Spirittiä – nyt on henki päällä!

Siltä tuntuu, kun Suomen koripallojoukkue heittelee itsensä pelistä toiseen voittajiksi vastustajaa pelkäämättä. Samalta tuntuu hallituksen kehysratkaisujen jälkeen! Nyt on henki päällä!

Kuluneiden viikkojen aikana on tehty vaikeita linjaratkaisuja valtiontalouden tasapainottamiseksi ja rakenteiden uudistamiseksi. Vaikkei kaikesta ole yksityiskohdat selvillä ja ikäviä asioita joudutaan tekemään tulevaisuuden kestävän rahoituksen aikaansaamiseksi, nyt on henki päällä muutosten mahdollistamiseksi.

Hyvä näin. Vai keksitkö esimerkin, että tuloksia alkaa syntyä ilman tahtotilaa? Ei synny, vaikka kuinka olisi pieniä irrallisia ratkaisuehdotuksia rivissä.

Monet tämän päivän käytännöistä on luotu vuosikymmeniä sitten. Vuosien varrella päälle on rakennettu uutta mutta edellisiä malleja ei ole välttämättä karsittu pois. Liian vähän on keskitytty kokonaisuuden tarkasteluun. Tämä on johtanut sellaisiin tilanteisiin, että oikea käsi ei ole enää tiennyt mitä vasen tekee. Nyt on aika katsoa miten asioita voitaisiin tehdä paremmin. Väitän, että meillä kaikilla, niin kunta- kuin valtiotasollakin, on siihen aihetta.

Yhteen hiileen puhaltaminen on ainoa ratkaisu niin Vaasan seudulle kuin koko maallekin. Oman kunnan asioiden pohtimisen lisäksi katseet tulee kääntää kokonaisuuteen. Kuntien asukkaat sukkuloivat jo nyt useiden kuntarajojen yli, jotkut monta kertaa päivässä. Työmatkalla, harrastusten vuoksi, ostosreissuilla, vapaa-ajan asunnolla, ystävien luona… Toivoisin että myös kuntapäättäjät näkisivät entistä kirkkaammin rajapyykkien yli. Useasti sanotaan, että pitää ajatella ”outside the box” eli vapaasti suomennettuna laatikon ulkopuolella. Tällaisia laatikoita ja lisäksi kuvitteellisia laatikoita on kuntatasolla liian monen mielissä rajoittamassa parasta kokonaisuutta.

Olemme onnistuneet rakentamaan monin tavoin menestyksekkään yhteiskunnan. Menestykseen ei ole kuitenkaan varaa jäädä piehtaroimaan. Viimeistään Nokian esimerkki konkretisoi tämän muutoksen. Uusia ratkaisuja, tämän päivän malleja, on etsittävä yhdessä, vaikkei tulevaisuuden tietäminen ole helppoa.

Kaikkialla maassamme kuntien palvelutarjonta ja rahoitus ovat tiukan paikan edessä. Olemme Pohjanmaalla koko maan toiseksi alhaisimman työttömyyden maakunnassa, jonka kilpailukyky ja tulevaisuuden näkymät ovat ehkä maan parasta. Täälläkin kunnat ovat tiukilla. Olemme tässä veneessä yhdessä. Jos Suomi ei voi maana ummistaa silmiään muulta Euroopalta ja muunkin maailman taloudelta, ihmettelen, miten kuvitellaan, että kunnilla on varaa ummistaa silmänsä alueensa muiden kuntien taloudelta tai koko maan tilanteelta?

Kunnat käyvät nyt keskusteluja kuntarakennelain mukaisesti keskenään tulevaisuudesta. Uskon, että kuntalaiset ovat oman alueensa parhaita asiantuntijoita. Kuitenkin hallitus linjasi, että mikäli kuntapäättäjät eivät löydä ratkaisuja, valtio voi astua kuvaan mukaan. Silloinkin alueen asukkaat lopulta päättävät kuntaliitoksista kansanäänestyksellä. Tässä moni toki on sitä mieltä, että pienen kunnan asukkaiden pitäisi saada oman kunnan itsenäisyyttä puolustaakseen kaataa seudun kuntaliitokset. Nähtäväksi jää, milllon ja missä muodossa esityksiä annetaan – ja tarvitsisiko tuollaista puuttumista koskaan käyttää?

Olen parhaillaan 17. vuotta Vaasan kaupunginvaltuustossa. Tiedän hyvin kokemuksesta, että aina ei korulauseet ja käytäntö kohtaa. Kunnat ovat olleet monessa asiassa puun ja kuoren välissä. On hyvä, että nyt pohditaan myös sitä, tulisiko kuntien 500 lakisääteisestä tehtävästä joitakin karsia pois. Eduskunnassa 10. vuotta istuvana tiedän, että monia palveluja halutaan parantaa nimenomaan kuntia ohjeistamalla. Aaltoliikettä valtion ja kuntien suhde on ollut tähänkin asti. Kuntien valtionosuuksien uudistuksesta odotetaan esitystä tämän vuoden lopulla. Näissä selvityksissä on aina alkanut huuto, kun jotkut kunnat häviävät ja jotkut voittavat NYKYTILAAN verrattuna. Nykytila ei kuitenkaan ole se oikeudenmukaisin, toiset ovat olleet voittajia pitkään ja toiset kärvistelleet. Ajattelen, että uusia kuntarakenteita ja uusia fiksumpia valtionosuuksia voisi tuoda yhtä aikaa luotsaamaan seuraavan vuosikymmenen kuntarahoitusta ja sitä myötä hyviä palveluja silloinkin!

Julkaistu Megassa 11.9.2013

Tagit

Tutustu lisää

Uutiskirje

Pysy ajantasalla viimeisimmistä kuulumisista suoraan EU- kentältä!

"*" näyttää pakolliset kentät

Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.