Mitä tehdä pankkikriisien kanssa?

Euroalueen taloudet vaikuttavat toinen toisiinsa. Siksi olemme kiusallisessa tilanteessa pohtimassa miten voimme puuttua toisten maiden talousongelmiin.

Euroalueella on nyt Kyproksen tilanteen kriisiytyessä ensi kertaa käytössään pysyvä kriisinratkaisutyökalu eli Euroopan vakausmekanismi EVM. Suomi ja muut euromaat ovat viime kesänä maksaneet EVM:lle pääoman, jonka voimin se voi toimia kriisien tullen. EVM:ssä päätöksiä tekevät euromaat. Suomi on pitkään ollut myös IMF toiminnassa mukana.

Viime lauantaina saavutetun yhteisymmärryksen mukaan Kyproksen ongelmiin EVM ja IMF antaisivat korkeintaan 10 miljardin euron lainan rahastoistaan. Näin ollen ohjelmalla ei ole vaikutuksia Suomen valtion talouteen, esimerkiksi uuden lainanoton muodossa, eikä Suomi joudu sen takia myöntämään uusia sitoumuksia.

On vaikea nähdä, että nyt valmistellulle ratkaisulle olisi helppoja tai halpoja vaihtoehtoja. Kyproksen parlamentti hylkäsi tukiohjelman ehdot, jotka Kyproksen hallituksen edustajat ja Kyproksen presidentti olivat euromaiden kanssa sopineet.

Euroalueen muut maat eivät tule nostamaan viime viikonloppuna sovittua 10 miljardin tukisummaa. Selvää on, että Kyproksen viikonloppuna suljetut pankit pysyvät kiinni vielä jonkin aikaa.

Pienen maan talous on rakentunut käsittämättömästi pankkisektorin varaan. Kuten valtiovarainministeri Urpilainen (sd) totesi, niiden on oltava vastuussa, jotka sopan ovat keittäneet. Euroryhmän sopimuksen mukaan pankkien osakkeenomistajat menettävät omistuksensa ja pääomalainoja antaneet menettävät sijoituksensa. Näin EVM rahankäytön ehdot toteuttavat periaatetta, että ensisijaisesti pankit itse ovat vastuussa ongelmistaan. Vasta sen jälkeen voi hakea lainaa EVM:stä.

Osakkeenomistajien menetykset eivät riitä tervehdyttämään pankkirakennetta. Kyproksella pankkien rahoitus koostuu pääosin talletuksista, muita sijoittajien varoja ei ole tarpeeksi. Siksi myös talletuksien leikkausta esitettiin tehtäväksi kertaluonteisella verolla. EU:ssa on olemassa talletussuojadirektiivi 100 000 euroon asti. Suomelle sopii erittäin hyvin, että tuon alla olevia talletuksia ei kertaverolla rasitettaisi ja ylisuuria talletuksia ei vastaavasti suojattaisi. Pallo on Kyproksella itsellään.

Suuren valiokunnan puheenjohtajana olen tyytyväinen Suomen neuvottelupolitiikkaan. Kyproksen avustamisen ehdoista syntyi tulos, joka oli tiukkojen ehtojemme mukainen. Suomen ehdot eli rahanpesunvastaisten toimien varmistaminen, sijoittajanvastuun toteutuminen, pankkisektorin rakenteiden tervehdyttäminen ja uskottavat toimet velkakestävyyden saavuttamiseksi toteutuivat. Suomelle on myös tärkeää, että IMF on mukana ja että Euroopan vakausmekanismille ja sitä kautta euromaille aiheutuvat kustannukset ja riskit rajataan.

Niin Suomelle kuin muullekin Eurooopalle uuden kasvun synnyttäminen ja työllisyyden vahvistaminen on nyt ensiarvoisen tärkeää. Haasteiden keskellä on hyvä huomata, että Euroopan huippukokoustenkin tasolla puututaan nuorisotyöttömyyteen ja sen toteuttamiseen kiinnitetään erityistä huomiota. Euroopan sosiaalirahastoa ja muita EU:n rakennerahastoja voidaan käyttää nuorisotyöllisyyden kohentamiseen. Toivon, että mahdollisimman monet EU-maat seuraavat Suomen esimerkkiä ja panostavat nuorien sukupolvien tulevaisuuteen.

Julkaistu Ilkassa 21.3.2013.

Tagit

Tutustu lisää

Uutiskirje

Pysy ajantasalla viimeisimmistä kuulumisista suoraan EU- kentältä!

"*" näyttää pakolliset kentät

Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.