Suomella on EU:ssa paljon voitettavaa

Kahden lapsen äitinä arki kuuluu suhatessa eduskunnan, lasten päiväkodin, koulun ja harrastuksien sekä puhetilaisuuksien välillä. Tänä keväänä kalenteri täyttyy myös eurovaaleista. Miksi haluan Euroopan parlamentin jäseneksi ja vaihtaa bussi/autotyömatkan eduskuntaan Brysselin-koneeseen?

Koska Suomella on paljon voitettavanaan Euroopassa! Viimevuodet eduskunnan suuren valiokunnan puheenjohtajana ovat antaneet EU-vaikuttamisessa minulle asiantuntemusta ja verkostoja. Eurokriisi on työllistänyt kovasti ja nyt taloudellisen lamaantumisen jälkeen tilanne Ukrainassa huolestuttaa koko Eurooppaa. 

Ensimmäistä kertaa yli 10 vuoteen EU:ssa valta voi kääntyä vasemmiston eduksi. Väistyvä Euroopan parlamentti ja etenkin Euroopan komissio – joka vastaa EU:n hallitusta – on ollut selkeän oikeistolainen. Nyt demareilla on näytön paikka. Sosialidemokraattien S&D on Euroopan parlamentin tärkein vallankäyttäjä. Tahdon mukaan tuomaan kasvumyönteisen ja työllisyyttä ajavan suomalaisen järkisanan eurooppalaisiin ratkaisuihin.

Tärkein poliittinen kysymys EU-tasolla on oikeudenmukaisuus. Ei ole siedettävää, että paikalliset yritykset jäävät jalkoihin, kun jotkin suurimmista kiertävät verot veroparatiiseihin. Toimivat työmarkkinat ovat kilpailukyvyn osa. Työntekijöiden oikeuksilla tai palkkojen polkemisella ei tule kilpailla, vaan kaikkia suojaamaan tarvitaan minimisäännöt. Verot pitäisi maksaa tuloksen tekomaahan, samoin pitää myös työntekopaikan työehtoja ja palkkatasoa noudattaa jokaisen kohdalla. Oikeiston ja myös ehkä yllättäen perussuomalaisten näkemys Euroopasta on ”vain vapaamarkkina-alue ilman sääntelyä”. Juuri fiksu sääntely suojaa työntekijöitä ja kuluttajia! Sisämarkkinoilla tarvitaan pelisäännöt. Hölmöstäkin sääntelystä on toki esimerkkejä ja sitä olen todellakin valmis karsimaan.

Suomalaisen hyvinvoinnin palikoista päätetään nyt ja vastaisuudessa Suomessa. Euroopassa tarvitaan pohjoismaisen tasa-arvoisen yhteiskuntamallin ja toimivan julkisen sektorin puolestapuhujia. Kaikki Brysselissä kaavailtu ei meille sellaisenaan sovi. EU ei ole mustavalkoinen. Edunvalvonnassa on suuri ja tärkeä työ, siihen tarvitaan osaamista ja kotimaan tuntemista. Uskon, että yli 11 vuotta eduskunnassa EU-asioiden parissa ovat kouluttaneet hyvin tähän.

Maailman nopea muutos vaatii näkemystä ja rohkeutta toimia. Tarvitaan innovaatioita ja investointeja. Koulutus on tärkeä tulevaisuuden turvaaja. Taloutta pitää kohentaa mm. kysyntää vahvistamalla, ei työehtoja ja julkisia palveluja kurjistamalla. Veroparatiisien sulkeminen auttaisi valtioiden talouksia. Verotuloja katoaa veroparatiiseihin veronkierron kautta miljardeja ja miljardeja, arviolta 2000€ jokaista eurooppalaista kohti. Kasvusta ja työpaikoista syntyy myös suomalainen hyvinvointi. Sen eteen pitää tehdä töitä, Brysselissäkin!

Julkaistu Väkipyörässä 23.4.2014.

Tagit

Tutustu lisää

Uutiskirje

Pysy ajantasalla viimeisimmistä kuulumisista suoraan EU- kentältä!

"*" näyttää pakolliset kentät

Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.