Punkkirokotus pitää saada laitettua terveyskeskuksissa

Monin paikoin terveyskeskukset kieltäytyvät laittamasta asiakkaan itsensä hankkimaa punkkirokotetta. Kansanedustaja Miapetra Kumpula-Natri (sd) on jättänyt aiheesta kirjallisen kysymyksen sosiaali- ja terveysministerille.

”On hämmästyttävää, että kaikki terveyskeskukset eivät suostu laittamaan omatoimisesti hankittuja rokotteita, vaikka asia hoituisi näin turvallisesti ammattilaisen hoitamana. On selvää, että rokotteita laittavat punkkibussit eivät tavoita kaikkia halukkaita”, Kumpula-Natri toteaa.

”Rokotuksen hankkiminen on merkittävä taloudellinen panostus, eikä kaikilla ole siihen välttämättä varaa. Yksi rokote maksaa noin 50 euroa ja se tulee ottaa kolme kertaa. Jos tämän panostuksen on kuitenkin pystynyt tekemään, rokotetta ei suostuta laittamaan”, Kumpula-Natri ihmettelee.

Punkit voivat tartuttaa ihmiseen vakavan aivotulehduksen, puutiaisaivokuumeen. Sairaalahoidosta huolimatta osalle puutiaisaivotulehdukseen sairastuneista jää pitkäkestoisia tai jopa pysyviä keskushermosto-oireita. Puutiaisaivokuumeeseen ei ole parantavaa lääkettä, minkä takia rokotus sitä vastaan on tärkeä.

“Puutiaisaivotulehdusrokote ei kuulu rokoteohjelmaan Ahvenanmaata lukuunottamatta. Puutiaisaivokuume on kuitenkin yleistynyt Manner-Suomessa. Terveyden- ja hyvinvoinnin laitoksen selvityksen mukaan vuonna 2011 tartuntoja oli määrällisesti yhtä paljon Turun saaristossa kuin Ahvenanmaalla. Rokote tulisi ottaa osaksi rokoteohjelmaa kaikilla tautialueilla, sillä riskit ovat yhtäläiset. Kysyin myös tästä ministeriltä”, Kumpula-Natri toteaa.

Tiedote julkaistu 9.6.2013.

Tagit

Tutustu lisää

Uutiskirje

Pysy ajantasalla viimeisimmistä kuulumisista suoraan EU- kentältä!

"*" näyttää pakolliset kentät

Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.