Puhe eurovaaliehdokkaaksi kysyttäessä

Hyvät ystävät,

10 vuotta piirimme kansanedustajana on vilahtanut nopeasti. Kymmenessä vuodessa on oppinut lisää ja saanut tilaa tehdä työtä ja vaikuttaa. Intoni ei ole laimentunut, ehkäpä päin vastoin. Se ei ole ollut näköpiirissä. Juuri nyt tuntuu, että olen päässyt työssä hyvään ja kovaan vauhtiin. Toivottavasti se näkyy ulospäinkin – siis yhä jatkuva into ja ennenkaikkea työn tulokset.

Olen tyytyväinen, että saan tehdä työtäni läheisessä yhteistyössä monen teidän kanssa. Sillä on ollut valtava merkitys. Liian usein jää kiitokset lausumatta, mutta nyt on siihen hyvä mahdollisuus. Tein alkusyksystä puolivälikatsauksen tästä kolmannesta kansanedustajakaudesta, ja muistin taas siinä yhteydessä, kuinka paljon yhteistyötä, kokemuksia ja onnistumisia, mutta myös karvaita menetyksiä, on tässä joukossa koettu. Pelkästään tällä kaudella.

Kuten monet muistavat, olin ensimmäisen kerran eurovaaliehdokkaana 24-vuotiaana vuonna 1996. Ne elämäni ensimmäiset vaalit. Ja kolme vuotta myöhemmin Suomen toisissa eurovaaleissa olinkin jo neljäs, mutta meiltä valittiin kolme edustajaa. Nyt 17 vuotta ensimmäisiä vaalien jäleen paloa asiaan on yhtä paljon. Uskaltaisin kuitenkin väittää, että nyt on osaamista ja verkostoja rutkasti enemmän.

Olen ollut suuren valiokunnan jäsen koko kansanedustajaurani ja puheenjohtanut valiokuntaa tämän kauden eli 2,5 vuotta. Työ on ainakin ajoittain haastavaa. Koko valiokunnan työ ei ulkopuolelle näy. Muodostamme viikottaisissa kokouksissa eduskunnan kannan hallituksen näkemyksiin jokaiseen ministerineuvoston kokoukseen. Vuonna 2012 valiokunnan kokouksessa oli keskimäärin jopa 30 päätösasiaa, yhteensä teimme 218 lausumaa ja 4 suurempaa lausuntoa.

Poliittista vaikuttamista tehdään monella tasolla. On arvioitu, että eduskunnassa yli puolet työstä on EU-asioihin liittyvää. Jokainen valiokunta käy läpi direktiivi- ja asetusehdotuksia paljon ennen kuin niistä päätetään. Ja kun Eurooppa-tasolla on vihdoin neuvoteltu päätös, lain hyväksyminen tulee jälleen eduskunnan työlistalle.

Asiantuntemustani EU-asioissa ja yhteistyöverkostoani Euroopassa on lisännyt tiiviit yhteydet muiden maiden parlamenttien ja Euroopan parlamentin kollegoiden kanssa. Hyvän pohjan loi myös nelivuotinen varapuheenjohtajuus Euroopan demarinuorissa 90-luvun lopussa. Siltä ajalta tuttuja tapaa edelleenkin ministereinä, meppeinä ja muissa eri yhteyksissä. 

Ystävät ja toverit, 

Tämän päivän Eurooppa ei ole se, mitä me haluamme. Kun liityimme jäseneksi vuonna 1995, peräti 11/15 jäsenmaan hallituksessa oli demareita mukana. Se näkyi Eurooppapolitiikassakin. EU otti työagendalleen työllisyyden. Nyt eurooppalaisia maita on johtaneet useimmissa oikeistovoimat, joka näkyy myös komissaarien nimityksissä.

Meidän puolueen vahvasti ajama kampanja nuorisotyöttömyyden kitkemiseksi on jo johtanut tulokseen, yhteinen tavoite on, että maat tekevät nuorisotakuulait, kuten meillä ja EU:n budjetissakin on nuorisotyöttömyyden torjunnassa rahaa.  Onneksi nyt suunta on kääntynyt ja mahdollisuus demareiden aseman vahvistumiseen on todellinen. Euroopan parlamenttien päätöksissä yleisin linja on kahden suurimman ryhmän, oikeiston EPP ja demareiden S&D ryhmien saavuttama yhteisymmärrys. Tämän väännön ja näiden välisen neuvottelun asema korostuu, jos parlamentiin valitaan enemmän änkyröitä oikealta ja vasemmalta. Rehnin isot puheet mahdollisuuksistaan jopa komission johtoon – ? Alde pienenemispaineissa, liittovaltiokehitys ei jäsenmaissa niin kovasti kuin heitä kiinnosta. Saksassa putosivat eduskunnasta. Soinin sanelu meni ihmeen kritiikittä HS:ssä läpi, ettäkö Iso-Britannian pääministerin puolueen Mepit menisivät Soinin eurokriittisten kimppaan:)

EU ei ole mustavalkoinen. Kysymys ei ole siitä, olemmeko ulkona vai sisällä, vaan siitä, kuinka teemme unionista nykyistä paremman. Nyt on tärkeintä Euroopan työhön saaminen ja kasvun mahdollistaminen. Elämme avoimessa maailmassa. Kasvu ja työpaikoille ei luoda edellytyksiä enää pelkästään kotimaisella politiikalla. EU-sääntelyllä on merkittävä vaikutus esimerkiksi teollisuuden ja kuljetusten toimintaedellytyksiin. On pidettävä huolta siitä, että Suomen etuja ajetaan tiukasti. Vientimme on huolestuttavan alakuloista. Luuleeko joku, että kovaa vastustamisella vastustamisen vuoksi yksikään Suomelle tärkeä asia etenee? Asioita tulee hoitaa, yhteistyötä ja vaikutuskanavia rakentaa repimisen sijaan.

Hyvinvointi ei synny pelkkiä valtion lainakorkojen talouslukuja tuijottamalla. Eurooppa ei ole vain pankkien ja pääomien pelikenttä. On huolehdittava heistä, joiden työllä Eurooppa menestyy. Työllisyyden edistämisen ohella on pidettävä tiukasti mielessä koulutukseen panostaminen sekä syrjäytymisen vähentäminen. 

EU-säätelyn yksityiskohtaisuudesta löytyy paljon karsittavaa. Mutta tulee muistaa, että tarvitsemme yhteismarkkinoilla kuluttajien suojaa ja työoloja määrittäviä minimitasoja. Vapaat markkinat ilman pelisääntöjä eivät sovi meidän Eurooppaamme, päinvastoin. Tarvitsemme esimerkiksi uuden työsuojelustrategian. 

Hyvät ystävät,

vielä kerran, lämmin kiitos kysymyksestä! 

Olen keväästä asti pohtinut lähtemistäni ehdolle näihin Euroopan parlamentin vaaleihin. Keskusteluja käytiin sekä perheen, piirin ja puoluejohdon että monien kollegoiden kanssa. Minulla on pienet lapset, joten asiaa oli pohdittava tarkkaan myös heidän näkökulmastaan. Tulimme perheenä siihen lopputulokseen, että juuri tässä vaiheessa pääsy kansainväliseen päiväkoti- ja kouluympäristöön olisi meidän perheelle lottovoitto. Olen myös siitä onnellisessa asemassa, että kun pyysin teiltä asiasta palautetta yhteydenpitokirjeelläni, sitä tuli rutkasti. Palaute oli noin 90 % kannustavaa ehdolle lähtemisen puolesta. 

Kuten olen viimeviikkojen aikana sanonut, halusin harkinta-aikana kartoittaa myös tulea laajemmin vaalipiirimme ulkopuolelta. Sitä olen saanut ilahduttavan paljon ympäri Suomea, myös pääkaupungista ja Uudeltamaalta. 

Teidän lämmin palautteenne ja kannustuksen määrä sai vaa’an lopullisesti kääntymään siihen suuntaan, että päätin ryhtyä meppi-paikkaa tavoittelemaan. Suuri kiitos avusta! Lähden mielelläni ehdokkaaksi. Kansainvälinen komennus tulisi tässä ura- ja elämänvaiheessa sopivaan saumaan!

Toivon teidät kaikki tervetulleiksi vaalityöhön ja onnistumisen myötä meppi-yhteistyöhön!

Tästä se alkaa!

Puhe ehdokkaaksi kysyttäessä SDP Pohjanmaan piirin kokouksessa 16.11.2013

Tagit

Tutustu lisää

Uutiskirje

Pysy ajantasalla viimeisimmistä kuulumisista suoraan EU- kentältä!

"*" näyttää pakolliset kentät

Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.