Kesän kynnyksellä hyppyjä tuntemattomaan

Tulevana viikonloppuna moni perhe juhlii vesansa 12 vuoden koulunkäynnin päättymistä tai ainakin välietappia. Toisilla se merkitsee valkolakin päähän painamista, toisilla ammattiorientoituneemman osaamisen todistusta. Koulurupeaman jälkeen takki voi tuntua hetken tyhjältä. Urakka on tehty ja tulevaisuus saattaa näyttää epävarmalta. Monilla valmistuneilla ei ole vielä tässä vaiheessa tietoa jatko-opiskelupaikasta tai työnäkymistä. Kaikki on avoinna: seuraavana syksynä asuinpaikkakin voi vaihtua. Tuttuus vaihtuu uuteen ja jännittävään. Tunne voi olla sama kuin laskuvarjohyppääjällä, joka odottaa lentokoneessa ponnistushetkeä kohti suurta tuntematonta, pois lentokoneen turvasta.

Nuorille valmistuneille pitää saada työtä ja tulevaisuutta. Viimeisimmät luvut työllisyydestä ovat kuitenkin synkeitä. Nuoria alle 25-vuotiaita oli työttömänä koko maassa noin 35 000. Myös Etelä-Pohjanmaalla nuorisotyöttömyys on pahentunut vuoden takaisesta.

Nuorten on päästävä osallisiksi ja työuran alkuun. Nuorisotakuun toimeenpano on alkanut, mutta tulokset syntyvät vähitellen. Nuorisotakuuseen sisältyvä koulutustakuu käynnistyy tulevan syksyn yhteishaussa ja syksyllä alkaa myös nuorten aikuisten osaamisohjelma. Olennaista on tukea nuoren ensiaskelia työelämässä. Nyt vakinaistetun Sanssi-kortin turvin työnantaja voi palkata nuoren ja saada palkkatukea noin 700 euroa kuukaudessa. Oppisopimuskoulutuksellakin vahvistetaan yhteyttä nuorten ja työelämän välillä. Näiden avulla alkuun on helpompi päästä.

Tällä viikolla vierailin suuren valiokunnan työmatkalla Hollannissa ja toisen päivän käytimme Portugalissa. Portugalissa  nuorisotyöttömyys (40 %) on yksi suurimmista huolista. Myös Kreikassa (64 %) ja Espanjassa (yli 50 %) luvut ovat raskaita. Pieniä positiivissävytteisiäkin uutisia tosin on: Espanjan vienti on alkanut osoittamaan elpymisen merkkejä ja sitä kautta varovaista valoa myös nuorelle sukupolvelle.

Yleisen taloustilanteen kohentuminen on tietenkin työllisyyden parantumisen perusta, mutta voimme tehdä muutakin tilanteen kehittämiseksi suotuisaan suuntaan. Tulevasta EU:n monivuotisesta rahoituskehyksestä osoitetaan kuusi miljardia nuorisotyöttömyyden hoitoon. Tämä on hyvä alku, mutta se ei riitä. Valtiovarainministeri Urpilainen (sd) ehdotti tiistaina, että Euroopan investointipankkia voitaisiin hyödyntää nuorisotyöttömyyteen puuttumisessa. Investointipankin myöntämiin globaalilainoihin voitaisiin asettaa ehdoksi, että lainansaava yritys työllistää erityisesti nuoria. Saksa, Ranska ja Italia ilmoittivat alkuviikosta alkavansa ”hyökkäykseen” nuorisotyöttömyyttä vastaan. Maiden suunnitelma keskittyy erityisesti pienten ja keskisuurten yritysten tukemiseen.

Onnittelut jokaiselle koulusta valmistuneelle eteläpohjalaiselle! Usko itseesi ja tee reippaita päätöksiä tulevaisuutesi suhteen. Hyppy uuteen voi tuntua kauhistuttavalta, mutta se myös kannattaa. Älä luovuta vuoden tai kahdenkaan jälkeen, jos unelmapaikka opiskelussa tai haavetyössä ei heti aukea. Kaikesta oppii, ja kokeilun ja erehdyksen kautta oma paikka löytyy kyllä. Niin ne kaikki parhaat keksinnötkin on tehty.

Julkaistu Ilkassa 30.5.2013.

Tagit

Tutustu lisää

Uutiskirje

Pysy ajantasalla viimeisimmistä kuulumisista suoraan EU- kentältä!

"*" näyttää pakolliset kentät

Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.