Koululaisen äitinä

Suomalainen peruskoulu nauttii laajaa kansainvälistä arvostusta ja aiheestakin on maine huippua! Koulussa viihtyminen on kuitenkin suomalaisen koulun heikko kohta. Koulurauha on suuri asia niin pienille kuin isoille oppilaille ja opettajille! Ekaluokkalaisen äitinä huoleni kiusatuista lapsista on suuri. Ja levottomat luokat eivät ole oppimiselle eikä ilmapiirille hyväksi. Vastuumme vanhempina on kotoa tukea oikeaa koulukäytöstä. Mietin lisäksi, voinko ollenkaan poliitikkona vaikuttaa tällaisiin omaa sydäntä lähellä oleviin asioihin.

Voin! Hallituksen esitys koulurauhaa parantavaksi lakipaketiksi on eduskunnan käsittelyssä. Laki tullee saada voimaan ensi vuonna. Puuttumuskeinoja on tarkoitus muuttaa aiempaa kasvatuksellisempaan ja ennaltaehkäisevämpään suuntaan, ensisijaiseksi tulee kasvatuskeskustelu. Oppilasta ei vain rangaista häiritsevästä käytöksestä, vaan ohjataan miettimään ja muuttamaan käytöstään. Jälki-istunnon sijaan voitaisiin määrätä vaikkapa kirjallisia tai suullisia tehtäviä. Lisäksi oppilailla olisi velvollisuus vastata aiheuttamistaan vahingoista.

Lakiesityksessä jokaisessa koulussa tulisi olla oppilas- tai opiskelijakunta, jota on myös kuultava ennen opiskelijoihin vaikuttavien päätösten tekemistä. Oppilailla tulee olla mahdollisuus osallistua opetussuunnitelman ja järjestyssäännön valmisteluun. Meillä oppilaat ja opiskelijat kokevat vaikutusmahdollisuutensa vähäisiksi. Osallisuuden parantaminen vähentää häiriökäyttäytymistä.

Kannatan opetusministeri Kiurun (sd) ehdotusta luokkien enimmäiskoon kirjaamista lakiin. Kohtuullisen kokoinen luokka antaa opettajalle paremmat mahdollisuudet paitsi henkilökohtaiseen ohjaukseen, myös häiriökäyttäytymiseen puuttumiseen.

Jokaisella pitää olla mahdollisuus keskittyä oppimisen ja yhdessäolon iloon. Koulurauha on koulumenestyksen kivijalka. Onnea kaikille syksyn myötä alkaneelle opintielle!

 

Tagit

Tutustu lisää

Uutiskirje

Pysy ajantasalla viimeisimmistä kuulumisista suoraan EU- kentältä!

"*" näyttää pakolliset kentät

Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.