Lobattu päätöksentekijä ja oman alueensa lobbaaja

Huomasin sen vasta viime viikolla, kun alustin metsäteollisuudelle lobbaamisesta. Tehtäväni oli päätöksentekijänä kertoa hyvästä ja huonosta lobbaamisesta. Tärkeimmäksi nostin tiedon luotettavuuden, oikea-aikaisuuden ja jos mahdollista, tunteeseen vetoamisen. Esimerkiksi raha ja lobbauskoneiston koko eivät korvaa tunnetta, jos sellaisen saa päättäjässä aikaan. Päättäjätkin ovat ihmisiä.

Lobbaus on suomenkieleen englannista vakiintunut sana. Lobby tarkoittaa aulaa, päätöksentekijöitä on tavattu päätössalien ulkopuolella. Huomasin siis olevani monessa asiassa Vaasan seudun ja koko vaalipiirin lobbari siinä missä päätöksentekijäkin. Päätöksentekokoneiston sisällä on paljon lobbaamista, päätöksiä tekevät ministerit ja virkamiehet.

Tällä kaudella on lobbauksessa monta onnistumista. Inka eli Innovatiiviset kaupunkiseudut päätös nosti Vaasan valtakunnalliseen vastuuseen Kehittyvät energiaratkaisut hankkeella. Siinä oli pitkän tähtäimen työtä energiaklusterissa ja viime hetken oikea-aikaisuutta. Koko ohjelma perustuu hallitusohjelmaan, jonka kirjoitustyötä sain juuri tältä osalta johtaa.

Vuosien ajan seurasin kirjauksen konkretisoitumista ja liikuin hakijatyön ja ministeriön välillä. Joskus saattaa lobbauksessa henkilökohtaisuuskin vaikuttaa. TEM on jo tuttuja täynnä ja ministeri Vapaavuorikin oli jo 2000-luvun alussa erityisavustajakollega, kun olimme Lipposen hallituksen avustajia, lobattavia päätösten valmistelijoita.

Toinen lobbaustyö kääntyi sekin positiiviseksi, kun hallituksen aiempi linja alkoi parantua ruotsinkielisen ammattikorkeakoulutuksen yhdistämisen sijaan. Opetusministeri Kiurulla on ymmärrystä alueellemme ja Novian tahdolle säilyä itsenäisenä. Vaikka päätöksiä tehdään vasta syksyllä, on hallituksessa muuttunut myös RKP:n puheenjohtaja Carl Haglundin kanta.

Uusi ammattikorkeakoululaki meni jo eduskunnasta läpi minusta typerällä ajatuksella, joka kielsi molemmilla kotimaisilla kielillä tutkinnonanto-oikeuden – tässä kansainvälisyyden ajassa! Kannattaa aloittaa jo seuraavan hallitusohjelman kirjausten valmistelu. Vaikka nuorisoluokkien vähentyminen vähentää valtakunnallisesti paikkoja, jää Vaasan AMK:n aloituspaikkojen leikkaus alle 3 %, ja saamme insinöörikoulutukseen energiaklusteria tukemaan 20 paikkaa lisää! Torstaina opetusministeri kohtuullisti esitettyjä leikkauksia. Siitä hyötyi Vaasan seudun ruotsinkielinen ammattikoulutus 20 paikalla.

Seutuna odotamme vielä ympäristöministeriöstä kaupan kaavoituksen vaihekaavaa maakunnan alueelle. Sen lobbaamista on tehty pitkän matkaa, nyt uusi ministeri Pia Viitanen perehtyy asiaan.

Kaksivuotiskauden epäonnistunut lobbaus oli Pohjanmaan sotilassoittokunnan lopetus. En keksi mikä meni pieleen. Tietoni olivat tarkat, olin vieraillut soittokunnassa, tunsin väen ja asiat. Esitin vaihtoehtomallin samoilla kustannuksilla. Vaasan seutu oli vahvasti jatkon kannalla ja nimiadressi puolustusministeri Haglundille vietiin Lotta-pukuisen vaasalaisaktiivin kanssa. Päätös tehtiin osana isoa puolustusvoimain uudistusta, jolloin pieni mutta meille tärkeä osa meni ”siinä sivussa” eikä kukaan ministeri kyseenalaistanut päätöstä.

Ensi viikolla olen mukana Almedaalenissa ruotsalaisia päättäjiä vakuuttamassa Merenkurkun liikenteen jatkon varmistamiseksi. Sattumakin on aina välillä mukana, kun nuorisopolitiikan ajoilta tuttu Anders Ygeman toimii nykyään Riksdagenin liikennevaliokunnan puheenjohtajana.

Julkaistu 30.6.2013 Pohjalaisessa.

Tagit

Tutustu lisää

Uutiskirje

Pysy ajantasalla viimeisimmistä kuulumisista suoraan EU- kentältä!

"*" näyttää pakolliset kentät

Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.