Turkisala tärkeä vientitulojen tuoja

Kansanedustaja Miapetra Kumpula-Natri (sd) kiitti turkistarhaajia rohkaisevista vientiluvuista ja työstä turkiseläinten hyvinvoinnin parantamiseksi puhuessaan Suomen turkiseläinten kasvattajain liiton (STKL) vuosikokouksessa Vaasassa.

”Turkisala on kasvava ja vientivetoinen ala. Suomi tarvitsee kipeästi lisää vientiä. Vuonna 2011 Suomen vaihtotase kääntyi miinukselle ensimmäistä kertaa 90-luvun laman jälkeen oltuaan suurimmillaan ylijäämäinen 12 miljardilla eurolla vuonna 2002. Vienti ei ole toipunut vieläkään vuoden 2009 romahduksesta. Samanaikaisesti turkisala on kuitenkin pystynyt varsin rohkaiseviin vientilukuihin ja tuloksiin”, Kumpula-Natri totesi.

”Suomen 960 turkistilan tuotanto menee tällä hetkellä lähes sataprosenttisesti vientiin. Vienti vetää erityisen hyvin Venäjälle, Kiinan ja Italiaan. Viennin arvo lähentelee 400 miljoonaa euroa, se on mittava luku. Turkistarhaus luo uusia työpaikkoja ja vahvistaa alueellisesti monien kuntien taloutta. Jopa 90 % Suomen turkistarhoista sijaitsee Pohjanmaalla”, Kumpula-Natri sanoi.

”Esimerkiksi Uudenkaarlepyyn kaupungissa turkistarhauksen osuus verotuloista oli vuonna 2011 19 prosenttia ja yhteisöverojen lasketaan kaupungissa kasvavan tänä vuonna yli 60 prosenttia turkistarhauksesta johtuen. Se on paljon, kun yhteisöverotuoton arvioidaan yleisesti laskevan 10 prosenttia Suomessa”, Kumpula-Natri sanoi.

Turkistarhauksen kieltämistä vaativa kansalaisaloite on todennäköisesti eduskunnan täysistunnossa äänestyksessä 18.6.2013.

”Tämä on mielestäni kansalaisaloitteelle arvokas kohtelu. Näin kaikki edustajat pääsevät vielä äänestämällä kertomaan mielipiteensä asiasta”, Kumpula-Natri totesi.

STKL:n sertifiointijärjestelmässä on tällä hetkellä mukana noin 80 % tuotannosta ja 70 % tiloista on sertifioitu. Turkisala on myös kehittämässä omaa turkiseläinten terveydenhuoltojärjestelmää.

”STKL:n strategiassa linjataan että turkisala voi hyvin kun sekä tuottajat, eläimet että ympäristö voivat hyvin. Tähän näkemykseen on helppo yhtyä. Kannustan edelleen jatkamaan työtä eläinten hyvinvoinnin kehittämiseksi. Monet kunnat eivät pysty järjestämään tarvittavia eläinlääkäri- ja eläinsuojeluvalvontapalveluita. Tämä koskee kaikkia eläintuotantotiloja, ei vain turkistarhoja. Saattamalla eläinlääkäripalvelut kaikkialla kuntoon voisimme vaikuttaa nopeasti ja konkreettisesti eläinten hyvinvointiin. Lisäksi maatalousyrittäjien jaksamisesta on huolehdittava, sillä se vaikuttaa suoraan eläinten hyvinvointiin”, Kumpula-Natri totesi puheessaan.

”Eettinen keskustelu ei varmasti tule loppumaan kansalaisaloitteen käsittelyn tauottua, päinvastoin. Kuluttajat ovat aiempaan kiinnostuneempia siitä, miten elintarvikkeita tuotetaan ja minkälaisissa oloissa tuotantoeläimet tiloilla elävät. Eläinten hyvinvoinnista on tullut osa elintarvikkeiden eettistä laatua”, Kumpula-Natri sanoi.

Tiedote julkaistu 7.6.2013.

Tagit

Tutustu lisää

Uutiskirje

Pysy ajantasalla viimeisimmistä kuulumisista suoraan EU- kentältä!

"*" näyttää pakolliset kentät

Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.