Hynttyyt yhteen, upein Vaasa!

Meillä on upea kaupunki. Vaikka pohjalaisia ei muutenkaan voi syyttää itsetunnon puutteesta, tämän asian voimme todeta täydestä sydämestä. Miten voisimme tehdä Vaasasta entistä paremman, kauniimman ja kaupunkilaisilleen hyvän kotikaupungin jatkossakin?

Resurssien niukkuus on tosiasia niin valtakunnallisella kuin paikallisellakin tasolla. Tämä on Vaasassakin ensi viikonloppuna valittavan uuden suuren valtuuston taakka. Useimmat meistä ehdokkaista tietenkin toivovat, että voi kun saisi useammin jakaa muutakin kuin niukkuutta.

Mikään eikä kukaan nouse lentoon säästöt ainoana ohjenuoranaan. Odotan henkilöstörakenneselvitystä, jotta näemme miten voimme käyttää voimavaramme eli kaupungin henkilöstön työpanoksen parhaiten asioiden hoitoon. Toinen tapa tehostaa resurssien riittämistä on parantaa hallinnonalojen välistä yhteistyötä entistä saumattomammaksi.

Toivottavasti myös kuntarajat arkialueeltamme häipyvät tai edes häilyvät. Niinhän ne tekevät jo: ei työssäkäynti-, kylässäkäynti- tai kaupassakäyntialue katso kuntarajoja. Tuleva valtuusto voi yhdessä naapurikuntien kanssa kadottaa kuntarajat! Myös Vaasan naapureissa valitaan uusia henkilöitä tekemään tulevaisuuden linjauksia. Jos arkiasiointialuellemme jää 5-8 kuntaa, tulee useilla sektoreilla vähintäänkin hakea aitoja yhteyksiä ja mahdollistaa hyvä seudullinen eheys.

On aika hurjaa tunnustaa 16 vuoden valtuustokokemuksella, että valtuustot eivät ole tekemisissä toistensa kanssa. Hallitukset ovat harvoin yhteyksissä ja joihinkin yhteydenpitoelimiin valitaan muutama edustaja. Tunnen kyllä kansanedustajana ja maakuntavaltuuston puheenjohtajana seudun valtuutettuja. Yhteyksien on luottamuksen kasvamiseksi lisäännyttävä!

Meidän täytyy puhaltaa yhteen hiileen. Tätä toivotaan meiltä poliitikoilta. Vaikka lainaus on hassu, pidän seuraavaa ihan tosissani ohjenuoranani politiikassa: ”olen kanssasi eri mieltä, mutta olisin vaikka valmis kuolemaan sen edestä, että saat sen esittää”. Kunnissa ei edes ole hallitus-oppositioasetelmaa, joten sovitun jälkeen tulee yhdessä jatkaa kohti tulevia haasteita.

Mistä hyvä kaupunki sitten muodostuu? Jokaisella on siihen oma näkemys. Lähidemokratiasta, eloisasta ja kansainvälisestä kaupunkikuvasta, virkeästä yrityselämästä, kaikkien ryhmien tarpeet huomioivasta kaavoituksesta, värikkäästä kulttuuritarjonnasta, toimivista ulkoilumahdollisuuksista? Näitä kaikkia tarvitaan, jotta Vaasa on elinvoimainen myös tulevaisuudessa.

Meillä on paljon kansainvälistä osaamista, jolle voimme tulevaisuutta rakentaa. Lapsille voitaisiin tarjota entistä monipuolisempia aamu- ja iltapäiväkerhoja, joissa he voisivat saada kerhoissa kosketuksen ruotsin lisäksi vaikkapa maailmankieliin kiinaan ja espanjaan! Lapsille kerhotoiminta on kivaa ja tällainen panostus kantaisi hedelmää pitkälle tulevaisuuteen. Vaasassa kasvaisi monikielisiä taitureita ja tämä olisi hyvä lisä energia-alan yritystemme maailmanvalloitukseen.

Eloisaa kaupunkia ei ole ilman värikästä kulttuuritarjontaa. Vahvojen kulttuurilaitosten lisäksi onneksemme elämme alueella, jossa on poikkeuksellisen paljon ja upeata kulttuurialan yhdistystoimintaa; musiikkia, teatteria, tanssia ja taiteita. Samoin liikuntamahdollisuudet on oltava kaikkien saavutettavissa, tulotasosta riippumatta. Vaasassa on upeat pyörätieverkostot ja paljon lenkkipolkuja metsissä, maaseutukoukkauksin tai merimaisemin. Lähiliikuntapaikat ja leikkikentät on tuotava joka lähiöömme.

Meillä kaikilla on avaimet kaupunkimme kehittämiseen. Itse näen velvollisuutenani vaikutttaa myös heidän puolesta jotka eivät siihen itse pysty: myös lasten ja vanhusten ääni täytyy kuulua.

Julkaistu Pohjalaisessa 21.10.2012

Tagit

Tutustu lisää

Uutiskirje

Pysy ajantasalla viimeisimmistä kuulumisista suoraan EU- kentältä!

"*" näyttää pakolliset kentät

Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.