Isonkin laivan suunta kääntyy kun tarpeeksi vääntää

Tiedote 17.4.2013

SDP:n kansanedustaja, suuren valiokunnan puheenjohtaja Miapetra Kumpula-Natri painottaa SDP:n linjan pysyneen johdonmukaisena koko eurokriisin ajan. Niin oppositiossa kuin hallituksessakin, päätavoitteena on ollut sijoittajavastuun toteuttaminen ja taloudellisten vastuidemme rajaaminen tukipakettien yhteydessä. Tämä linjaus kirjattiin nykyhallituksen ohjelmaan ja nyt Suomen hallituksen suunnanmuutoksen tulokset alkavat näkyä.

”Kyproksen ohjelmassa sijoittajavastuu toteutuu historiallisen laajasti, eikä vähiten Suomen tiukan neuvottelijan, valtiovarainministeri Jutta Urpilaisen (sd.) ansiosta”.

”Kyproksen kohdalla sopan keittäneet kantavat vastuuta myös sen selvittämisestä. Tämä on kriisinratkaisussa uusi suunta ja osoitus siitä, kuinka määrätietoisella ja pitkäjänteisellä työllä saa muutoksia aikaan. Isonkin laivan suunta kääntyy kun tarpeeksi vääntää. Olemme ihmisten puolella. Ei ole kyproslaisen saati suomalaisen palkansaajaveronmaksajan asia kattaa riskin ottajien tappioita” Kumpula-Natri painottaa.

Kumpula-Natri toteaa, että Kyproksen sopeutusohjelman ehdot ovat oikeudenmukaisemmat kuin yhdessäkään aikaisemmassa ohjelmassa. Nyt järjestys on oikea: ensin riskitoimintaa harjoittaneiden pankkien osakkeenomistajat ja lainoittajat menettävät rahansa, suurtallettajien talletuksia leikataan, toinen pankeista ajetaan alas ja toinen uudelleenjärjestellään, Kypros korottaa verotustaan, ja sitten vasta Euroopan vakausmekanismi (EVM) tulee mukaan kuvioon.

”Rahanpesunvastaiset toimien vahvuus ja niiden herkeämätön tarkkailu on sosialidemokraateille ensiarvoisen tärkeää. Epäilylle ei voi jättää sijaa. Toista lainaerää ei tule maksaa, mikäli Kypros ei ole korjannut ilmeneviä puutteita”, Kumpula-Natri lisää.

”Suomen talous on riippuvainen viennistä ja Euroopan taloudesta. Tämän vuoksi on tehtävä vaikeitakin ratkaisuja Euroopan vakauden ylläpitämiseksi. Talouskriisin myllerryksestä selviäminen on edellytys suomalaisten työllisyydelle ja eurooppalaiselle yhteiskuntarauhalle. On hyvä myös muistaa, että Kyproksen sopeutusohjelman toteuttamiseksi Suomi ei anna yhtään rahaa eikä uusia takauksia. Senttiäkään ei liiku”, Kumpula-Natri muistuttaa.

 

Kumpula-Natrin puheenvuoro kokonaisuudessaan muutosvarauksin:

MUUTOKSET PUHUTTAESSA MAHDOLLISIA

Sosialidemokraattisen eduskuntaryhmän ryhmäpuheenvuoro Ed. Timo Soinin ym. välikysymykseen Kyproksen tukemisesta osana euroalueen talouskriisiä 17.4.2013

Kansanedustaja, suuren valiokunnan puheenjohtaja Miapetra Kumpula-Natri

 

Arvoisa puhemies!

Me sosialidemokraatit sanoimme oppositiossa toukokuussa 2010 Kreikan ensimmäisen tukipaketin yhteydessä [sitaatti] ”Markkinatalous voi toimia hyväksyttävästi ja menestyksekkäästi vain silloin, kun toimijat kantavat itse riskinottonsa seuraukset. Jos valtio ottaa riskin kannettavakseen ja jättää tuotot yksityisille, on seurauksena moraalikato”.  Sanoimme joulukuussa 2010 Irlannin paketista [sitaatti] ”Suomen etujen mukaista on – jos tukea annetaan – sitoa se tiukkoihin ehtoihin — Näihin ehtoihin kuuluvat sijoittajavastuun toteutuminen ja riittävät vakuudet siitä, että annettu tuki saadaan takaisin”. Sanoimme toukokuussa 2011 Portugalin paketin yhteydessä [sitaatti] ”Ratkaisevaa harkinnallemme on, että Suomi ei enää jatkossa lähetä riskirahaa ilman vakuuksia. Riskiluototuksen hana laitetaan kiinni. Pelisäännöt muuttuvat terveempään, sijoittajavastuun sisältävään suuntaan”.

Pitkä linjamme sijoittajavastuusta ja taloudellisten vastuidemme rajaamisesta kirjattiin tämän hallituksen ohjelmaan. SDP:n tultua hallitukseen linja kiristyi. Keskustan johdolla hallitukset avasivat liian löysästi veronmaksajiemme rahapussin nyörit, ilman vakuuksia, ilman vaatimuksia sijoittajavastuun toteutumisesta. Ja ilman puuttumista verokilpailuun. Suomen hallituksen suunnanmuutoksen tulokset alkavat näkyä. Kansallisessa keskustelussa olemme olleet askeleen edellä! Kyproksen ohjelmassa sijoittajavastuu toteutuu historiallisen laajasti, eikä vähiten Suomen tiukan neuvottelijan, valtiovarainministeri Jutta Urpilaisen ansiosta.

Arvoisa Puhemies!

Helppoja päiviä eurokriisin hoidossa ei ole vielä nähty, mutta Kyproksen sopeutusohjelman ehdot ovat oikeudenmukaisemmat kuin yhdessäkään aikaisemmassa ohjelmassa. Nyt järjestys on oikea: ensin riskitoimintaa harjoittaneiden pankkien osakkeenomistajat ja lainoittajat menettävät rahansa, suurtallettajien sijoitustalletuksia leikataan, pankki-, pääoma- ja yhteisöverotusta korotetaan, ja sitten vasta Euroopan vakausmekanismi (EVM) tulee mukaan kuvioon. Suomalaisten veronmaksajien rahoilla ei pelasteta oligarkkien ylisuuria talletuksia. Kuten arvostettu professori Sixten Korkman totesi, oligarkit tuskin joutuvat soppajonoon. Olemme ihmisten puolella. Ei ole kyproslaisen saati suomalaisen palkansaajaveronmaksajan asia kattaa riskibusinesspankkien tappioita.

Rahanpesunvastaiset toimet on kytketty tiukasti osaksi Kyproksen sopeutusohjelmaa, tämä on ollut koko ajan SDP:n lähtökohta. Epäilylle ei voi jättää sijaa. Toista lainaerää ei tule maksaa, mikäli Kypros ei ole korjannut ilmeneviä puutteita. Veroparatiiseja ei tule hyväksyä missään oloissa.

Kyproksen sopeutusohjelmassa Suomi ei anna yhtään uutta rahaa tai uusia takauksia. Senttiäkään ei liiku. Perussuomalaisten välikysymyksessä esittämään kysymykseen vastaus on kyllä. Kyllä Euroopan vakausmekanismilla on etuoikeutettu velkojan asema heti IMF:n jälkeen. IMF:n mukanaolo ohjelmassa pyrkii varmistamaan sen, että ohjelma on kestävällä pohjalla. Sosialidemokraateille on ollut niin oppositiossa kuin hallituksessakin tärkeää, että kustannukset ja riskit veronmaksajille rajataan. Näin toimii vastuullinen, suomalaisten hyvinvoinnista huolta kantava puolue.

Arvoisa puhemies!

Suomen talous on riippuvainen viennistä ja Euroopan taloudesta. Tämän vuoksi on tehtävä vaikeitakin ratkaisuja Euroopan vakauden ylläpitämiseksi. Työllisyyden turvaaminen ja oikeudenmukaiset ratkaisut ovat sosialidemokratian ydin. Talouskriisin myllerryksestä selviäminen on edellytys suomalaisten työllisyydelle ja eurooppalaiselle yhteiskuntarauhalle. Vaikeista ratkaisuista tulee hakea aina parasta mahdollista.

Talouskriisi ei sloganeilla tai jupisemalla ratkea. Täytyy olla oikea analyysi, linja ja ryhdyttävä kovaan työhön. Sosialidemokraatit tekevät töitä oikeudenmukaisemman ja reilumman Suomen,  mutta myös reilun Euroopan puolesta. Haluamme Euroopan, jossa pidetään kiinni sovituista säännöistä, ja Euroopan jossa talouskriisi ei jyrää sosiaalisia oikeuksia ja Euroopan, joka on seuraavillakin vuosikymmenillä tulevaisuuden maanosa.

Kyproksen kohdalla sopan keittäneet kantavat vastuuta myös sen selvittämisestä. Tämä on kriisinratkaisussa uusi suunta ja osoitus siitä, kuinka isonkin laivan suunta kääntyy kun tarpeeksi vääntää.

Tagit

Tutustu lisää

Uutiskirje

Pysy ajantasalla viimeisimmistä kuulumisista suoraan EU- kentältä!

"*" näyttää pakolliset kentät

Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.