Oikeudenmukainen verotus on SDP:n politiikan punainen lanka

Virpi Niemistö kirjoitti Ilkassa (3.10.2013) SDP:n verolinjasta. Työ ja oikeudenmukaisuus olivat SDP:n vaaliteemoja eduskuntavaaleissa 2011. Hallitusvastuun ottaessamme sitouduimme edistämään näitä lupauksia. Verotus on keskeinen keino oikeudenmukaisuuden parantamiseksi. Emme vaalien jälkeenkään nielleet toisten (Keskusta, Kokoomus) haluamaa 2 prosentin arvonlisäveron korotusta. Prosentin tulimme pakkotilanteessa vastaan. Kuuden puolueen hallituksessa emme voi yksin sanella.

Vaikeassa taloudellisessa tilanteessa olemme tehneet mittavia päätöksiä. Yksittäisten puheenvuorojen sijaan – joita Niemistö kävi läpi – kiinnittäisin huomion kokonaisuuteen. Luulenpa Suomen olevan ainoita maailmassa: vaikka taloustilanne on hankala ja valtion menoja on kiristetty, veropäätökset kokonaisuudessaan kaventavat tuloeroja! Pääomatuloverotuksessa kiristettiin rikkaimpien verotusta. Solidaarisuusverolla kiristettiin yli 100 000 euroa vuodessa ansaitsevien verotusta. Oikeudenmukaista!

Samanaikaisesti SDP on herätellyt keskustelua veroparatiisien vastaisista toimista ja johtajien palkkioiden kohtuullistamisesta. Suomalaisten tuntoja järkyttää aika ajoin suhteettomat yritysjohdon palkitsemiset. Valtionyhtiöiden käytäntöihin on onneksi tehty tiukennuksia tällä hallituskaudella. Itse ehdotin osakeyhtiölakia muutettavaksi niin, että toimitusjohtajien palkkiot hyväksyttäisiin yhtiökokouksissa. Esimerkiksi Ruotsissa ja Britanniassa toimitaan näin. Tämä lisäisi avoimuutta ja läpinäkyvyyttä.

Arvoistamme ja lupauksistamme työ on vaikeimmin lunastettavissa. Tähän on pyritty vaikuttamaan mm. nuorisotakuun kautta. Toinen esimerkki oli yhteisöveron alennus, jonka tavoitteena on luoda lisää työtä suomalaisille. Vain työn kautta syntyy niitä verotuloja, joiden varaan hyvinvointiyhteiskuntamme kestävyys rakentuu.

Jos ei työtä ole saanut, on oltava oikeudenmukaisia tukimekanismeja. Tämä hallitus on pystynyt parantamaan perusturvaa. Toimeentulotuen perusosaan tuli 6 %:n korotus, työmarkkinatuen tarveharkinta poistettiin ja työllisyysmäärärahoja lisättiin. Minulle oli erittäin tärkeää, että pienituloisimpien yksinhuoltajavanhempien kuukausittaista tuloa parannettiin yli 100 eurolla kuukaudessa. Pyrkimys oikeudenmukaisempaan yhteiskuntaan näkyy kaikissa näissä toimissa.

 

Tagit

Tutustu lisää

Uutiskirje

Pysy ajantasalla viimeisimmistä kuulumisista suoraan EU- kentältä!

"*" näyttää pakolliset kentät

Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.