Pari napakymppiä kerralla!

Viime perjantaina kauan odotettu päätös vihdoin tuli – ja oikeanlainen tulos: kaavoituksesta vastaava viestintä- ja asuntoministeri Pia Viitanen (sd) vahvisti Pohjanmaan kaupan vaihekaavan. Lähetimme kaavaehdotuksen maakuntavaltuustosta jo viime vuoden alkukesästä. Pitkään kestänyt päätöksenteko alkoi meitä jännittää, mutta olin tiiviissä yhteydessä eri suuntiin koko ajan ja aika positiivinen: karttaa Vaasan seudulla katsoessa sen huomaa – merelle on paha laajentua ja kasvaa! Kaavan vahvistaminen näkyy erityisesti Vaasasta moottoritien vartta lähtevän kehityskäytävän kohdalla, Risö ja Liisanlehto saivat molemmat hyväksynnän. 

Pohjanmaan kunnat saavat hyvän sysäyksen kasvuun kun suuret vähittäiskaupan toimijat saivat mahdollisuuden uusien toimitilojen rakentamiseen. Nyt toivon, että tilaisuus myös hyödynnetään mahdollisimman täysivaltaisesti ja pian! Olen kuullut yrityksiltä, että tahtoa investoinneille olisi.

Kaavoituksella on suuri merkitys. Vaihemaakuntakaavassa ohjataan kuntien kaavoitusta suurten kaupan yksikköjen yksityiskohtaisessa suunnittelussa. Mielestäni alueiden erityispiirteiden huomioiminen on edelleen tärkeää. Se mikä toimii kehäkolmosen sisäpuolella, ei välttämättä toimi Pohjanmaalla. Kun on taloudellisesti tiukkaa, tuntuisi karmealta kieltää investoimasta. Onneksi ministeri Viitasella ja vahvaa taustatyötä tehneellä oman vaalipiirimme edustajalla, valtiovarainministeri Urpilaisella (sd) oli ymmärrystä alueemme tilannetta kohtaan.

Kaavan vahvistus tukee elinkeinoelämäämme ja työllisyyttä. Työllisyys saa piristysruiskeen jo uusien kauppojen rakennusvaiheessa, ja myöhemmin vaikutus jatkuu kaupanalan työllisyydessä. Vaasan seudulla on maan sisäisesti vertailtuna korkea ostovoima ja edelleen kasvava potentiaali. Siihen nähden täällä ei ole kovinkaan paljon kaupan palveluja. Nyt tähän saadaan muutos. Kuluttajallekin tulee enemmän valinnanvaraa ja ennen kaikkea kilpailulle tilaa. Todellinen ”win-win” –tilanne, sanoisin.

Viime viikolla oli muitakin hyviä uutisia politiikan puolelta. Hallitus päätti kasvusopimuksista ja INKA-ohjelman kumppaneista. Vaasa on mukana molemmissa. Kasvusopimuksen kautta Vaasan kansainvälistä kilpailukykyä parannetaan entisestään. Vaasa on jo nyt elinvoimainen keskus, ja alueemme pystyy iloitsemaan yhdestä maan alhaisimmista työttömyysprosenteista. Sekin on kuitenkin mahdollista saada vielä alemmaksi, hyödyttämään alueen ja Suomen hyvinvointia ja taloutta. INKA-ohjelman tavoitteena on kirittää suomalaisia innovaatiokeskittymiä ja niiden yrityksiä. Vaasa valittiin kestävät energiaratkaisut –teeman vetovastuuseen jo kesäkuussa, nyt kumppaneiksi vahvistettiin Lappeenranta ja Pori. INKA-ohjelmien vuosittainen rahoitus on kymmenen miljoonaa euroa.

Nämä päätökset osoittavat, että Vaasa ja sen voimakas tahtotila uuden kasvun synnyttäjänä on noteerattu. Meille on annettu kaavoituksen ja taloudellisen tuen kautta tilaa toimia ja näyttää kykymme. Vaikka töitä on tehty paljon näiden päätösten mahdollistamiseksi, on selvää, että varsinaisten tuloksien tekemisen työ on vasta alussa. Nyt voimme luoda Vaasan seudusta paitsi alueellisen, myös kansallisen menestystarinan. Ja miksi rajoittua kansallisvaltioiden rajoihin – meillä on rohkeutta tavoitella suoraan paikkaa eurooppalaisena menestystarinana! Energiaklusteri, tehokkaita ja puhtaita ratkaisuja tarjoavat innovaatiot ja oikein verkostoitunut seutu on kuin komission paperista – tälläisen osaamiskeskittymän luomisessa on EU:n tulevaisuuden ratkaisut. Eiköhän Merenkurkun liikenteen jatkoksi kesällä saatu selvitysvaihetuki saane jatkon. Aina täytyy olla seuraava hanke kiikarissa…

Julkaistu Megassa 9.10.2013.

Tagit

Tutustu lisää

Uutiskirje

Pysy ajantasalla viimeisimmistä kuulumisista suoraan EU- kentältä!

"*" näyttää pakolliset kentät

Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.