Demarit merkittäville ulkopolitiikan paikoille Euroopan parlamentissa

Euroopan parlamentin ulkosuhteiden valtuuskuntapaikat on jaettu. Liisa Jaakonsaari valitaan Euroopan parlamentin Venäjä-valtuuskunnan 1. varapuheenjohtajaksi. Jaakonsaari jatkaa työtään myös panafrikkalaisessa valtuuskunnassa, jossa Euroopan parlamentti tekee yhteistyötä Afrikan unionin parlamentin kanssa. Miapetra Kumpula-Natri puolestaan ryhtyy toimimaan EU:n Itäisen ulottuvuuden kehittämiseksi Euronest-parlamentaarikkokokouksessa. Lisäksi Kumpula-Natri pääsi täysjäseneksi EU-Moldova valtuuskuntaan.

Jaakonsaari kuvaa EU:n ja Venäjän suhdetta äärimmäisen tärkeäksi sekä taloudellisesti että poliittisesti.

– Ukrainan kriisi on dramaattisella tavalla heikentänyt EU:n ja Venäjän suhteita. Myös eri jäsenmaiden historiat aiheuttavat vaikeita tilanteita. Yhteistyöhön vaikuttavat niin taloudellinen hyöty, kuin arvotkin. Tärkeitä arvoja EU:lle ovat esimerkiksi oikeusvaltion periaatteet, demokratia ja ihmisoikeudet. Siksi parlamentaarinen yhteistyö nykyoloissa on äärettömän tärkeää, Jaakonsaari listaa.

Euronest, jossa Kumpula-Natri toimii, tähtää EU:n itäisen kumppanuusmaiden yhteistyön tiivistämiseen poliittisen yhteistyön kautta sekä taloudellisen integraation syventämiseen. Euronestiin kuuluvat Armenia, Azerbaijan, Georgia, Moldova ja Ukraina.

– EU:n itäisissä kumppanuusmaissa on tuettava tasapainoista kehitystä niin talouden kuin oikeusvaltionkin saroilla. Vakavaraisuus on yhtenä avainsanana tulevaisuuden rakentamisessa. Allekirjoitetut vapaakauppasopimukset Moldovan, Georgian ja Ukrainan kanssa eivät tarkoittaa selän kääntämistä Venäjälle, koska EU:n itänaapurusto tarvitsee toimivia yhteyksiä molempiin suuntiin, Kumpula-Natri toteaa.

Tagit

Tutustu lisää

Uutiskirje

Pysy ajantasalla viimeisimmistä kuulumisista suoraan EU- kentältä!

"*" näyttää pakolliset kentät

Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.