Parlamentin ja komission värillä on väliä

Hassuinta eurovaalipaneeleissa on ollut se, miten oikeisto ja keskusta haluavat hälventää ryhmien poliittisia eroja. Alden eli Suomen keskustan Jäätteenmäki oikein riemastui kerran todistamaan, että yli 70 % äänestyksissä oikeiston EPP ja demareiden S&D ovat äänestäneet samalla lailla. Näin varmaan on, mutta se taas johtuu siitä, että näiden suurten ryhmien yhteisratkaisu on parlamentin enemmistö ja neuvottelut niiden välillä johtavat lopputulokseen. Direktiivit ja asetukset eivät ilman enemmistöä synny.

Alkutalven eurooppalaisissa mielipidemittauksissa parlamentin enemmistöä lupailtiin S&D-ryhmälle. Nyt puntit näyttävät olevan tasan EPP:n ja S&D:n välillä. Keskustan ALDE on ollut kaikissa supistumaan päin. Mitään perustelua eurooppalaiselle jytkylle en ole näistä mielipidemittauksista löytänyt, vaikka Soini sellaista povaakin. Jos perussuomalaiset saavat yhden sijaan kaksi paikkaa, tulee pikemminkin mutku. Mihin ryhmään perussuomalaiset kuuluisivat vai pyrkisivätkö vaikuttamaan yksinään? Osta sika säkissä ja äänestä PS! Tämä olisi heiltä rehellinen vaalimainos. Äänestäjille ei kerrota etukäteen edes ryhmää! Parlamentissa pitäisi tehdä lakeja – fiksummin ja sisämarkkinoille sopivia.

Mistä tulevalla parlamenttikaudella sitten väännetään? Arvatenkin työpaikkojen luomisesta, eurooppalaisen kilpailukyvyn parantamisesta ja talouden kasvuun kääntämisestä. Vahvoja näkemyksiä on esitetty sääntelyn vähentämisen puolesta. Minäkin voin osoittaa turhia sääntelykohteita, jotka hoituisivat kansallisella tasolla paremmin ilman eurooppalaista harmonisointia, mutta en lähde oikeiston lailla vaatimaan työelämän suojelutason ja kuluttajansuojan karsimista. Euroopassa työvoima on kilpailutekijä, emme voita globaalia kisaa ottamalla mallia aasialaisista työelämän pelisäännöistä!

Moni ihmettelee, miksemme tartu rivakammin veroparatiisien sulkemiseen ja törkeään veronkiertoon? Edistystä on tapahtunut, mutta veroasioissa on yksimielisyysvaatimus ja muutamat maat, kuten Luxembourg, vastustavat avoimempaa tiedonvaihtoa esimerkiksi suurissa rahasiirroissa tai pankkisalaisuuden kohdalla.

S&D-ehdokas komission puheenjohtajaksi Martin Schulz sanoi kolme tavoitettansa selkeästi: lisää työtä eurooppalaisille, EU-tason sääntelyä vain suuriin asioihin ja veroparatiisit kiinni! Mitä tekisi veroparatiiseille oikeiston ehdokas, Jean-Claude Juncker, 19 vuotta Luxembourgin pääministerinä toiminut pitkän linjan poliitikko? Miten tässä eurooppalaisessa demokratiassa pääsisi tätä kysymään? Kysyisin tätä jos tulisin valituksi mepiksi, jos Juncker olisi komission puheenjohtajana parlamentin edessä kuultavana. Se on vaan kovin myöhäinen hetki eurooppalaisten äänestäjien kannalta.

Julkaistu Demokraatissa 8.4.2014.

Tagit

Tutustu lisää

Uutiskirje

Pysy ajantasalla viimeisimmistä kuulumisista suoraan EU- kentältä!

"*" näyttää pakolliset kentät

Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.