Lohikiintiöiden neuvottelustrategia pohdittava tarkasti

Tiedote 8.10.2013

Suuren valiokunnan puheenjohtaja Miapetra Kumpula-Natri (sd.) seuraa tarkoin Itämeren ja Pohjanlahden lohikiintiöehdotuksista noussutta kohua. Suuri valiokunta linjasi viime vuonna, että Itämeren pääaltaan ja Pohjanlahden lohikiintiön määrittämisessä tulee selkeämmin noudattaa kansainvälisen merentutkimusneuvoston ICES:n tieteellistä neuvonantoa ja varovaisuusperiaatetta.

Maa- ja metsätalousministeriön pohjaesitys lohikiintiöstä vuodelle 2014 ehdottaa 5000 lohen vähennystä Euroopan komission ehdotukseen. Komission ehdotus on 25 000 lohta ICES suositusta suurempi.

– Hallituksen kantaa odotellaan vielä. Suuri valiokunta päättää lopulta Suomen kannan, jonka kanssa maa- ja metsätalousministeri Jari Koskinen (kok.) lähtee neuvottelemaan muiden EU-maiden kalastusasioista vastaavien ministerien kanssa.

– Kyse on siitä, lähteekö Suomi vaatimaan 5000 vai 25 000 lohen, vaiko jotain siltä väliltä, pienennystä komission esitykseen. Tietojeni mukaan muut jäsenmaat kannattaisivat komission ehdotusta, myös naapurimaamme Ruotsi. Päätös tehdään neuvostossa määräenemmistöllä. Jos Suomi jää kantansa kanssa yksin, päädytään päinvastaiseen tilanteeseen kuin julkisuuskampanjat ovat lohikantojen kestävyyden parantamiseksi tarkoittaneet, Kumpula-Natri pahoittelee tilannetta.

– Kestävät kalakannat ovat vapaa-ajan kalastajien, ammattikalastajien, rannikon ja pohjoisten jokien etu. Nyt Suomen pitää tarkkaan pohtia sitä, mikä on viisasta nyt ja myös tulevaisuutta ajatellen. Olennaista on, miten saamme yhteisen tavoitteemme tulevaisuuden lohikannoista parhaiten toteutettua. Kalastuskiintiöiden lisäksi esim. laiton kalastaminen on saatava kuriin ja komission tulisi puuttua siihen entistä tarmokkaammin, Kumpula-Natri linjaa.

Taustaa:

ICES:n luvusta on vähennetty arvio siitä, kuinka paljon lohta kalastetaan laittomasti vuonna 2014. Ilman vähennystä ICES:n neuvo olisi sama kuin komission ehdotus. EU:n lainsäädännön mukaan viranomaisten todentama laiton saalis vähennetään sitä harjoittaneiden kalastajien oman maan kiintiöstä eikä kaikkien maiden kokonaiskiintiöstä.

Tagit

Tutustu lisää