Katse faktoihin

Tiedote 15.5.2013

Suuren valiokunnan puheenjohtajan Miapetra Kumpula-Natrin (sd) mielestä eilisestä korkeimman hallinto-oikeuden (KHO) päätöksestä kimmonnut vakuuskeskustelu pyörii sivuraiteilla.

”Nyt keskustellaan aidan seipäistä, ei itse aidasta”, Kumpula-Natri toteaa. ”Fakta on se, että huhtikuun lopussa vakuustilillä oli 870 miljoonaa Kreikalta ja 293 miljoonaa Espanjalta eli 1,163 miljardia euroa yhteensä. Nämä on sijoitettu viiden korkeimman luottoluokituksen omaaviin euroalueen velkakirjoihin”, Kumpula-Natri toteaa.

”Suomalaisten veronmaksajien riskien rajaus on vakuuksien ydin. Jos Kreikka tai Espanja eivät pysty lainaansa maksamaan, vakuustilin hallinto-oikeus siirtyy Suomelle”, Kumpula-Natri lisää.

”Asiakirjojen salaus ei ole ollut alun perinkään Suomen toivomus. Avoimuuden ja läpinäkyvyyden lisääminen on KHO:n tulkinnan mukaan lähtökohtaisesti laajennettava yleiseksi ohjeeksi ja Espanjan vakuussopimuksen kohdallakin asiakirjojen julkisuus kannattaisi avata niin nopeasti, kuin se Suomen puolelta on mahdollista”, Kumpula-Natri toteaa.

 

Tagit

Tutustu lisää

Uutiskirje

Pysy ajantasalla viimeisimmistä kuulumisista suoraan EU- kentältä!

"*" näyttää pakolliset kentät

Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.