Suomi eturiviin veroparatiisien kitkennässä

Tiedote 13.4.2013.

Suuren valiokunnan puheenjohtaja Miapetra Kumpula-Natri pitää myönteisenä tämänpäiväistä EU:n valtiovarainministereiden kokouksen keskustelua, jossa veroparatiisien kitkentä sai sysäyksen eteenpäin.

– SDP on pitänyt veroparatiisien kitkemistä johdonmukaisesti asialistan kärjessä jo vuosia. Yksi keskustelua eteenpäin vievä teko oli se, että SDP ehdotti viime syksynä kunnallisvaalien yhteydessä kunnallisten hankintojen lopettamista veroparatiisiyhteistyötä tekeviltä yrityksiltä, Kumpula-Natri muistuttaa.

– On hyvä että veroparatiisien käytön kitkeminen on nyt saanut tuulta purjeisiin muutenkin. Valtiovarainministeri Jutta Urpilainen vaati valtionyhtiöille ohjeistusta, jotta niiden toiminta veroparatiiseissa voitaisiin estää. Nyt omistajaohjauksesta vastaava ministeri Hautala onkin tällä viikolla luvannut laatia valtionyhtiöille velvollisuuden raportoida, mihin ne maksavat veronsa. Tämä on oikeansuuntainen uudistus. Nyt tarvitaan asennemuutosta veronkiertoa ja harmaata taloutta kohtaan kansalaisista kansainvälisiin päättäjiin. Hiljaisen hyväksynnän sijaan tarvitaan aktiivista puuttumista, Kumpula-Natri toteaa.

Kumpula-Natrin mukaan nyt tarvitaan toimia myös Euroopan tasolla. Yksin Suomi ei voi kitkeä veroparatiisien käyttöä. Siksi on tärkeää, että EU:n valtiovarainministereiden neuvosto on tänään käsitellyt veronkierron ja veroparatiisien kitkemistä. Tässä yhteydessä mm. Luxemburg ilmoitti kantansa vaihtuneen automaattisen tietojenvaihdon suhteen: Luxemburg on nyt valmis siirtymään säästödirektiivin soveltamisessa automaattiseen tietojenvaihtoon 1.1.2015. Tämä on myönteinen asia.

– Kuten ministeri Kiuru totesi tällä viikolla kiirehtiessään Itellan veroparatiisiyhteyksien lakkauttamista: Veroparatiisiyhtiöiden kautta tapahtuva veronkierto on valtaisa globaali ongelma. Välistävetäjät syövät rehellisten veronmaksajien ja yritysten pöydästä, turmelevat markkinoita ja ylläpitävät rikollisuutta, Kumpula-Natri lopettaa.

 

Tagit

Tutustu lisää

Uutiskirje

Pysy ajantasalla viimeisimmistä kuulumisista suoraan EU- kentältä!

"*" näyttää pakolliset kentät

Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.