Työeläkkeet turvattava

Työeläkkeet rahoitetaan työnantajien ja palkansaajien toimesta. Ansioperustaisissa eläkejärjestelmissä on yleisesti maailmalla käytäntönä, että työmarkkinaosapuolet ovat mukana eivätkä työeläkeyhtiöt ole valtiollisia. Näin jopa Yhdysvalloissa. Kotimaassa tätä järjestelmää haluaa romuttaa Tarmo Pukkila, joka mielipidekirjoituksessaan (11.12.) hyökkäsi näkemyksiäni vastaan. Heikki Santala kirjoitti Ilkassa (14.12.) samasta asiasta.

Kysyn Pukkilan ristiretken perään, kun hän on pitkään puuhaillut hyvin toimivan järjestelmän kyseenalaistamiseksi. Olen todennut, että perustuslaki ei nyt muuttunut, ihmettelen maalaisjärjellä vuosikymmeniä toimineen järjestelmän perustuslainvastaisuudella spekulaatiota.

Suomi on jo jäseneksi EU:hun liittyessään varmistanut itselleen oikeuden hoitaa työeläkkeitään osana sosiaaliturvaa yksityisten eläkelaitosten kautta. Pahimmillaan Pukkilan kaltainen into sormeilla toimivaa järjestelmää saattaa tuoda outoon valoon järjestelmämme. En haluaisi nykyisen toimivan järjestelmän sijaan Suomeen kansainvälisiä jättejä pelaamaan työeläkkeillämme.

Kehitettävää työeläkkeiden järjestelmässä on avoimuuden ja palkitsemisjärjestelmien käytännöissä. Toisena tärkeänä kysymyksenä pidän sijoituspolitiikan selkeyttä, jossa veroparatiisit eivät olisi sijoituspolitiikassa mukana.

Palkansaajien ja työnantajien kerryttämä tällä hetkellä noin 95 miljardin euron varallisuus ei ole pieni asia. Ansioperusteiset eläkkeet ovat suomalaisille ja Suomelle asia, jota ei pitäisi uhrata poliittiseksi pelinappulaksi.

 

Miapetra Kumpula-Natri

kansanedustaja (sd.), suuren valiokunnan puheenjohtaja

 

Tagit

Tutustu lisää