Hommat hoidossa!

Julkaistu Ilkassa 20.9.2012.

Hallitus on antanut esityksensä, jossa otetaan vakavasti Suomen talouden kestävyys sekä epävarma maailman ja Euroopan taloustilanne. Siksi otsikoin: hommat hoidossa!

Odotan mielenkiinnolla millaisia vaihtoehtobudjetteja keskusta ja perussuomalaiset esittävät syksyn edetessä. Ovatko ne niin uskottavia, että Suomen taloudenpitoa kiitettäisiin AAA luokituksella? Ja pystyisivätkö ne samalla jopa kaventamaan tuloeroja? Hallituksen esitys tekee tämän.

Tasapaino on oleellinen kysymys: jokainen säästö kirpaisee ja helposti hankaloittaa kasvua. Siksi ei pidä säästää yhtään ”liikaa”. Uusia kasvun hedelmiä täytyy tukea, mutta resurssit ovat nyt tiukalla, sillä velkaakaan ei pidä ottaa yhtään ”liikaa”. Minusta hallitus toimii molempien suhteen sopivasti eli hakee säästöjäkin ajoissa. […]

Vanhuspalvelulaki tulee voimaan ensi vuonna ja laille ohjataan lisäresursseja. Tämä on uusi rakennuskivi Suomen hyvinvointivaltiomallissa. Nyt parannetaan sekä koti-, omais- että ympärivuorokautista hoitoa. Hoitajamäärän alimitoitukselle asetetaan nollatoleranssi. Valtio osoittaa myös lisävaroja 70 miljoonaa euroa. Laki ohjaa kuntia, sillä siellä on toteuttamisvastuuta.  Jos tästä joku suuttuu, ihmettelen, sillä vanhus on vanhus ja ansaitsee arvokkaan elämän kotikunnastaan riippumatta!

Perusturvaetuuksiin tehdään aikaistettu indeksikorotus vuoden alusta eli tuen varassa elävien elämä ei hankaloidu hintojen nousussakaan. Moni pariskunta saa helpotusta arkeensa, kun työmarkkinatuen tarveharkinta vihdoin poistetaan puolison tulojen osalta.

Lupauksia on pidettävä ja SDP lupasi oikeudenmukaisuutta myös verotukseen. Nyt tuloveroasteikkoon lisätään uusi ylin tuloluokka, ja suurimpien eläkkeiden ja perintöjen verotusta kiristetään. Pienituloisten verotusta kevennetään kasvattamalla työtulovähennystä ja kunnallisverotuksen perusvähennystä. Tuloeroja ei haluta kasvattaa, joka on aika temppu säästöbudjetin aikana.

Työllä tästäkin kriittisestä taloustilanteesta noustaan. Budjetissa otetaan konkreettisesti käyttöön nuorten yhteiskuntatakuu ja nuorten aikuisten osaamisohjelma. Pitkäaikaistyöttömien aktivoimiseksi aloitetaan kuntakokeilu ja toimintaohjelma osatyökykyisten työllistymisen edistämiseksi ja työllistämisrahoja lisätään aktivoimisasteen nostamiseksi – viikoittaiset irtisanomisuutiset kuullaan hallituksessa ja haasteisiin halutaan vastata!

Hallitus on sitoutunut kasvun edistämiseen useilla uusillakin toimenpiteillä teollisuuden ja uuden yritystoiminnan ja viennin vauhdittamiseksi. Maailman talousfoorumin äskettäisessä vertailussa Suomi nousi maailman kolmanneksi kilpailukykyisemmäksi maaksi, ohittaen Ruotsin. Yhteisöverolla kikkailukilpailu ei ole yksioikoista: EU:ssa alhaisimmat yritysvero on kriisimaassa Irlannissa.

Mitä kuntarahoituksesta ja leikkauksista huudellaankin, budjettikirjasta voi lukea kaksi mielenkiintoista tosiasiaa: kunnille tulee valtionavustuksia eri muodoissaan noin 180 miljoonaa euroa tätä vuotta enemmän ja lisäksi kuntien verotulojen arvioidaan kasvavan. Taloudesta kiinnostuneet voivat pohtia myös sitä, että valtion velan suuruus on 7-kertainen kuntien velkataakkaan nähden. Ja molemmat ovat vielä kasvussa.

SDP on pitänyt kiinni lupauksistaan, tämä näkyy budjetissa.

Tagit

Tutustu lisää

Uutiskirje

Pysy ajantasalla viimeisimmistä kuulumisista suoraan EU- kentältä!

"*" näyttää pakolliset kentät

Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.