Itsenäisyysjuhlapuhe Nummen koulussa

Kiitos kutsusta syntymäpäiväjuhliin!Kenellä on syntymäpäivä? Suomi, meidän kotimaamme, 95 vuotta!

Onhan täällä asuttu paljon kauemmin… Vaasakin on vanhempi kaupunki, jo yli 400 vuotta! Mutta Suomi on ollut valtiona itsenäinen 95 vuotta. Meillä on oma suomalaisten valitsema eduskunta säätämässä lakeja ja suomalaisten valitsema presidentti. Se on itsenäisyyttä, ettei niitä meille valitse joku muu. Suomen perustuslain mukaan maata johtaa vaaleilla valittu eduskunta. Suomalaiset käyttävät näin itsenäistä valtaa valita päättäjänsä. Eduskunnassa säädetään meitä kaikkia koskevat lait, myös verolait, joilla kerätään valtion varoja. Ja päätetään mihin yhteiset varat käytetään.

Minut on valittu Vaasasta kansanedustajaksi ja olen ilonen ja ylpeä siitä, että voin itsenäisyyspäivänä tervehtiä koululaisia ja opettajia kotikaupungissani. Vaasan kaupungin valtuusto, heti toisessa kokouksessaan, hyväksyi lapsi- ja nuorisopoliittisen ohjelman. Siinä linjataan, että vaasalaiset lapset huomioidaan kaikessa päätöksenteossa ja heitä myös kuullaan!

Suomesta ei tullut helposti itsenäinen maa vaan maassamme on käyty sotia. Sodasta kärsi kaikki suomalaiset, perheet kotonakin. Mutta kaikkein kovimman osan kantoivat sotaveteraanit ja tämän päivän juhlallisuudet ovat kiitos heille.

Teidän eikä meidän ei ole onneksi tarvinnut elää sotien Suomessa!

Olemme etuoikeutettuja. Meidän iso- ja isoisovanhempienne elämä on ollut kovin erilaista. Sotien lisäksi Suomi ei ole ollut koskaan ennen näin vauras maa. Ennen useammilla oli todella paljon köyhempää. Menneet sukupolvet ovat varmasti tyytyväisiä siitä että teidän elämänne on monessa suhteessa helpompaa. Tälläkin hetkellä maailmassa on paljon maita ja lapsia jotka eivät ole näin onnekkaita, heidän täytyy elää taisteluiden keskellä.

Te lapset olette koko elämänne eläneet EU-Suomessa ja olette aina käyttäneet rahana euroa. Tässä suhteessa minä ja opettajanne muistamme erilaisen Suomen. Silloin emme olleet yhtä tiiviissä yhteisössä muiden Euroopan maiden kanssa. Olemme 17 vuotta kuuluneet Euroopan unioniin. EU:ssa 27 maata tekee yhdessä lainsäädäntöä ja sopii yhdessä pienen budjetinkin, mistä rahoja käytetään.

Olen puhunut siitä, että Suomessa jouduttiin sotaan ennen itsenäisyyttä. Euroopassa oli kamala sota 1940-luvulla, toinen maailmansota. Sitten päätettiin, ettei enää! Maat lähtivät yhteistyöhön, juuri Euroopan unioniin, ettei toisia vastaan tarvitsisi sotia.

Tavoitehan on rauha. Etteivät maat eikä ihmiset sotisi keskenään. Oletteko ajatelleet, että maatkin ovat lopulta joukko ihmisiä. Ihmisten tulee elää rauhassa, se vastii yhteisiä sääntöjä ja sopimista.

On jännittävää ajatella, minkälaisessa Suomessa te elätte nelikymppisinä noin 30-vuoden päästä, vuonna 2040. En osaa arvata. Ja millainen on Eurooppa silloin… Mutta suurin toiveeni on, että Suomi ei joudu sotaan ja ihmiset saavat elää täällä rauhassa!

Lopuksi hyvät juhlijat,

Riita voi lähteä pienestäkin, rauhaa pitää muistaa vaalia. Mitä se voisi tarkoittaa sinun elämässäsi?

Voit vaikuttaa rauhaan tässä Nummen koulussa, välitunnilla ja omassa luokassa.

Yhteisistä säännöistä pitää pitää kiinni. Rauhaa on toisten erilaisuuden hyväksyminen ja siitä oppimista ja riitatilanteissa sopimista.

Koulurauha on tärkeä arvo, josta itsenäisyyspäivän juhlassakin voi muistuttaa. Minä muistan vielä nytkin paljon asioita joita olen oppinut jo teidän ikäisenä täällä Ristinummella. Ne opit kantavat pitkälle elämään! Ja niillä te johdatte Suomea. Ehkä täällä on tulevaisuuden kansanedustajia tai europarlamentaarikkoja tai vaikkapa presidentti!

Hyvää itsenäisyyspäivää! Onnea Suomi 95v!

Itsenäisyysjuhlapuhe Nummen koulussa 5.12.2012.

 

Tagit

Tutustu lisää

Uutiskirje

Pysy ajantasalla viimeisimmistä kuulumisista suoraan EU- kentältä!

"*" näyttää pakolliset kentät

Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.