapaaehtoistyöntekijöiden panosta. Eurooppalaisessa vertailussa Suomi on kärkisijoilla vapaaehtoistyön määrässä. Viime vuoden Euroopan vapaaehtoistoiminnan teemavuodella oli hieno aihe, mutta oleellista on, että vapaaehtoistyöstä ei tule pakkoa. Pidän kyseenalaisena suuntana yhteiskunnan ydintoimintojen siirtämistä vapaaehtoistyön varaan. Englannissa alkaa olla merkkejä tästä. Hyvä ajatus antaa vastuuta vapaaehtoisille paikallistoimijoille, saattaa johtaa tilanteeseen, ettei tekijöitä saati resursseja olekaan riittävästi. Palkkatyön tulee säilyä palkkatyönä, ja työehtojen lainmukaisina, myös nuorilla työntekijöillä. Kesäloman pyörteissäkin me kaikki tarvitsemme toimeentulon.

Vaasan seudulle kansainväliset yhteydet ovat olleet arkipäivää jo vuosisatojen ajan. Olemme olleet aina kansainvälisempiä kuin muu Suomi keskimäärin. Ennen meriyhteydet mahdollistivat kaupankäynnin kukoistuksen, eikä meri ole menettänyt merkitystään, vaikka sen rinnalle on noussut muita väyliä. Kaupankäynti ulottuu entistä laajemmalle markkina-alueelle. Enää ei riitä Ruotsi, nyt tähdätään Eurooppaan ja ilkoko maailmaan. Tähän on myös tarjottava mahdollisuuksia, ja Vaasan lentorahtiterminaalin rakentaminen on tästä hieno esimerkki.

Omaa kotiseutuaan arvostaa paljon enemmän kun on välillä joskus muuallakin. Maapallo on pienentynyt. Kun itsellä Eurooppa tuli tutuksi interrailin kautta, nykynuoret suuntaavat reppureissaamaan Aasiaan. Mahdollisuuksia on nyt aivan eri lailla kuin ennen. Ehkä se on niin, että täytyy lähteä kauas jotta näkee lähelle. Alueemme rannikko ja sen ihanuudet tuntuvat aina erityisen mahtavilta ulkomailla vietetyn ajan jälkeen.

Tagit

Tutustu lisää

Uutiskirje

Pysy ajantasalla viimeisimmistä kuulumisista suoraan EU- kentältä!

"*" näyttää pakolliset kentät

Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.