Nuorisotyöttömyys sihdissä joka tasolla

Kutsuin tämän viikon keskiviikoksi kaikki poliittiset nuoriso- ja opiskelijajärjestöt suureen valiokuntaan puhumaan kanssamme EU:sta ja Euroopasta. Yksi nuorten esiin nostamista aiheista oli nuorisotyöttömyys. Keskustelua toimenpiteistä nuorten työllisyyden edistämiseksi on käyty eduskunnassa usein, mutta myös meillä suuressa valiokunnassa erityisesti työministeri Ihalaisen kanssa – ja aivan aiheesta:

Kahdeksassa EU-maassa nuorisotyöttömyys on ylittänyt 30 prosentin rajapyykin. Suomalainenkaan nuori työtön ei ole yksin, kaikkiaan Euroopassa heitä on 5,5 miljooonaa. Kaikkein korkeimmat nuorisotyöttömyysluvut ovat Kreikassa ja Espanjassa – näissä maissa joka toinen nuori on työtön – mutta se on merkittävä ongelma myös täällä meillä Suomessa. Vaikka Pohjanmaalla, Etelä-Pohjanmaalla ja Keskipohjanmaalla nuoristotyöttömyys on alle maan keskitason, jokainen nuori työtön on liikaa. […]

Nuorten yhteiskuntatakuun toteutuminen on SDP:lle äärimmäisen tärkeää. Kun eduskuntavaaleissa annettiin SDP:lle tuki ja kasvoimme toiseksi suurimmaksi puolueeksi, oli hallitusvastuun ottamisessa yhtenä suurimpana ehtona nuorisotyöttömyyteen puuttuva nuorisotakuu. Sen avulla saadaan todellisia keinoja ja tiukkoja aikarajoja puuttua nuorisotyöttömyyteen ja nuorison syrjäytymisen kipukohtiin. Aktiivisen työvoimapolitiikan keinot ovat tärkeitä nuorten työllistymiseksi. Hankkeen onnistumiseksi tarvitaan laajaa yhteistyötä yli kaikkien rajojen.

Demarit ympäri Eurooppaa ovat olleet aloitteellisia ja vieneet asiaa eteenpäin. Suomen esimerkki on huomattu ja nuorisotakuuta nostetaan esille nyt monissa muissakin EU-maissa. Ensi vuonna EU:n puheenjohtajana toimiva Irlanti on päättänyt demariministerinsä Joan Burtonin johdolla tehdä nuorisotakuusta yhden puheenjohtajakauden kärkiteemoista. Komissaari Laszlo Andor, hänkin demari, on julkaissut aloitteen, jonka tarkoituksena on tukea nuorisotakuuhankkeita kansallisella, alueellisella ja paikallisella tasolla. Tämä on tervetullut ensiaskel komission suunnalta, ja Irlannin puheenjohtajuuden prioriteettinosto tuo lisää muskeleita asian hoitamiseen.

Kirjoitan tätä kolumnia PES:n kongressissa Brysselissä. Eurooppalainen katto-organisaatiomme PES (Party of European Socialists) on ottanut eurooppalaisen nuorisotakuun ykköskampanjakseen. Olen hirmu iloinen siitä, että samaan suuntaan voidaan puhaltaa kunnissa, valtion toimissa eduskunnassa ja hallituksessa sekä Euroopan tasolla. Demareita tarvitaan joka tasolle viemään kehitystä haluamaamme suuntaan.

Tänä syksynä aivan jokaisessa vaalipiirimme kunnassa on demariehdokas. Vau! Aivan jokaisessa pohjalaiskunnassa meillä on vastuu tulevaisuudesta. Meillä ei ole varaa menetettyyn sukupolveen! Poimitaanko jokainen nuori mukaan elämään eteenpäin? Katsotaanko, että jokaisessa kunnassa on käännetty joka kivi ja otettu laaja-alainen verkosto mukaan nuorisotakuun toteuttamiseen? Toimitaan? Tehdään TEKOJA TYÖLLISYYDEN PUOLESTA!

Julkaistu Pohjanmaan sosialidemokraattien nettisivuilla.

Tagit

Tutustu lisää

Uutiskirje

Pysy ajantasalla viimeisimmistä kuulumisista suoraan EU- kentältä!

"*" näyttää pakolliset kentät

Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.