Jos olisin meppi, luottaisin myös jäsenvaltioihin

Tiedote 6.9.2013.

Suuren valiokunnan puheenjohtaja Miapetra Kumpula-Natri (sd) haluaa lisätä keskustelua EU:n ja jäsenvaltioiden työnjaosta ja toimivaltasuhteista.

”Mikä on järkevintä päättää jäsenvaltioissa ja mikä Brysselissä? Toimivaltojen tasapainoa ja toimivuutta on koko ajan tarkkailtava, jotta eurooppalainen yhteistyö  ja integraatio toimivat parhaalla mahdollisella tavalla. Eurooppalaisen tason toimilla on oltava aitoa lisäarvoa jo perussopimustenkin mukaan”, Kumpula-Natri totesi puhuessaan Työväen sivistysliiton Työläisten Eurooppa -foorumissa Tampereella kirjastolla perjantai-iltana.

”Olen valmis tarkastelemaan unionin ja jäsenvaltion työnjakoa. On varmasti toimialoja, joissa jäsenvaltioiden toimivalta ja -vastuu pitäisi selkeämmin palauttaa. Huomautan kuitenkin heti, etteivät sisämarkkinat voi toimia tasapainoisesti esimerkiksi työntekijöiden oikeuksia polkemalla – yhteisiä sääntöjä sosiaalista dumppausta vastaan tarvitaan”, sanoo Kumpula-Natri. ”Tällaisia haaveita voi oikeistorintamalta kuulua sääntelyn purkaustoiveissa”, huomauttaa Kumpula-Natri.

Kumpula-Natria harmittaa, miten Euroopan parlamentti ei aina näe kansallisten parlamenttien arvoa.

”Jos olisin meppi, luottaisin myös jäsenvaltioihin. Jäsenvaltiot kuitenkin ovat päätösten toteuttajia. Jäsenvaltioiden tulee kantaa vastuu kansalaistensa hyvinvoinnista ja kansallisten prioriteettiensa määrittelystä, rahoituksesta ja toteuttamisesta. Verojen kerääjän pitää pystyä myös päättämään kuinka verotulot käytetään, se on demokratiankin edellytys. Mielestäni eduskunnan on tulevaisuudessakin oltava Suomen kirstun vartija”, Kumpula-Natri totesi.

Kumpula-Natri kertoo tapaavansa kollegansa, kansallisten parlamenttien EU-valiokuntien puheenjohtajia vuosittain ainakin neljä kertaa.

”Niissä keskusteluissa nousee usein esiin tämä sama kysymys siitä, ovatko toimivaltasuhteet kaikin puolin kohdillaan ja miksi Brysselissä ei uskota jäsenvaltioihin”, Kumpula-Natri toteaa.

 

 

Tagit

Tutustu lisää

Uutiskirje

Pysy ajantasalla viimeisimmistä kuulumisista suoraan EU- kentältä!

"*" näyttää pakolliset kentät

Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.