Saavutettavuus ja hyvät yhteydet Vaasan vahvuutena

Kaikkien kaupunkien kehittäminen lähtee liikkeelle maantieteestä. Sijainti määrittelee todennäköisimpiä yhteistyökumppaneita ja tarjoaa kasvupohjan omista vahvuuksista ponnistavalle yritystoiminnalle ja muulle yhteiskunnalliselle toiminnalle.

Meillä täällä Pohjanmaalla on perinteisesti ollut hyvät yhteydet läntiseen naapuriimme. Maailman pohjoisimman ympärivuotisen laivareitin Vaasa-Uumaja lisäksi lentoyhteydet ovat hyvät, muuallekin kuin Ruotsiin. Mahtavat yhteydet avautuvat neljän pääkaupungin – Helsinki, Tukholma, Kööpenhamina ja Riika – suorien yhteyksien kautta. Myös yhteydet itäiseen naapuriimme ovat tulevaisuuden kannalta keskeisiä.

Alueemme teollisuus ja energiaklusteri hakee tiivistyviä yhteyksiä Venäjään ja tämä avaa samalla yhteistyömahdollisuuksia myös kansalaisyhteiskunnalle ja matkailulle. Matkailijapotentiaalia löytyy Venäjältä valtavasti ja useille heille Pohjanmaa on vielä tuntematon kolkka. Vaasasta pääsee Pietariin junalla alle kahdeksassa tunnissa! Siinäkin on lähes tunti vaihtoaikaa Tikkurilassa. Suomen ainutlaatuinen asema Venäjän naapurina on yksi maamme matkailun vahvuuksista eikä ainoastaan Itä-Suomen hyödynnettävissä. Vaasalle on ollut ominaista suunnata katseet länteen mutta maantieteen vangiksi ei ole syytä jäädä: osaamistamme arvostetaan muuallakin.

Venäläisten matkailijoiden määrä EU:ssa on kasvanut tasaisesti. Sisäministeriön arvion mukaan liikenne Suomen itärajalla voi kolminkertaistua nopeastikin jos viisumivapaus toteutuu. Viime vuonna rajan ylitti yli 10 miljoonaa matkustajaa. Matkailusektorilta odotetaan EU-tasolla paljon. Jo nykyisellään se ja siihen liittyvät alat tuottavat EU:n bruttokansantuotteesta yli kymmenen prosenttia. Matkailualan myös toivotaan olevan yksi keskeisimmistä uuden kasvun tuottajista. Ns. nousevissa talouksissa, kuten Venäjällä, Kiinassa ja Brasiliassa innokkuus matkailla Eurooppaan on kasvanut. Kasvavalla keskiluokalla on entistä enemmän rahaa ja mahdollisuuksia lähteä Euroopan lomalle. Toisaalta on syytä painottaa myös lähimatkailun merkitystä: paitsi että se on ekologisesti kestävällä pohjalla, se myös houkuttaa yhä useampia näinä taloudellisesti epävarmoina aikoina.

Alueellamme on paljon annettavaa niin suomalaisille kuin ulkomaalaisillekin matkailijoille ja Pohjanmaa on helposti saavutettavissa. Jo nyt Vaasan menemisen meininki on havaittu kaukana kaupunkimme rajojen ulkopuolella. Tähän meidän tulisi panostaa entistä enemmän: Vaasan on oltava tulevaisuudessakin kätevästi saavutettavissa jotta sen kiinnostavuus asuinpaikkana ja yrityksen kotipaikkana kasvaisi. Tosin kaupungin kiinnostavuus ei ole ainoastaan kiinni saavutettavuudesta. Osaava työntekijäkanta ja muut yritykset vetävät mukanaan uusia tulokkaita. Energiset, elävät kaupunkiympäristöt innostavat niin uuden asuinpaikan kuin myös yrityksen osoitetta pohtivia.

Minusta matkailussa on parasta uusien näkökulmien pohtiminen. Se toimii myös alueellisessa kehittämisessä. Meidän tulee hyödyntää vanhoja osaamisen alueita mutta myös pohtia uusien vahvuuksien mahdollisuuksia. Henry Millerin sanoin ”One’s destination is never a place, but rather a new way of looking at things”.

Kirjoitus perustuu juhlapuheen aihioihin, jotka esitin Pohjanmaan matkailun 40-vuotisjuhlassa Vaasassa viimeviikolla.

Julkaistu Megassa 29.11.2012.

Tagit

Tutustu lisää

Uutiskirje

Pysy ajantasalla viimeisimmistä kuulumisista suoraan EU- kentältä!

"*" näyttää pakolliset kentät

Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.