Sukupuolineutraali avioliitto ihmisoikeus- ja yhdenvertaisuusasia

Tiedote 27.2.2013. Vapaa julkaistavaksi

”Suomen perustuslaki edellyttää yhdenvertaisuutta kansalaisten kesken. Minulle tämä on johtolanka kaikessa lainsäädäntötyössä. Nykyinen lainsäädäntö erittelee rekisteröidyn parisuhteen ja avioliiton, eikä tälle erottelulle ole mielestäni hyväksyttävää syytä. Kirkko päättäköön jatkossakin uskonnollisista siunauksista, mutta lain edessä ihmisten tulee olla yhdenvertaisia,” kansanedustaja Miapetra Kumpula-Natri (sd) toteaa.

”En ymmärrä joidenkin lainsäätäjien tahtoa puuttua toisten perheiden asioihin näin. He aiheuttavat näille perheille tarpeetonta kiusaa ja harmia. Lainsäädännön ja julkisen vallan tulisi keskittyä estämään ihmisiä tekemästä toisilleen pahaa, ei hyvää!”, Kumpula-Natri vaatii.

”Olen pahoillani siitä, että eräät lakivaliokunnan jäsenet eivät halunneet antaa asialle sen ansaitsemaa kunnollista käsittelyä. Samanaikaisesti muissa maissa asia etenee: sukupuolineutraali avioliitto on juuri edennyt Ranskassa ja Iso-Britanniassa. Ennestään sellainen on jo olemassa viidessä muussa EU-maassa sekä Norjassa, Islannissa, Kanadassa, Argentiinassa, Etelä-Afrikassa ja lisäksi seitsemässä osavaltiossa Yhdysvalloissa”, Kumpula-Natri toteaa.

”Tasa-arvoisessa avioliittolaissa on kyse samaa sukupuolta olevien parien saattamisesta tasa-arvoiseen asemaan lain edessä. Tällä hetkellä rekisteröidyssä parisuhteessa elävä ei voi esimerkiksi ottaa kumppaninsa sukunimeä, eikä pariskunnalla ole oikeutta edes hakea yhdessä adoptiovanhemmuutta. Sukupuolineutraali avioliitto on ihmisoikeus- ja yhdenvertaisuusasia”, Kumpula-Natri toteaa.

Eduskunnan lakivaliokunta äänesti tänään kokouksessaan sukupuolineutraalia avioliittolakia koskevan lakialoitteen ottamisesta valiokunnan käsittelyyn. Äänestyksessä aloitteen käsiteltäväksi ottaminen hylättiin äänin 9-8. SDP:n lakivaliokunnan jäsenet äänestivät asian puolesta. Sukupuolineutraalia avioliittolakia koskevan lakialoitteen on allekirjoittanut 76 kansanedustajaa.

Tagit

Tutustu lisää

Uutiskirje

Pysy ajantasalla viimeisimmistä kuulumisista suoraan EU- kentältä!

"*" näyttää pakolliset kentät

Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.