Eikö kokoomus ymmärrä lapsiperheitä?

Kokoomuksen ehdotus ensimmäisen sairaslomapäivän palkattomuudesta ja seuraavien sairaslomapäivien palkanalennuksesta on kumma veto. Eikö kokoomuksen valtuustossa ole lapsiperheiden edustajia? Päiväkodeissa ja kouluissa käyvien lasten sairastuminen on perheiden joka talvinen vaiva. Yöoksennusten tai äkillisten kuumeiden aamuina toisen vanhemman on jäätävä pienen potilaan kanssa kotiin ennen kuin isovanhemmat tai muut apujoukot ehtivät hätiin. […]

Jos kokoomuksen ehdotus toteutuisi, lasten sairastuminen olisi raskas isku lapsiperheille myös taloudellisesti. Lapsiperheillä rahat ovat usein jo muutenkin tiukassa. On syytä myös muistaa, että naiset jäävät useimmiten kotiin hoitamaan lasta. Sairauspoissaolon palkka-ale kohdistuisi siis erityisesti naisiin ja olisi varsin raskas päätös pienituloisille yksinhuoltajille.

”Työväenpuolue” kokoomuksen ehdotuksessa ei näy huoli palkansaajista eikä edes lapsiperheistä. Esitys ensimmäisen sairaslomapäivän palkattomuudesta ja sen jälkeisestä korvauksen viidenneksen leikkauksesta ei piittaa suomalaisten työntekijöiden terveydestä ja jaksamisesta. Kun vielä keskustelua jatkaa työnantajien kattojärjestön EK:n lääkäri sanomalla että ”jotkut vanhemmat huijaavat itselleen vapaata lapsen sairastumisen verukkeella” ei palkanleikkausajatus lie ollutkaan ihan pienen porukan idea. Kokoomuksen ja EK:n maalaama lintsaajat-syytös antaa vääristyneen kuvan suomalaisista työtä tekevistä vanhemmista.

SDP lähtee siitä, että palkansaajat ansaitsevat sovitun palkkansa rehellisellä työllä. En usko, että nykyinen yt-neuvottelujen aikakausi antaa  työpaikalla varaa lintsailuun. Päin vastoin, monet tekevät työnsä terveytensäkin uhalla sairaana liian pitkään ja päiväkodeissa ja kouluissa koitetaan muistuttaa tautien leviämisestä, kun sairaita lapsia tuodaan hoitoon ja kouluun.

Hyvinvointivaltio ei pelastu työuria lyhentämällä, vaan niitä pidentämällä. Työurat pidentyvät ensisijaisesti työoloja parantamalla, ei niitä heikentämällä. Heiltä, joilla on vähän, ei voi paljoa ottaa. Tämän toivoisi kokoomuksenkin ymmärtävän. Tulevaisuutemme on turvattu perheiden ja lasten hyvinvoinnin kautta. Kokoomuksen ehdotus ei näyttäisi lähtevän tästä periaatteesta.

Tagit

Tutustu lisää

Uutiskirje

Pysy ajantasalla viimeisimmistä kuulumisista suoraan EU- kentältä!

"*" näyttää pakolliset kentät

Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.